Amirõl a ma szól

  • Iskolatáskát kapnak a háromszéki előkészítősök

    Augusztusig mintegy 2400 előkészítő osztályos diák kap iskolatáskát a háromszéki önkormányzattól. Az „első iskolatáska” nevű projekt a következő iskolai évben kezdő előkészítős diákokat célozza, akik még a tanév előtt, tehát augusztus elsejéig megkapják az iskolai felszerelést. 

  • Európa-nap Szalonikiben: EU-bővítés mint létértelem

    Görögország régióátalakítási tapasztalatait is megosztották az előadók annak az Európa napi konferenciának a résztvevőivel, amelyet a szaloniki román főkonzulátus szervezett az elmúlt hétvégén az észak-görögországi városban.

  • „Román emberek is szeretnének autonóm Erdélyt”

    Jövő hónapban a kolozsvárihoz hasonló autonómiatüntetést szervez Nagyszebenben, később Erdély más nagyvárosaiban az Autonomy for Transylvania Facebook-oldal köré szerveződő csoportosulás, többségében román emberek. Az oldal elindítóját, Fancsali Ernő kolozsvári egyetemistát kérdeztük.

  • Vizsgálatot indíttat Dorin Florea 55 szív elpazarlása miatt

    Nyomozás indítását kéri Dorin Florea, Marosvásárhely polgármestere az Egészségügyi Minisztériumtól és a Főügyészségtől, a Marosvásárhelyi Szív-érrendszeri és Transzplantációs Intézetnél (IBCvT), írja a citynews.ro.

  • Csütörtökön startol a tizenhatodik ETDK

    A Kolozsvári Magyar Diákszövetség (KMDSZ) vezetősége és az Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencia (ETDK) szervezői csapata csütörtökön nyitja meg a tizenhatodik ETDK-t. A diákkonferencia színhelye a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Aula Magna terme.

  • Elindult a Duna teljes hosszát végigfutó magyar parasportoló

    Elindult a Duna-deltában található Tulcearól vasárnap Molnár Péter felsővégtag-hiányos ultrafutó, aki a Duna mentén futva 3000 kilométert tesz meg hat hét alatt a folyam németországi forrásvidékéig, Donaueschingenig.

  • Kötelező lehet a biztosítás az orvosi műhibák esetére

    Az Egészségügyi Minisztérium hamarosan törvénytervezetet bocsát közvitára, amely arra kötelezi az orvosokat és az egészségügyi személyzetet, hogy kössön biztosítást a műhibák esetére - írja az Agerpres.

  • Kisebb földrengés volt hétfő reggel Vranceában

    3,7 fokos Richter skála-szerinti földrengés rázta meg Vrancea környékét hétfőre virradóra – tájékoztatott az rtv. A földmozgás 88 kilométer mélységben fakadt hajnali három órakor, a közelében lévő városok: Kovászna, Focsani, Kézdivásárhely, Marasesti és Ramnicu Sarat.  

  • Csutak: erőszakos homogenizálásra készül a kormány

    Formailag és tartalmilag is arról árulkodik a Romániai közigazgatási átszervezéséről szóló szakértői jelentés, hogy az akadémikusokból, egyetemi tanárokból álló konzultatív tanács (CONREG) csupán érvekkel próbálja alátámasztani a kormány korábban bejelentett elképzeléseit a jelenlegi fejlesztési régiók közigazgatási hatáskörökkel történő felruházásáról – nyilatkozta a maszol.ro-nak a regionális politikák RMDSZ-es szakértője, Csutak István.

  • Meghaladtuk a százmilliárd eurós küladósságot

    Románia küladóssága márciusban meghaladta a 100 milliárd eurót, 2008-ban a gazdasági válság kezdetekor még csak 72 milliárd eurós tartozása volt az országnak. 

  • A svédek nyerték a jégkorong világbajnokságot

    A svéd hokiválogatott 5-1-re nyert Svájc ellen a világbajnoki döntőben vasárnap este.

  • Obama híveit nem érdekli a lehallgatási botrány

    Nem rendítették meg Barack Obama elnök országos támogatottságát az utóbbi napokban nyilvánosságra került, illetve újból felmelegített botrányok, de az amerikaiak nagyon komolyan veszik azokat - derült ki a CNN hírtelevízió és az ORC közvélemény-kutató intézet vasárnap nyilvánosságra hozott adataiból.

  • Az országhatárról fordították vissza a rendőrök Gigi Becalit

    Feltartóztatták az országhatárnál a rendőrök vasárnap este Gigi Becalit. A politikus-üzletember a Henri Coandă repülőtérről akarta elhagyni az országot – közölték hétfő éjjel a hírtelevíziók.

  • Színre lépett Mario Vargas Llosa Kolozsváron

    Saját darabjának fináléjában szerepelt vasárnap este Mario Vargas Llosa író a kolozsvári Nemzeti Színházban, ahol tiszteletére "Az Ezeregyéjszakai meséi" című színművét adták elő. A Nobel-díjas perui író hétfőn a Babes-Bolyai Tudományegyetem Doctor Honoris Causa címét veszi át, majd kedden Gabriel Liiceanuval beszélget a kolozsvári közönség előtt.

  • Először közvetített magyar misét a szlovák köztévé

    Teljesen megteltek vasárnap a Szent András templom padsorai Révkomáromban, ahol Orosch János, a Nagyszombati Érseki Egyházmegye püspöke celebrált magyar nyelvű pünkösdi misét a felvidéki híveknek. A szertartást - amely több száz hívőt vonzott a felújítás alatt álló kéttornyú templomba - annak ünnepi mivoltán kívül az is különlegessé tette, hogy azt élő adásban közvetítette a Szlovák Rádió és Televízió (RTVS), ami először fordult elő a szlovák televíziózás történetében.

  • Hír TV: megvonják a III/III-as ügynökök nyugdíjpótlékát

    Több mint száz egykori III/III-as ügynöktől, illetve örökösétől vonja meg a kormány a nyugdíjpótlékát - tudta meg a Hír Televízió Rétvári Bencétől, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkárától.

     

  • Bűnsegéd volt emberölésben Hans Lipschis, az auschwitzi haláltábor őre

    Csaknem tízezer auschwitz-birkenaui fogoly meggyilkolásában vett részt bűnsegédként a stuttgarti ügyészség szerint Hans Lipschis, az egykori náci haláltábor őre, akit május elején tartóztattak le Németországban.

  • Kolozsvárra érkezett Mario Vargas Llosa

    Kolozsvárra érkezett vasárnap Mario Vargas Llosa, akit hétfőn a Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) díszdoktorává avatnak.  A Nobel-díjas perui író vasárnap este Ezeregy éjszaka című drámájának a bemutatóján vesz részt a kolozsvári román Nemzeti Színházban. A díszdoktori cím átadási ceremóniáját hétfőn tartják az egyetem dísztermében.

  • Kielben konzultált a kisebbségi polgári kezdeményezésről az RMDSZ

    Az Európai Unió nem tesz eleget az európai kisebbségek kulturális és nyelvi sokszínűségének megőrzéséért, miközben nem adottak a legtöbb közösség megfelelő európai szintű közképviseletének feltételei sem. Ezen európai szintű nyomásgyakorlással kell változtatni – állapította meg a Schleswig Holstein németországi tartomány székhelyén, Kielben tartott megbeszélésein Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, Anne Spoorendonk, a tartományi kormány művelődési, igazságügyi és európa-ügyi minisztere, és Hans Heinrich Hansen, a FUEN elnöke.