Amirõl a ma szól

  • Hosszú Katinka megdöntötte Egerszegi 22 éves csúcsát 100 háton

    Hosszú Katinka csütörtökön az ír bajnokságon megdöntötte Egerszegi Krisztina 22 éve, azaz 1991-ben felállított országos csúcsát 100 méter háton.

  • Elfogyott a pénz, bezárnak a kórházak?

    Bezárhat a legtöbb kórház Romániában, figyelmeztettek magukat megnevezni nem kívánó kórházvezetők. A Mediafaxértesülései szerint a sürgősségi kórházakat egyelőre nem fenyegeti ez a veszély, ám az összes többi intézmény számára az egészségbiztosító pénztáraknál kizárólag a személyzet fizetésére van már csak pénz.

  • Posztumusz elismerés: Artisjus-életműdíj Cipőnek

    A könnyűzenei kategóriákban a Bikini együttes, Jantyik Zsolt, Várkonyi Mátyás, Palásti Kovács Zoltán "Zoohacker", a komolyzene szereplői közül Zombola Péter, a magyarnótaszerzők közül Gyémánt Ferenc vehette át az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület díjait csütörtökön este Budapesten. Bódi László "Cipő" munkásságát posztumusz szövegírói életműdíjjal ismerték el.

  • EL-elődöntő: egygólos előny a Fenernél és a Chelseánál

    Egy-egy gólos előnnyel várhatja a jövő heti visszavágót a Chelsea London és a Fenerbache Isztambul a labdarúgó Európa-liga elődöntőjének első mérkőzése után. Nem elhanyagolható különbség viszont, hogy míg az angolok a Sankt Jakob Parkban nyertek 2-1-re az FC Bazel ellen, addig a törökök hazai pályán gyűrték le 1-0-ra a Lisszaboni Benficát.

  • Marosvásárhelyen megnyílt a Bolyai Klub

    Rangos magyar kulturális, közösségi hely nyílt meg szerdán este Marosvásárhely egyik patinás részében, a Kazinczy (M. Kogălniceau) utcában. A Marosvásárhelyi Kulturális Központ által létrehozott Bolyai Klub a tervek szerint számos magyar kulturális eseménynek, programnak biztosít majd színteret, de különböző civil szervezetek műhelymunkájának is központi helyszíne lesz.

  • Rompuy méltatta a román válságkezelő erőfeszítéseket

    A makrogazdasági egyensúly helyreállítása érdekében vállalt román erőfeszítéseket méltatta Bukarestben Herman Van Rompuy, az Európai Tanács (ET) elnöke csütörtökön, miután megbeszélést folytatott Traian Băsescu államfővel és Victor Ponta miniszterelnökkel.

  • New York szívében is robbantottak volna a Carnajev-testvérek

    A bostoni merénylők egy második támadásra is készültek – írja az NBC News. Dzsohar Carnajev, a csecsen testvérpár életben maradt tagja azt állította az őt kihallgató nyomozóknak, hogy a bostoni merénylet után New Yorkba utaztak volna, hogy a megmaradt hat bombát a Times Square-en robbantsák fel.

  • Életfogytiglani börtönt kapott a rendőrgyilkos ETA-tag

    Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte egy párizsi bíróság csütörtökön a Baszk Haza és Szabadság (ETA) szakadár terrorszervezet egy feltételezett tagját, aki 2007. december 1-jén lelőtt két, titkos küldetésben lévő spanyol rendőrt a dél-franciaországi Capbretonban.

  • A vásárhelyi civilek gépkocsi helyett zöldövezettel parkoltak

    Lassúbb forgalom mellett a város élettel telibb. A biztonságérzet hozzátartozik a minőségi városi élethez. Az életnélküli városok száma igen elterjedt. – ezekkel az üzenetekkel szervezte meg csütörtökön Marosvásárhelyen a Maros Közösségi Alapítvány  és az UnDaVerde szervezet a Parking Day elnevezésű demonstrációt, arra figyelmeztetve a város lakóit, hogy miképpen alakítható át egy gépkocsiparkoló parkká.

  • Pîrvulescu: szükséges lehet az alkotmány egyes cikkelyének módosítása

    Az Alkotmányozó Fórum elnöke, Cristian Pârvulescu szerint néhány év múlva Románia módosítani kényszerülhet az alaptörvény egyes cikkelyét. Erről a politológus szerdai marosvásárhelyi sajtótájékoztatóján beszélt.

  • Bruttó 1500 lej alatt keres az alkalmazottak fele

    A romániai teljes állású alkalmazottak több mint felének (51,7 százaléka) 1500 lejnél kisebb volt a bruttó fizetése tavaly októberben – közölte csütörtökön a statisztikai hivatal.

  • BBC-baki: felcserélték a román és a bolgár zászlót (VIDEÓ)

    Kínos bakit követett el a brit közszolgálati televízió, a BBC szerda esti "Daily Politics" című műsorában: felcserélte a román zászlót a bolgárral. Az adásban arról vitatkoztak politikusok, hogy milyen hatással lesz Nagy-Brtittanniára a munkaerőpiaci korlátozások 2014-es feloldása.

  • Cselgáncs Eb: Csernoviczki Éva aranyérmes

    Csernoviczki Éva aranyérmet nyert a 48 kilogrammos kategóriában a budapesti cselgáncs Európa-bajnokság csütörtöki nyitónapján.

  • A háromszéki elöljárók válaszokat várnak az osztrák fafeldolgozótól

    A háromszéki elöljárók a beruházás engedélyezése előtt párbeszédre hívják a Holzindustrie  Schweighofer faipari óriáscég vezetőit, hogy megnyugtató válaszokat adjanak az elmúlt hetekben felmerült kérdésekre.

  • Június elsejétől kamionadót vezetnek be Szatmárnémetiben

    A szatmárnémeti önkormányzati testület csütörtökön úgy döntött, hogy különadót vet ki a városon áthaladó 3,5 tonnát meghaladó tehergépkocsikra - közölte a portalsm.ro szatmárnémeti hírportál.

  • A Bundestag kockázatosnak tartja a neonáci NPD betiltását

    Nem kezdeményezi a neonáci Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD) betiltását az alkotmánybíróságnál a német törvényhozás alsóháza.

  • Elhagyatott és romos a '92-es sevillai expó híres magyar pavilonja

    Elhagyatott és romos az 1992-es sevillai világkiállítás gyöngyszemei közé sorolt magyar pavilon, Makovecz Imre híres munkája, amely évek óta üresen áll tulajdonosa, Luis Portillo üzletember nehéz anyagi helyzete miatt - írta az ABC de Sevilla című lap.

  • PEL-projekt a hagyományőrzés jegyében

    A hagyományos mesterségek megismertetését és felelevenítését tűzte ki céljául a Pro Európa Liga új projektje. A szeptemberben megrendezendő táborban négy ország fiataljai vesznek majd részt. 

     

  • Elutasította a Bernády nevet a névadó bizottság

    Elutasította csütörtökön a Maros megyei névadó bizottság, hogy marosvásárhelyi a 2-es számú Általános Iskola felvegye Bernády György nevét – tájékoztatott az RMDSZ. A szövetség szerint szakmai véleményezés helyett etnikai ügyet kreáltak a kérésből.