Amirõl a ma szól

  • Virágba borul Kézdivásárhely: kezdődik a dísznövény-vásár

    Csütörtökön kezdődik Kézdivásárhelyen a dísznövény kiállítás és vásár, amelynek részleteiről sajtótájékoztató keretében számoltak be a szervezők. A virágszemlén helyi és magyarországi termelők kínálják termékeiket, a kísérőprogramok pedig kicsikhez és nagyokhoz egyaránt szólnak.

  • Nyerjen egy iPad táblagépet a maszol.ro-val!

    Keddtől, május 21-től nyereményjátékot indított a maszol.ro: egy retinakijelzős iPad táblagépet sorsolunk ki azok között az olvasóink között, akik június 17-ig lájkolják az oldalunkat és feliratkoznak a hírlevelünkre. A játékba itt lehet benevezni, és ugyanitt elolvashatja szabályzatunkat is.

  • A Notre Dame főoltára előtt lőtte fejbe magát egy francia történész

    A párizsi Notre Dame-ban lett öngyilkos kedd délután Dominique Venner. A 78 éves történész szájába vett vadászpuskával lőtte fejbe magát,írja a BBC.

  • Újabb szabadnappal bővülhet a hivatalos szabadnap-lista

    Húsvét harmadnapját is hivatalos munkaszüneti napnak nyilvánítaná tizenkét parlamenti képviselő. Törvénytervezetük indoklása szerint a kereszténység legnagyobb ünnepének mindhárom napját méltó módon kell tisztelni és ünnepelni.

  • Ponta plágiumügye: böszmeségek a szakértői véleményezésben

    Nem lehet megállapítani, hogy hány százalékban plágium Victor Ponta a „Felelősség kérdése a nemzetközi humanitárius jogban” című könyve, mert a plágiumgyanús mű és a más forrásokból kimásolt szövegrészek nyomtatott formátuma, tördelése és a felhasznált karakterek típusa eltér egymástól – ezt állapította meg az a szakértői véleményezés, amelynek alapján az ügyészség úgy döntött, nem indít bűnvádi eljárást a kormányfő ellen plágium gyanújával.

  • Nádasdy Borbála: Mindig színésznő szerettem volna lenni

    Közös rendezvényt szervezett kedd este Marosvásárhelyen a Kemény Zsigmond Társaság és a Castellum Alapítvány. Az esemény meghívottja Nádasdy Borbála volt, akinek három életrajzi kötetével ismerkedhetett meg a marosvásárhelyi közönség.

  • Nem lett bűnvádi eljárás Victor Ponta plágiumügyéből

    Nem indul bűnvádi eljárás Victor Ponta ellen a miniszterelnök plágiumügyében – közölte kedden az ügyészség.

  • Hatástalanították a budai várban talált 70 kilós repeszbombát

    Szerda hajnalban, romániai idő szerint háromnegyed három körül hatástalanították a budai várbazári építkezésnél talált német repeszbombát, közölte a Tűzszerész és Hadihajós ezred sajtóügyeletese.

  • Serpák menthetik meg a bajba jutott magyar hegymászókat

    Két serpa segíthet a Kancsendzöngán bajba jutott két magyar hegymászón, Erőss Zsolton és Kiss Péteren. Egy napba is telhet azonban, mire a világ harmadik legmagasabb hegycsúcsának 5300 méteren fekvő alaptáborából feljutnak a 7600 méteren lévő 4-es táborba - mondta kedden késő este az Vincze Szabolcs, a Magyarok a világ nyolcezresein expedíció szóvivője.

  • Pénteken kezdődik a TESZT Temesváron

    A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház által szervezett Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozó (TESZT) május 24-én, pénteken 17 órától, a Békeidő című előadással kezdődik, melyet Hajdu Szabolcs rendezett a temesvári színházban. Az idei nyolcnapos TESZT alkalmával a színház alapításának 60. évfordulóját is ünnepli, ennek jegyében a fő programhoz kapcsolódóan számos évfordulós esemény is lesz, többek között kiállításmegnyitó és gála is várja az érdeklődőket.

  • Györkös Mányi Albert emlékkiállítás nyílik Kolozsváron

    Györkös Mányi Albert kiállításai között címmel rendhagyó emlékkiállítás nyílik 2013. május 29-én, szerdán, 18 órakor a zenetanár-festőművész halálának 20. évfordulóján.

  • Már csak a Lordok állhatják útját a brit melegházasságoknak

    Nagy többséggel elfogadta a brit parlament alsóháza kedd este az azonos nemű párok házasságának engedélyezését célzó törvénymódosítási javaslatot. A kormányzó Konzervatív Párt képviselőinek jelentős része azonban elvetette saját kormányának indítványát, vagy legalábbis tartózkodott.

  • Férfi kézi: huszonegyedszer magyar bajnok a Veszprém

    A magyar férfi kézilabda bajnokság döntőjében a Veszprém a tízgólos hazai győzelem után idegenben is legyőzte a Szegedet, ezzel megvédte címét. A 26-24-es vendéggyőzelem az utolsó percben alakult ki, amivel huszonegyedik aranyérmét szerezte a klub.

  • Kétszáz módosító javaslatot adott le a Fidesz a Tavares-jelentéshez

    A Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportja Gál Kinga vezetésével mintegy kétszáz módosító indítványt nyújtott be a két hete előterjesztett, Magyarországról szóló Tavares-jelentéshez.

  • 2014. május 22-25. között lehetnek az EP-választások

    A 2014-es európai választások május 22. és 25. között legyenek: kedden ezt a tanácsi javaslatot hagyta jóvá az Európai Parlament. A képviselők azért javasolták a májusi időszakot az eredeti, június 5-től 8-ig tartóval szemben, mert a Parlamentnek így több ideje lesz felkészülni a Bizottság elnökének júliusi megválasztására.

  • Utólag „csökkent" az oklahomai tornádó áldozatainak száma

    A korábban bejelentett 51-ről 24-re csökkent hivatalosan kedden az Oklahoma City egyik elővárosán végigsöpört tornádó eddig megtalált halálos áldozatainak száma.

  • Borbély: elhamarkodottan döntött a minisztérium Verespatak ügyében

    „A környezetvédelmi minisztérium elhamarkodta azon döntését, hogy szakértői szinten rábólintott a verespataki bányaberuházásra, mert ez a tanulmány nincs olyan stádiumban, hogy a kormány kormányhatározattal ezt a felelősséget felvállalja. Engem nagyon aggaszt ennek az engedélyezésnek már csak a híre is, mert azért azt ne hagyjuk figyelmen kívül, hogy a minisztérium részéről még nem érkezett hivatalos megerősítés” – nyilatkozta kedden Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke, volt környezetvédelmi miniszter.

  • A szentszéki szóvivő cáfolja, hogy Ferenc pápa ördögöt űzött volna

    Federico Lombardi szentszéki szóvivő kedden cáfolta a TV2000 csatornán, az olasz katolikus püspöki kar televízióadóján közölt hírt, miszerint Ferenc pápa ördögűzést hajtott volna végre.

     

  • Optimista gondolatok Mario Vargas Llosától

    „Tudnánk-e élni a fikcióba menekülés nélkül?” – ez volt az alapkérdés, amit a keddi, kolozsvári beszélgetésen tett fel Gabriel Liiceanu. A válasz természetesen: nem. Hogy miért nem tudnánk, és miért nincs ok nagyon sötét borúlátásra, azt fejtette ki a Bölcsészkar Eminescu termében zsúfolódó hallgatóság előtt  Mario Vargas Llosa.