Amirõl a ma szól

  • Karnebál Csíkkarcfalván és Balánbányán

    Ion Luca Caragiale komédiáját, a Farsang (D’ale carnavalului) nyomán készült Karnebált Sorin Militaru rendezésében május 9-én, csütörtökön 20 órától  játssza a Csíki Játékszín a csíkkarcfalvi Művelődési Házban, majd 10-én, pénteken 20 órától a balánbányai Művelődési Házban.

  • Az iszlám és a nyugat: előadás Kolozsváron

    A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Természettudományi és Művészeti Karának szervezésében dr. Rostoványi Zsolt, a budapesti Corvinus Egyetem rektora előadását hallgathatják meg az érdeklődők „Az iszlám világ és a nyugat” témakörben.

  • Jövedelmező volt az egyhetes vakáció a vendéglátóiparnak

     Jövedelmező volt a május 1. és az ortodox húsvét alkalmából adott egyhetes romániai vakáció idegenforgalmi szempontból, ebben az időszakban 52 százalékkal több hazai turista kereste fel a romániai kereskedelmi szálláshelyeket, mint tavaly a két ünnepen összesen.

  • Dobre: elkezdik a marosvásárhelyi körgyűrű építését

    Ciprian Dobre, a Maros Megyei Tanács elnöke kedden bejelentette, hogy hamarosan elkezdődik a marosvásárhelyi körgyűrű építése.

  • Rendező a váradi Törzsasztalnál

    Forgách András író, drámaíró, rendező, grafikus lesz május 10-én, pénteken 18 órától a Várad szerkesztőségében (December 1./ Nagyvásár tér 12., I. em.) a Törzsasztal sorozat újabb vendége, akinek A fiú című darabját két héttel később, május 24-én mutatja majd be a Szigligeti Társulat, a szerző saját rendezésében. 

  • Újra műsoron a Don Juan ünnepélyes vacsorája

    A közel két hónapja betegség miatt szünetelő Don Juan ünnepélyes vacsorája című előadást pénteken, május 10-én délután 6 órától tűzte újra műsorra a Kolozsvári Állami Magyar Színház. 

  • Elkobozná a kormányfő a balesetet okozó személyek járművét

    Elszörnyedt a miniszterelnök az ortodox húsvétot megelőző munkaszüneti napokon történt balesetek számán. Victor Ponta a Szociál-Liberális Szövetésg keddi vezetőségi ülésén kijelentette: alkotmányba foglalná, hogy a KRESZ előírásainak súlyos megszegése esetén elkobozható a vétkes személy járműve.

  • Egy éven belül talán újra látogatható lesz magos Déva vára

    Több éves szünet után kedden ismét beindultak a munkálatok a dévai vár renoválásánál, írja a nyugatijelen.com. 

  • Outsider Music Fest: fogyatékkal élők zenélnek szombaton

    Fogyatékkal élő zenészek fesztiválját szervezik Sepsiszentgyörgyön. A Diakónia Keresztény Alapítvány szervezésében május 11-én, szombaton 12 órától estig tart majd az Outsider Music Fest nevű nemzetközi zenei rendezvény a Gyöngyvirág utcai Írisz Ház udvarán, ahova a fogyatékkal élő zenészeket és együtteseiket várják.

  • Nem lesz kész a csíkszeredai terelőút pünkösdre

    Egyelőre nem nyílik meg az autós forgalom számára Csíkszereda északi részén a taplocai részt elkerülő út, a csíksomlyói pünkösdi búcsú idején csak parkolásra lesz alkalmas – értesített a marosvásárhelyi rádió.

  • EP: vizsgálat elindítását helyezik kilátásba Magyarország ellen

    Fennáll a kockázata annak, hogy Magyarország súlyosan megsérti az Európai Unió szerződésének második cikkében lefektetett értékeket, ezért a szerződés 7. cikkének 1. pontjában leírt vizsgálat elindítását helyezi kilátásba Magyarország ellen az a jelentéstervezet, amelyet kedden hozott nyilvánosságra az Európai Parlament szabadságjogi bizottságának jelentéstevője, Rui Tavares.

  • Pénteken kezdődnek a Székelyföld Napok

    Idén is megszervezik a három székelyföldi megyére kiterjedő kulturális programsorozatot, a Székelyföld Napokat, amely ezúttal negyedik kiadásához ért. A szervezők célja idén is az, hogy jelezzék: Székelyföld igenis létezik.

  • Felmérés: még Líbiában is könnyebb anyának lenni, mint Romániában

    Hatvanegyedik helyen áll Románia az anyák helyzete terén egy nemzetközi felmérés szerint. A Hotnews által kedden ismertetett rangsorolást a nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (Save the Children) végezte, amely öt kritérium alapján vizsgálta 176 országban az anyává válni akaró nők helyzetét, körülményeit.

  • Sztrájkolnak a kenyérgyári munkások Sepsiszentgyörgyön

    A sepsiszentgyörgyi Mopaco kenyérgyár közel 50 alkalmazottja spontán sztrájkba lépett kedden délelőtt. A fizetésképtelenné vált gyár elbocsátott alkalmazottai másfél hónapja elmaradt fizetésüket követelték a cég székháza előtt, illetve arra is panaszkodtak, hogy a cég vezetősége nem biztosít számukra munkát, de még mindig nem írták alá a munkanélküliségi segély igényléséhez szükséges papírokat.

  • Már túlszubvencionált a romániai zöldenergia

    Az állam bőkezű támogatásának is köszönhetően hatalmas lendülettel fejlődik a zöldenergia hasznosítása Romániában, ám az illetékesek most már a szubvencionálás jelentős mértékű, esetenként akár 50 százalékos csökkentését tervezik. A támogatások jelenlegi szinten tartása megszegné az EU irányelveit.

  • Idén megkezdődik a rakétapajzs deveselui bázisának kiépítése

    Az eredeti terveknek megfelelően idén megkezdődik az európai rakétavédelmi rendszer romániai bázisának kiépítése az Olt megyei Deveselun, az ide telepítendő SM-3-as elfogó rakétákat pedig 2015-ig állítják hadrendbe - mondta Frank Rose, az Egyesült Államok külügyminisztériumának védelmi politikáért felelős helyettes államtitkára, akivel kedden közölt interjút a Gândul.

  • Kulturális Főváros 2021: Barbu részrehajlása nem oszt és nem szoroz

    Nem a román hatóságok, hanem egy európai intézmény fogja eldönteni, melyik város lesz Európa Kulturális Fővárosa 2021-ben – szögezte le levelében Androulla Vassiliou, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, többnyelvűségért és ifjúságért felelős biztosa.

  • Bajnai a pozsonyi Új Szónak: elvállalnám a miniszterelnök-jelöltséget

    Ha az ellenzéki szövetség felkérné rá, elvállalná a miniszterelnök-jelöltséget Bajnai Gordon. Az ellenzéket olyannak kell vezetnie, aki nemcsak győzni képes a választásokon, de utána jól tud kormányozni is - mondta az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért választási szövetség vezetője a pozsonyi Új Szónak adott, kedden megjelent interjújában.