Amirõl a ma szól

  • Kínai sugallatra Észak-Korea elállt a rakétatámadástól

    Az elmúlt hónapok kemény hangú fellépése után Phenjan mégsem megy el a falig: csökkenti a harci készültséget, és levette az indítóállásról két közepes hatótávolságú ballisztikus rakétáját.

  • Újra műsoron az Oedipus Nagyváradon

    Ismét műsorra tűzi várad-velencei Léderer-malomban bemutatott Oedipus című előadását a Szigligeti Színház.

     

  • A Ponta-kormány egy éve: mínuszok és pluszok

    Kereken egy évvel ezelőtt iktatták be hivatalába az Ungureanu-kormány helyét átvevő Ponta-kabinetet. Az Evenimentul zilei az évfordulón elkészítette a miniszterelnök egy éves mandátumának gazdasági mérlegét, amely a lap szerint meglehetősen negatívra sikeredett.

  • Régi tűzcsapok védelmére kelnek Marosvásárhelyen

    Kerekasztalbeszélgetést szerveznek szerdán a marosvásárhelyi tűzcsapok ügyében. A megbeszélésre a Marosvásárhelyi Kulturális Központ székhelyén, a Bolyai Klubban kerül sor este 7 órától, a Kogălniceanu (Kazinczy) utca 18. szám alatt.

  • Tavaly 91 ezer romániai és 50 ezer magyar költözött Németországba

    Tavaly több mint 91 ezer romániai és 50 ezer magyar költözött Németországba, ami 23 illetve 30 százalékot meghaladó emelkedés 2011-hez képest - közölte kedden a német statisztikai hivatal (Destatis).

  • Madarak és Fák Napja a Székely Nemzeti Múzeumban

    Május 11-én, szombaton újra megünneplik a Madarak és Fák Napját a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban. A családi nap minden korosztálynak hasznos és szórakoztató kikapcsolódást tartogat. A színpompás és kevéssé ismert hazánkban költő madár, a gyurgyalag kapja a rendezvényen a főszerepet sok más érdekesség mellett a madarak és fák világából.

  • Orbán: a kormány rejtett erőforrásként tekint a cigányságra

    A kormány rejtett erőforrásként, nem pedig problémaként tekint a cigányságra - mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden a Cigányügyi Egyeztető Tanács ülésén, Budapesten.

  • Elkészült az EKE-vár, szombaton lesz a kulcsátadás

    Elkészült az Erdélyi Kárpát-Egyesület (EKE) központja a Kolozs megyei Várfalván: az úgynevezett EKE-várat szombaton egy jelképes kulcsátadási ünnepséggel nyitják meg - közölte az MTI-vel hétfőn Dezső László, az EKE elnöke.

  • „Jézus is elmaradottnak tartaná Románia egyes településeit”

    Rosszul kerül ki Románia abból az összehasonlításból, amelyet Jeremy Clarkson, a BBC-n futó Top Gear népszerű autós műsor szerkesztője végzett az uniós tagországok között. A The Sunday Times-ban megjelent vezércikkében Clarkson szép országnak nevezi Romániát, de rosszindulatúan megjegyzi, vannak benne olyan települések is, amelyeket Jézus is elmaradottnak tartott volna.

  • Kék Gazdaság: kiút lehet a válságból

    A természet inspirálta Kék Gazdaság lehet a megoldás társadalmunkat sújtó számos problémára, derült ki az Erdélyi Fiatal Közgazdászok és Vállalkozók Találkozóján. A konferencián többek közt az is kiderült, hogy a közös lónak már nem túrós, hanem szárnyas a háta és hogy a következő generációnak 30 éves koráig tart majd a serdülőkora.

  • Köztéri internetkapcsolat lesz Aradon és Orosházán

    Hamarosan az utcán is lehet majd internetezni Aradon és a magyarországi Orosházán, webkamerák segítségével pedig a két város több pontjáról láthatunk majd élő képet – 1rja a hirado.hu.

  • Kezdődik az iskolai beiratkozások második szakasza

    Azokat az iskolakorú gyermekeket, akik az első szakaszban nem jutottak be abba az iskolába, ahová jelentkeztek, szerdától írathatják be a szüleik az üresen maradt helyekre. Az iratkozás május 17-ig tart, az eredményeket pedig május 24-én függesztik ki. A beiratkozás első szakaszában közel 164 ezer gyermeket irattak be az előkészítő osztályokba.

  • Huszadik alkalommal szervezik meg a KMDSZ diáknapokat

    Május 8-12. között  a Kolozsvári Magyar Diákszövetség immáron huszadik alkalommal rendezi meg Erdély legnagyobb diákfesztiválját, a KMDSZ Diáknapokat.

  • Az évad utolsó bérletes előadása a Figuránál

    Az Othello Gyulaházán az évad utolsó bérletes előadása a Figura Stúdió Színházban, betegség miatt viszont két előadás is elmarad ezen a héten: május 8-án, szerdán este 7 órától a Barabás Árpád rendezésében a Murlin Murlo, valamint a május 9-én, csütörtök délután 5 órától Bicskei István rendezésében az Utolsó pillanat (Beckett-parafrázis) című produkciók.

  • Felmérés: Victor Ponta a legszimpatikusabb politikus

    Victor Pontát tartják a legszimpatikusabb politikusnak a romániai szavazók – idézte kedden a Realitatea TV a Geopol április végi felmérését.

  • Kedvezményes üdülés a tengerparton az előszezonban

    Több mint ötven szálloda vesz részt a „Tengerpart mindenkinek” nevű kedvezményes üdültetési programban, amelyet vasárnap tizenkettedik alkalommal hirdetett meg a turisztikai irodák szövetsége (ANAT).

  • A Bayern „feloldozta" az adókerülő Uli Hoeness klubelnököt

    Uli Hoeness maradhat a Bayern München elnöke, miután az egyesület igazgatótanácsa úgy döntött, továbbra is bizalmat ad a sportvezetőnek, aki adókerülés miatt nemrég önfeljelentést tett, ebből kifolyólag pedig vizsgálat indult vele szemben.

  • Elhunyt Giulio Andreotti, az olasz politika istene és ördöge

    Kilencvennégy éves korában, római otthonában elhunyt Giulio Andreotti, az olasz Kereszténydemokrata Párt (DC) egykori politikusa, hétszeres olasz kormányfő, jelentették az olasz hírügynökségek.

  • Sznúker vb: ismét „robbant” O'Sullivan, a Rakéta

    Az első helyen kiemelt Ronnie O'Sullivan nyerte meg hétfőn este Sheffieldben a sznúker-világbajnokságot. A címvédő angol a döntőben 18:12-re győzött honfitársa, Barry Hawkins ellen.

  • Dél-Koreában vendégszerepelt a kolozsvári magyar színház

    Dél-Koreában vendégszerepelt Ingmar Bergman Suttogások és sikolyok című filmjének színházi adaptációjával a Kolozsvári Állami Magyar Színház, az előadást Andrei Serban román rendező állította színpadra – tájékoztatta hétfőn az MTI-t az intézmény.