Amirõl a ma szól

  • Négyóránként történik Romániában halálos közúti baleset

    Románia a második a halálos közúti balesetek számának európai rangsorában – idézte szerdán a Gândul az Európai Bizottság statisztikáit. A portál annak kapcsán készített összeállítást, hogy a miniszterelnök kedden a KRESZ szigorítását kérte.

  • Egy román kisgép miatt riasztották a magyar Gripeneket

    Riasztani kellett magyar Gripen vadászgépeket szerda reggel, mert egy Románia irányából érkező, Velencébe tartó kisgép kapcsolatfelvétel nélkül lépett be a magyar légtérbe, és repülése során aktív katonai légteret is érintett - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) az MTI-vel.

  • Boszorkányüldözés zajlik Édler szerint a Schweighofer ellen

    „Boszorkányüldözés zajlik a Holzindustrie Schweighofer Háromszékre tervezett faipari beruházása ellen” –  jelentette ki szerdai sajtótájékoztatóján a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

  • Már hét halottja van a genovai kikötőbalesetnek

    Hétre emelkedett a genovai kikötőben kedd késő este történt hajóbaleset halálos áldozatainak száma. További eltűnteket keresnek a romok alatt és a tengerben. Négy sérültet kórházban ápolnak.

  • Idén is lesz Hangzó Csoda Kolozsváron

    Weöres Sándor-verset fognak szavalni idén Kolozsváron, a Hangzó Csodaként köztudatba vonult közösségi versmondáson. A Hangzó Csodát idén is összekötik az ünnepi könyvhéttel, június 9-én délután 5 órától kezdődik.

  • Nem támogatja a lakosság a közigazgatási régiók megalakítását

    Többen ellenzik, mint támogatják a közigazgatási régiók megalakítását - derült ki az INSCOP közvélemény-kutató intézet felméréséből, amelyet szerdán ismertetett az Adevărul című lap. Az április utolsó hetében, országos reprezentatív mintán végzett felmérés során a küszöbönálló alkotmánymódosítás témáiról kérdezték az emberek véleményét.

  • Enyhén csökkentette a BNR az inflációs célt

    Enyhén csökkentette a Román Nemzeti Bank (BNR) az idei inflációs célt, így 3,2 százalékos fogyasztói árindex növekedésre számítanak a korábbi 3,5 százalék helyett - derült ki szerdán Mugur Isărescu jegybanki kormányzó bejelentéséből.

  • Egy nő sértegetéséért hatszáz lejre bírságolták Becalit

    Hatszáz lejes bírság kifizetésére kötelezte George Becali független parlamenti képviselőt az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD), mert megsértette a Nagy-Románia Párt (PRM) egyik politikusát.

  • Visszavonul Sir Alex Ferguson

    A Manchester United szerda délelőtt a hivatalos honlapján jelentette be, hogy a klub történetének legeredményesebb menedzsere, Sir Alex Ferguson a szezon végén visszavonul. A skót menedzser 26 éven keresztül vezette a Vörös Ördögöket, amely periódus alatt 13 bajnoki címet szerzett.

  • Felmérés: Temes megyében a legjobb az élet

    A Temes megyeieknek a legjobbak az életkörülményeik az országban – ez derül ki a Központi Statisztikai Intézet, a Munkaerő-foglalkoztatási Országos Ügynökség és az Országos Előrejelzési Bizottság adatainak összesítéséből. Hargita megyében a legalacsonyabbak a bérek.

  • Rendőrök kísérik be Dan Voiculescut a törvényszékre?

    Tanúként előállítják szerdán Dan Voiculescu üzletembert, a Konzervatív Párt alapítóját abban a bűnvádi perben, amely lánya, Camelia-Rodica Voiculescu ellen zajlik a bukaresti törvényszéken.

  • Barokk zene a kolozsvári Farkas utcában

    Május 21-én, kedden 19 órától Petr Zejfart és Michele Barchi ad régizene koncertet a kolozsvári Farkas utcai református templomban. A nagyváradi Posticum által szervezett hangversenyre a belépés díjtalan.

     

  • Színész-portrékötetet mutatnak be a Szigligetinél

    Székely Szabó Zoltán erdélyi magyar színművészekkel, színházi alkotókkal készült interjúit gyűjti egybe az Egy nemzedék három felvonásban című kötet, amelyet május 17-én, pénteken 17 órától mutatnak be a nagyváradi Szigligeti Színház páholyelőcsarnokában.

  • Brüsszelben járt a gyergyóremetei önkormányzat és a WebKastély

    Közös brüsszeli tanulmányúton vettek részt a gyergyóremetei önkormányzat munkatársai és a 2012-es WEBkastély vetélkedő dobogós helyezettjei. Sógor Csaba európai parlamenti képviselő mindkét csoportnak a tavalyi év folyamán ajánlotta fel az utazást, munkásságuk és eredményességük jeléül.

  • Női kosár: trónfosztásra készülnek az aradi lányok

    Egy győzelemre került az Aradi ICIM női kosárlabdacsapat a bajnoki címtől, miután a döntő harmadik mérkőzésén 67-58-ra legyőzte az utóbbi három szezon bajnokát, a CSM Târgovişte csapatát.

  • Egyetlen diákja maradt egy fukusimai iskolának

    Az áprilisban kezdődött 2013-as tanévre egyetlen diák maradt egy fukusimai általános iskolában, az intézményben azonban - ha nem is a megszokott módon - folytatódott a tanítás.

  • Többről van szó Magyarországnál - megszólalt az EP-jelentéstevő

    Túlmutat a magyarországi helyzeten mindaz, amit az Európai Parlament (EP) alapjogokkal, valamint bel- és igazságügyi kérdésekkel foglalkozó szakbizottságában szerdán bemutatott jelentéstervezet tartalmaz - fogalmazott a javaslat készítője, a portugál zöldpárti Rui Tavares a bizottság ülésén. Szerinte nem a szankcionálási szándékon, hanem az uniós alapértékek érvényesítésén van a hangsúly.

  • Obama: Észak-Korea már nem tud engedményeket kicsikarni

    Vége azoknak az időknek, amikor Észak-Korea válságot tudott teremteni és engedményeket tudott kicsikarni - jelentette ki kedden Barack Obama amerikai elnök, miután a Fehér Házban fogadta Dél-Korea államfőjét.

  • A Zsidó Világkongresszus elnöke elnézést kért Orbán Viktortól

    Orbán Viktor néhány napja egy lapnak azt mondta, hogy a Jobbik veszélyt jelent a demokráciára, megsérti az emberi jogokat, vagyis a miniszterelnök mégis határozottan állást foglalt a párttal szemben - mondta Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus (WJC) elnöke a szervezet budapesti közgyűlésének végén, kedden.