Amirõl a ma szól

  • Övön aluli húzás: az Ursus inkább Temesvárt támogatja

    Hűtlen lett Kolozsvárhoz az Ursus: bár a múltja a kincses városhoz köti, a sörgyár bejelentette, hogy Temesvárt támogatja az Európa Kulturális Fővárosa (EKK) cím elnyerésében.
  • Régiósítás – csak román történelmi identitások alapján?

    A romániai régiókat a történelmi identitások alapján kell megrajzolni - vélekedett több akadémikus azon a fórumon, amelyet az ország közigazgatási átszervezéséről rendeztek kedden Bukarestben, tudósok és politikai döntéshozók részvételével.
  • Ponta: régiók kellenek a túlzott központosítás helyett

    Közigazgatási régiókra van szüksége Romániának a jelenlegi „szupercentralizált" rendszer helyett - hangoztatta Victor Ponta miniszterelnök kedden azon a fórumon, amelyet a román tudományos akadémián rendeztek az ország regionális átszervezéséről.
  • RMDSZ-es feljelentés a gyulafehérvári incidens miatt

    Az RMDSZ Mikó Imre kisebbségi jogvédelmi szolgálata újabb feljelentést tett a Diszkriminációellenes Tanácsnál, az április 1-i, hétfői gyulafehérvári női kosárlabdameccsen történtek alapján, ahol a székely zászlót lengető Sepsi SIC csapat szurkolóját kivezették a gyulafehérvári sportcsarnokból.
  • Csuporra nyomtatott kulturális örökség Nagyszebenben

    Szuvenírtárgyak értékesítésével próbál kimászni a pénzügyi kátyúból a nagyszebeni Brukenthal Múzeum. Az intézmény Brukenthal-címkés bortól kezdve csuprokon és söröskorsókon át bűvös kockáig ötszáz különböző ajándéktárgyakat kínál eladásra, hogy a pénzt önfenntartására fordítsa.
  • Telefonbetyár Gyergyószentmiklóson

    Április 3-án, szerdán este 7 órától újra megtekinthető Mihály Alpár Szilárd Bösendorfer című egyéni produkciója. Karinthy Ferenc művét Papp Éva és Szász M. Mária adaptálta színpadra.
  • Ponta visszakozott: Romániának nem lesz egyhamar főügyésze

    Bukott az államfő és a miniszterelnök között körvonalazódó politikai alku: a Legfőbb Bírói Tanács (CSM) tagjaival történő hétfői konzultáció után az igazságügyi miniszteri tisztséget is betöltő kormányfő úgy döntött, hogy szelekciós eljárással választják ki a jelölteket a legfőbb ügyészség és a korrupcióellenes vádhatóság élére.
  • „Úgy szöktek rám, mintha terrorista lennék"

    „Úgy szöktek rám, mintha terrorista lennék, és indoklás nélkül kivezettek a sportcsarnokból” – mesélte gyulafehérvári „kalandját" a maszol.ro-nak Korodi István. A Sepsi SIC női kosárlabdacsapat szurkolója azzal vívta ki a csendőrök figyelmét, hogy székely zászlót mert lobogtatni a Román Kupa négyes döntőjében.
  • Sógor Sarolt 17 évesen Románia legjobb női sízője

    A 17 éves Sógor Sarolt lett Románia legjobb női alpesi sízője, miután győzedelmeskedett a hétvégén Azugán megrendezett országos bajnokság utolsó számában. A szintén csíkszeredai, egy évvel kisebb Papp Koppány bronzéremmel térhetett haza.
  • Liga 1: pontokat hullattak az élen menetelők

    Bár a labdarúgó Liga 1 dobogósainak mindegyike pontot veszített a 24. fordulóban, a listavezető Bukaresti Steaua nem csupán megőrizte, hanem növelni is tudta az üldözőivel szembeni előnyét. Tíz fordulóval a vége előtt a bakák egyre magabiztosabban menetelnek huszonnegyedik bajnoki címük felé.
  • A Bechtel azzal is jól keresett, ha nem dolgozott

    Április végéig várhatóan megszületik a megállapodás arról, hogy mekkora kártérítést fizet a kormány a Bechtelnek az észak-erdélyi autópálya megépítéséről szóló szerződés felbontásáért. Az amerikaiak akkor is szép pénzt kaptak a román államtól, ha nem dolgoztak.
  • Keresztúrvidéki hétköznapok – képeken

    Április 3-tól, szerdától Székelyudvarhelyen, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpontban (December 1. utca 9. sz., II. em.) látható a Galambfalva, Siménfalva, Románandrásfalva és Újszékely községekben szervezett dokumentációs fotótáborok válogatott anyaga. Munkanapokon április 18-ig tekinthető meg a kiállítás.
  • FOTÓRIPORT: mesés húsvéti időutazás Inaktelkén

    Húsvét vasárnapja van, Inaktelkén az autóból kiszállva feltűnik a falu csendje. A fák koronájából felzendülő madárdalban tisztán kivehető a templomi gyülekezet éneke: a falu lakói istentiszteleten vannak. A száz százalékban református vallású magyarok lakta kalotaszegi településen húsvétoltunk.
  • F-22-eseket küldött az Egyesült Államok Dél-Koreába

    A Koreai-félszigeten kialakult rendkívül feszült helyzet közepette az Egyesült Államok vadászgépeket küldött Dél-Koreába. Mindezt az amerikai hadsereg egy magas rangú tisztségviselője jelentette be helyi idő szerint vasárnap este Washingtonban.
  • Hoki: egyenlített a Brassó, szerdán Csík replikázhat

    Kétgólos győzelmet aratott a Brassói Corona a román jégkorong-bajnokság döntőjének második mérkőzésén a HSC Csíkszeredával szemben.
  • Júliustól kilenc százalékra csökken a kenyér áfája

    Július elsejétől 9 százalékra csökken a kenyér áfája: erről már megszületett a politikai döntés a kormányzó Szociálliberális Szövetségben (USL) - jelentette be Daniel Chiţoiu pénzügyminiszter vasárnap.
  • Crin Antonescu: nem bomlik fel a Szociál-Liberális Szövetség

    A Szociál-Liberális Szövetség (USL) nem bomlik fel a főügyészek kinevezések miatt – szögezte le hétfőn este az USL liberális társelnöke. Crin Antonescu ezt újságírói kérdésre válaszolta, miután nézeteltérései voltak Victor Pontával, a kormányzó pártszövetség másik társelnökével amiatt, hogy a kormányfő Laura Codruţa Kövesit javasolná a korrupcióellenes ügyészség vezetőjének.