Amirõl a ma szól

  • Magyar–román összefogás Kijevben a nyelvi jogok érvényesítéséért

    Az ukrán törvényhozás négy nemzetiségi képviselője közösen fordult Dmitro Tabacsnik oktatási miniszterhez, hogy a kisebbségek nyelveiből és irodalmából is rendezzenek Ukrajnában országos tanulmányi versenyeket - tájékoztatta Gajdos István parlamenti képviselő, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) elnökének sajtószolgálata kedden közleményben az MTI-t.

  • Évről évre gyarapszik a Kolozsvári Ünnepi Könyvhét

    Még több stand, még több helyszín, még több program várható a 3. Kolozsvári Ünnepi Könyvhéten június 5-9. között a Mátyás király szülőháza előtti téren, ahol a nyomtatott betű szerelmesei a budapesti könyvhéttel egy időben gyűlhetnek össze ünnepelni.

  • Gigi Becali kegyelmet kér Traian Băsescu államfőtől

    A hétfőtől három évre bebörtönzött Gigi Becali felhatalmazta ügyvédeit arra, hogy kegyelmi kérvényt nyújtsanak be az államfőnek. Ezt az üzletember egyik jogi képviselője, Bogdan Vlad erősítette meg kedden az Agerpres hírügynökségnek.

  • Menteni kell a 8000 méterről ereszkedő Erőss Zsoltékat

    A nepáli Kancsendzönga 8586 méter magas csúcsát hétfőn sikeresen meghódító Erőss Zsolt és Kiss Péter még nem ért le a legmagasabb, 4-es táborba, jelenleg 8000 méterről ereszkednek le - mondta el Kollár Lajos, a Magyarok a világ nyolcezresein expedíció vezetője kedden az MTI-nek.

  • Egyeseknek szomjoltó, másoknak gyógyszer

    Huszonnégy percet kell dolgoznia átlagban egy romániainak egy liter sörért, szemben az öt perces EU-s átlaggal, ennek ellenére Romániát a kontinens országai közül öt előzi meg az egy főre eső éves fogyasztás tekintetében – derült ki Constantin Bratu, a Romániai Sörgyártók Egyesületének (ABR) vezérigazgatója kolozsvári sajtótájékoztatóján.

  • Folyami kalózok megtámadtak egy horvát hajót Szerbiában

    Folyami kalózok megtámadtak és kiraboltak egy horvát hajót Szerbiában, a Száván - adta hírül kedden a Vecernji list című horvát napilap. Vasárnap 17 óra körül Obrenovacnál két férfi motorcsónakkal megközelítette a Száván lefelé hajózó Segesta tolatóhajót, felmászott rá, késsel és lőfegyverrel megfenyegette a legénységet és üzemanyagot követelt. Az egyik támadó azt kiabálta, hogy ő horvátországi szerb menekült.

  • Módosítják a tankönyveket, szerdán közvitára kerül a tervezet

    Szerdán bocsátja közvitára a tankönyvek módosításáról szóló tervezetet a kormány. Remus Pricopie oktatási miniszter szerint 2017-ig kicserélnék a jelenleg használatban lévő oktatási segédanyagokat és bevezetnék az elektronikus tankönyveket is.

  • Több tízezer diák nem kapta meg az utazástámogatást

    Több tízezer diák nem kapta meg az oktatási minisztériumtól a törvényben szavazatolt utazástámogatását. A háromszéki tanulók kedden tiltakozásul japán sztrájkot kezdtek.

  • Együttműködik a Félsziget és a Youth@Kolozsvár

    Középtávú, 2013-2015-re szóló együttműködésben állapodott meg a Félsziget és a Youth@Kolozsvár 2015 – tájékoztatott kedden a Félsziget sajtóirodája.

  • Az olasz balközép bocsánatot kér Romano Proditól

    Az olasz Demokrata Párt (PD) aláírásgyűjtést indított, hogy így kérjen bocsánatot Romano Proditól, a balközép volt kormányfőjétől azért, hogy a párt nem szavazta meg államfőnek.

  • Utazástámogatásért sztrájkolnak a tanulók Háromszéken

    Japán sztrájkot kezdeményeztek kedden a háromszéki középiskolások – írja a székelyhon. Közel háromezer diák írta alá az EMI beadványát, melyben az ellen tiltakoznak, hogy az oktatási minisztérium nyolcadik hónapja nem utalja át az ingázók utazási támogatását.

  • Korodi: a kormány kimondta a szakértői igent Verespatakra

    A kormány és a minisztérium kimondta a szakértői igent a verespataki aranybánya megnyitására. Ezt ezen a héten államtitkári szinten megerőstik – írta Facebook-oldalán kedden reggel Korodi Attila. A képviselő délelőtt felszólal a parlamentben ebben az ügyben.

  • Bányaberuházások jóváhagyására készül a kormány

    Az évek óta jóváhagyásra váró nagy gazdasági beruházások engedélyezését szorgalmazza a miniszterelnök. Victor Ponta a Szociál-Liberális Szövetség (USL) hétfői vezetőségi ülésén azt mondta, hogy a kormány a bányatervek jóváhagyására készül, és ehhez a parlament támogatását kérte.

  • Sógor Csaba: még nincsenek veszélyben a kerti veteményesek

    Az új vetőmagszabályozási európai bizottsági tervezet elleni nemzetközi petíciót két hét alatt közel 18 ezren írták alá Európa számos országából, az elmúlt egy hétben pedig – amióta a maszol.ro cikkezett a kezdeményezésről – a magyarlakta vidékekről további kétezer aláírás gyűlt össze annak reményében, hogy hatni lehet a kisgazdaságokat fenyegető direktíva elfogadása ellen.

  • Új uniós szabályozás miatt betilthatnák a kerti veteményest

    Nemzetközi online petíciót kezdeményezett május elején egy német civil csoport az új európai vetőmag-szabályozás ellen, ami veszélyeztetheti a tájfajtákat és a mezőgazdasági sokféleséget. Nemrégiben kiszivárgott, hogy a brüsszeli új vetőmag-szabályozás az agrokémiai ipar érdekeit szolgálja – olvasható a vetőmagok sokféleségét szavatoló kampány német tiltakozócsoportjának levelében. 

  • Piturcă légióslistát hirdetett a Trinidad és Tobago elleni meccsre

    Nyilvánosságra hozta hétfőn Victor Pițurcă, a román labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya azoknak a légiósoknak a listáját, akiket behívott a június 4-i, Trinidad és Tobago elleni bukaresti felkészülési találkozóra.

  • Kilencvenegyre nőtt az oklahomai tornádó halálos áldozatainak száma

    Nem végleges adatok szerint legkevesebb 91 - hivatalosan is megerősített - halálos áldozata van annak tornádónak, amely hétfő délután csapott le az Oklahoma állambeli Moore-ra. A KFOR televízió helyszíni jelentése szerint 20-30 kisiskolásnak nyoma veszett, nagy a valószínűsége annak, hogy életüket vesztették. A forgószél teljesen lerombolt két elemi iskolát, az egyikben 75 tanuló és nevelő próbálta meg átvészelni a hirtelen lecsapott vihart.