Amirõl a ma szól

  • Újabb villámcsődület a kétnyelvű feliratokért

    Ötödik alkalommal szerveztek villámcsődületet csütörtökön reggel a kétnyelvű feliratokért a marosvásárhelyi Liviu Rebreanu, volt 17-es számú általános iskola előtt a szülők, nagyszülők, szimpatizánsok.

  • Pártokon és nemzedékeken túlmutató összefogás a Vásárhelyi Forgatagért

    Az RMDSZ és az EMNP együttműködése révén jött létre a Marosvásárhelyért Egyesület, amelynek most elsődleges célja a nyár végére tervezett Vásárhelyi Forgatag megszervezése.

  • Martoson szervezi meg a Via Nova a „felvidéki Tusványost"

    Idén júliusban először rendezik meg hagyományteremtő nyári szabadegyetemüket a felvidéki Martoson a Via Nova Ifjúsági Csoport és partnerszervezetei, amelyek képviselői az erdélyi Tusványos mintájára épülő rendezvény részleteiről csütörtökön adtak tájékoztatást Pozsonyban.

  • Tükör-képek a Bernádyban

    Vajda György újságíró, fotóriporter, a Népújság munaktársának nyílt kiállítása szerda este a Bernády Ház tetőtéri kiállítótermeiben. A tárlatot Nagy Miklós Kund, a Bernády Alapítvány alelnöke és Both Gyula, a Marosvásárhelyi Fotóklub elnöke méltatta. 

  • Századunk emberi kapcsolatai, diákszemmel

    Hogyan látják a huszonegyedik századi emberi kapcsolatokat a sapientiás diákok? – a válasz leszűrhető azoknak a kisfilmeknek a megtekintése után, amelyeket május 13-án, hétfőn 18 órától vetítenek a Kolozsvári Magyar Főkonzulátus rendezvénytermében.

  • Kihagyták a magyarokat a pályaválasztási műhelymunkából

    Egyetlen magyar tannyelvű középiskola sem szerepel azoknak a Szatmár megyei gimnáziumoknak a listáján, amelyek részt vesznek a megyei tanfelügyelőség és a megyei tanács szervezésében tartandó pályaválasztási kampány műhelymunkálatain. A képzésen szakmai önéletrajz írását, munkainterjún való megjelenést és viselkedést oktatnak.

  • FIFA-világranglista: változatlan magyar és román helyezés

    Nem mozdult el a magyar és a román válogatott a nemzetközi labdarúgó szövetség (FIFA) legfrissebb, csütörtökön nyilvánosságra hozott világranglistáján: az Egervári-alakulat a 33., a Victor Piţurcă vezette trikolórok pedig 34. helyen állnak a tabellán, amelyet változatlanul a világ- és Európa-bajnok Spanyolország vezet.

  • Csűrdöngölő találkozó a Székelyföld Napokon

    Több száz néptáncos – a legapróbb gyermekektől a majdnem-felnőttekig – gyűl össze immár huszonharmadszor Csíkszeredában, hogy közös találkozón ünnepelje a székely népi hagyaték értékeit és továbbvivőit. A XXIII. Csűrdöngölő gyermek- és ifjúsági néptánc találkozó idei újdonsága, hogy a egész ideje alatt a Hargita Megyei Tanács épületének két termében folyamatosan lesz táncház és tánctanítás. A találkozó időpontja: csütörtök, május 16.

  • Állami ellenőr a sepsiszentgyörgyi autonómiatanácskozáson

    Sepsiszentgyörgyön tájékozódott csütörtökön a hét eleje óta zajló autonómia-műhelymunka kapcsán a programhoz EU-támogatást folyósító bukaresti ügynökség képviselője - tájékoztatta az MTI-t Tamás Sándor, a Kovászna Megyei Önkormányzat elnöke.

  • Kerekes: mi csak azt kérjük, amit Románia vállalt

    A magyar nyelvű orvosképzésnek köszönhetően elegendő számú szakember van ahhoz, hogy a magyar betegek anyanyelvükön forduljanak orvoshoz minden olyan településen, ahol a magyarok számaránya meghaladja a húsz százalékát – jelentette ki csütörtökön a maszol.ro-nak Kerekes Károly.

  • Negyedmillió forintra büntették a gyűlölködő Bayer Zsoltot

    Kétszázötvenezer forintos bírságot szabott ki a Magyar Hírlapban és internetes kiadásában megjelent, Bayer Zsolt "Ki ne legyen?" című írásának törvénysértő állításai miatt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa. Megállapításuk szerint az írás nem volt összhangban a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló törvény, vagyis a médiaalkotmány 17. paragrafusával, amely a gyűlöletbeszéd és a kirekesztő tartalom közzétételének tilalmát rögzíti.

  • Izrael 300 új lakást épít a megszállt területeken

    Izrael jóváhagyta, hogy 296 új lakás épüljön meg Bét-Elben, egy Rámalláh melletti izraeli telepen - közölte a védelmi minisztérium.

     

  • Színház a színházban: zenés vígjáték a Figura színpadán

    A Csíki Játékszín Othello Gyulaházán című zenés-, táncos vígjátéka az évad utolsó felnőtt- és diákbérletes produkciója a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színházban.

  • Kisebbségvédelemről levelez Tőkés és Reding

    Kettős mércét alkalmaz a kisebbségvédelemben az Európai Bizottság Tőkés László EP-képviselő szerint, aki az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében számolt be Viviane Reding alapjogi biztossal folytatott levélváltásáról.

  • Három jelentkező van CFR Marfă privatizációjára

    Két vállalat és egy konzorcium jelentkezett a CFR Marfă vasúti teherszállító vállalat 51 százalékos részvénycsomagjának a megvásárlására - derült ki csütörtökön a közlekedési minisztérium közleményéből.

  • Utolsók között Európában a román egészségügy

    Felmérések szerint Románia lakossága mindenekelőtt az egészséget tartja a legfontosabbnak, azt az anyagi jólét, a gazdasági felemelkedés, a boldogulás elé helyezi. Az egészségügyi rendszer szempontjából azonban Románia az utolsó helyek egyikét foglalja el az európai ranglistákon.

  • Színházi alkotókkal készült interjúkötetben szerepel Tompa Gábor

    Színházi alkotókkal készült interjúkötet jelent meg a nagy-britanniai Routledge kiadó gondozásában, amelyben többek között Tompa Gábor rendezővel, a Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatójával is olvasható beszélgetés.

  • Kedvenc mesehős, képzeletbeli barát: most babává válhat

    Gyermekeket kedvenc mesehőseik vagy képzeletbeli barátaik lerajzolására és rövid jellemzésére bíztat a Csíki Játékszín. A társulat a Lurkó Fesztivál megszervezésére készül, erre várja a gyerekek munkáit, amelyek közül a három legizgalmasabb valóra válik: nemezbaba formát ölt Lázár Mónika keze nyomán.

  • Kezdődik az országos iskolai felmérők időszaka

    Elkezdődtek az országos felmérések a közoktatásban. Csütörtökön és pénteken a másodikosok tudását tesztelik, tájékoztatott a Mediafax. A tanulók írás- és olvasáskészségét tesztelik, illetve egy matematika próbájuk is lesz. A kisiskolások kétévente kell majd év végi felmérő teszteken igazolják tudásukat.

  • Társulatra szabott előadás: steampunk Szatmárnémetiben

    Kifejezetten a Harag György Társulat számára íródott az a darab, amelyet az évad utolsó nagyszínpadi bemutatójaként tűzött műsorra a szatmárnémeti csapat. Mikó Csaba "Boldogságia" című története a boldogságkeresésről szól.