Amirõl a ma szól

  • Tíz év alatt 260 ezerrel csökkent Magyarország lakossága

    Magyarország lakosságának létszáma 9 millió 937 ezer 628 volt a 2011. október 1-jei népszámláláskor, ez 260 687-tel kevesebb, mint amennyi 2001. február 1-jén, az előző összeíráskor volt - mondta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) népszámlálásért felelős elnökhelyettese csütörtökön az összeírás végleges adatairól szóló budapesti sajtótájékoztatón.
  • Ciprus-effektus: már a romániaiak is a bankbetéteiket féltik?

    A Román Nemzeti Bank információi szerint több hazai pénzintézet számos ügyfele kérvényezte lekötött betéteik feltörését csütörtökön – közölte Mugur Isărescu. A jegybank kormányzója szerint ezt rosszul teszik.
  • Mit akar a Határon Túli Magyarok Pártja? – interjú

    „Meg sem fordult a fejünkben, hogy mi kerüljünk fel az országos listára, és az önök hátán belovagoljunk a parlamentbe" – jelentette ki a maszol.ro-nak adott interjúban Egri Péter, a nemrégiben alakult Határon Túli Magyarok Pártjának elnöke. Az újdonsült politikust a HTMP hátteréről és terveiről kérdeztük.
  • Megállapodtak a Bechtel-szerződés felbontásáról

    Elvi megállapodás jött létre a kormány és az amerikai Bechtel vállalat között az észak-erdélyi autópálya megépítésére vonatkozó szerződés végleges felbontásáról - derült ki Dan Șova csütörtöki nyilatkozatából.
  • Halálos fenyegetést kapott a Sarkozyt vád alá helyező bíró

    Fenyegető levelet kapott az a bordeaux-i vizsgálóbíró, aki vádat emelt Nicolas Sarkozy volt francia államfő ellen a 2007-es elnökválasztási kampányának állítólagos illegális finanszírozásával kapcsolatban.
  • Lung László Zsolt lett a Vigadó igazgatója

    Lung László Zsolt színművész lett a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház igazgatója.
  • A BBTE vezetősége békén hagyja a teremfoglalókat

    Semmiféle megtorló intézkedést nem tervez a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem vezetősége a Nicolae Iorga amfiteátrumot elfoglaló diákok ellen – tudtuk meg Soós Anna rektorhelyettestől, a BBTE magyar tagozatának vezetőjétől.
  • Megszavazták Maros megye költségvetését

    A Maros megyei önkormányzat csütörtök délutáni testületi ülésének egyik legfontosabb napirendi pontja a megye 2013-as költségvetése volt. A testület elfogadta a büdzsét, amely mintegy 419 millió bevételből és csaknem 470 millió lej kiadásból áll.
  • Székely házidöntőt rendeznek a román hokibajnokságban

    Két elveszített döntő után ezúttal már a végső győzelmet is megszerezné a HSC Csíkszereda jégkorongcsapata a 2012/2013-as idényben. Gál Sándor tanítványai teljes erőbedobással készülnek a román bajnoki döntőre, amelyen a kék-fehérek ellenfele a zömében ugyancsak székelyekkel felálló Brassói Corona lesz.
  • Az idei változásokra készítette fel az RMDSZ a brit diplomatákat

    Az Egyesült Királyság romániai diplomatáival találkozott szerdán Bukarestben Kelemen Hunor RMDSZ-elnök. A tárgyaláson a romániai politikai életben a közeljövőben várható hangsúlyos változásokról tájékoztatta a romániai brit nagykövetség misszió vezetőit.
  • Újabb bűnvádi eljárás Adrian Năstase volt kormányfő ellen

    Bűnvádi eljárást indít az ügyészség a börtönből frissen szabadult Adrian Năstase ellen. A volt kormányfőt a fegyvertartási szabályok megszegésével gyanúsítják – közölte szerdán a vádhatóság.
  • BBTE: nem tágítanak a teremfoglaló diákok

    Második éjszakáját készült tölteni szerdán este a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) több tucat hallgatója az intézmény központi épületének egyik, általuk elfoglalt termében. Céljukat kedden közreadott kiáltványukban úgy fogalmazták meg: autonóm térre van szükségük az egyetemen belül, ahol szabadon vitázhatnak az őket érintő kérdésekről.
  • Ismét magyarellenes szurkolókat jelentett fel az RMDSZ

    A Mikó Imre kisebbségi jogvédelmi szolgálatához érkező jelzést követően az RMDSZ szerdán bűnvádi keresetet nyújtott be az ügyészséghez amiatt, hogy a román labdarúgó válogatott kedd esti,  amszterdami mérkőzésén román szurkolók egy csoportja diszkriminatív feliratot függesztett ki.
  • Workshop Csíkszeredában: mire jók a régiók?

    A régiósítás nem cél, hanem eszköz arra, hogy minél több beruházáshoz szükséges forrást lehessen a térségbe vonni, amelyek minél több család számára biztosítsák az egzisztenciát – hangzott el a régiók témakörében tartott csíkszeredai workshopon, amelyet Hargita Megye Tanácsa szervezett a megyeházán.
  • Ferenc pápa megtartotta első általános audienciáját

    Nagy tömeg töltötte meg a Szent Péter teret szerdán,  Ferenc pápa első általános audienciáján.
  • Eltávolították a szentgyörgyi Székelyföld-táblát

    A háromszéki prefektúra épülete elől eltávolították a tavaly novemberben kihelyezett „SIC – Terra Siculorum” (Székelyföld) feliratú óriás-pannót. Tamás Sándor háromszéki RMDSZ-elnök a maszol.ro-nak elmondta, ezzel gesztust kívántak tenni a kormány és a prefektus felé.
  • Kovács: az RMDSZ-től másolta régiós tervezetét az EMNP

    Az EMNP lemásolta az RMDSZ által 2010-ben benyújtott régióátszervezésre vonatkozó törvénytervezetet, amelyet azóta a szenátus már el is fogadott – közölte szerdán Kolozsváron Kovács Péter, a szövetség főtitkár. A politikus szerint a Néppárt annyira el volt foglalva a területi autonómia kivívásával, hogy nem vette észre: Romániában hónapok óta folyik a közvita a régióátszervezésről, amely a magyar közösség megmaradása és gazdasági fejlődése szempontjából létfontosságú.
  • Pozsony megtartaná a bencések oroszvári kastélyát

    Elutasította a szlovák alkotmánybíróság (AB) a napokban a Magyar Bencés Kongregációnak azt a panaszát, amellyel a rend az oroszvári kastély visszaszerzése kapcsán indított eljárásokban hozott döntések felülbírálásáért folyamodott - adta hírül az AB közlésére hivatkozva a pozsonyi Pravda szerdán.
  • Azonosították a magyar trikolór meggyalázóit

    Azonosította a kolozsvári csendőrség azokat a személyeket, akik pénteken a kovásznai hajpántos diáklánnyal szolidarizáló tüntetetésen lábbal tiporták a Mátyás-szoborcsoport talapzatán elhelyezett, piros-fehér-zöld szalagos emlékkoszorúkat – tájékoztatott szerdán a Kolozs megyei RMDSZ-szervezet.