Amirõl a ma szól

  • Pihenést garantált Kolozsváron Demény Péter

    Demény Péter Garantált pihenés című glosszakötetét mutatták be kedd este a kolozsvári Minerva Házban. A nagyváradi Riport kiadó gondozásában megjelent könyv a Krónika napilap Közterület rovatában megjelent rövid, személyes hangvételű írásokat tartalmazza.
  • Frunzăverde: katasztrofális Románia gazdasági helyzete

    „Örüljünk, ha a nyugdíjakat és a közalkalmazotti béreket ki tudjuk fizetni” – jelentette ki a Krassó-Szörény megyei önkormányzat ülésén Sorin Frunzăverde liberális (kormánypárti) tanácselnök. A helyi sajtó tudósítása szerint a testület a politikus az egyik tanácsos felvetésére reagált.
  • Ponta az államfő segítőkészségét dicsérte

    Ügyvivő igazságügyi miniszteri mandátuma alatt a kormányfő várhatóan javaslatokat fog tenni a legfőbb ügyész és a korrupcióellenes ügyészség (DNA) vezetőjének személyére. Erről Victor Ponta kedden este beszélt a Romania TV-ben.
  • Átveszi az igazságügyi tárca vezetését Ponta

    Várhatóan Victor Ponta kormányfő veszi át szerdától ideiglenesen az igazságügyi tárca irányítását. Mona Pivnicerut kedden a szenátus alkotmánybírónak nevezte ki, így a miniszteri poszt megüresedik.
  • Pricopie rájött, mekkora baj van a román oktatásban

    Meghúzta a vészharangot Remus Pricopie oktatási miniszter, aki a hét elején közzétett adatok ismeretében rájött, mennyire rossz helyzetben van a hazai oktatás. A tárcavezetőnek hamarosan az Európai Bizottság előtt kell számot adnia a román tanügy helyzetéről, illetve a tervezett stratégiáról. A stratégia alapján fogják jóváhagyni az uniós pályázati pénzeket a 2014 és 2020 közötti időszakban.
  • Böde góljával pontot raboltak a magyarok Isztambulban

    A magyar labdarúgó válogatott vb-selejtezőn 1–1-es döntetlent játszott Törökországban. Az első félidőben a magyarok kapufáig jutottak Vanczák Vilmos révén, a második játékrészben pedig Burak Yilmaz révén a törökök szerezték meg a vezetést. A csereként beállt Böde Dániel azonban válaszolni tudott, ponttal távozhatott az Egervári-csapat Isztambulból. 
  • Létrejöhet a Kárpát-medencei magyar nők szövetsége

    Vajdasági Magyar Szövetség Női Fórumának elnökségi tagjaival találkoztak az RMDSZ vezetői kedden a szenátusában. Az amerikai National Democratic Institute (NDI) kezdeményezésére megszervezett munkaülésen a felek ismertették a vajdasági és a romániai magyar közösség helyzetét, a nők közéletben való részvételéről, illetve különböző képzések és események megszervezéséről tárgyaltak.
  • Az Oranje agyonverte a Piţurcă-legénységet

    Hollandia kedd este ismételten bebizonyította, hogy más színvonalat képvisel a 2014-es labdarúgó világbajnokság D jelű csoportjában: az Oranje 4-0-s győzelemmel ütötte ki a pénteken Magyarország ellen pontot raboló román válogatottat.
  • A KAPU az idei Filmtett-alkotótábor motívuma

    Nagyobb médianyilvánosságot, számos fesztiválon való részvételt, magas szintű technikai feltételeket kínál résztvevőinek a tizenkettedik Filmtett-alkotótábor. A táborozók a filmgyártás teljes folyamatával megismerkednek, ráadásul a szakma legjobbjainak mentorálásával. Idén július 23-a és augusztus 2-a között, Nyárádszentlászlón kerül sor a Filmtett-táborra.
  • A HTMP a maszol.ro-n keresztül keresné meg az RMDSZ-t

    A maszol.ro-n keresztül venné fel a kapcsolatot Szabó Ödön Bihar megyei RMDSZ-es képviselővel Egri Péter, a Határon Túli Magyarok Pártjának (HTMP) elnöke. A Magyarországon bejegyzett alakulat vezetője kedden délután e-mailben válaszolt megkeresésünkre, megelőlegezve, hogy a közeljövőben egy hosszabb lélegzetű interjúban is kész ismertetni a HTMP terveit.
  • Elvadult viszonyok a hazai vadgazdálkodásban

    Háromszor annyi medve, farkas és vadmacska él a Kelemen-havasokban, mint amennyit a környezetvédelmi minisztérium optimálisnak tart. A hiúzok száma is csaknem duplája a természetesnek. Kelemen Atilla, az RMDSZ szakpolitikusa a „méregzöld vadvédelemmel" és az erdőírtással magyarázza a kialakult helyzetet.
  • Meglopta Ján Slota a Szlovák Nemzeti Pártot?

    Fegyelmi eljárást indít a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöksége Ján Slota, a párt szélsőséges kijelentéseiről ismert egykori elnöke ellen - közölte a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség. Ján Slota ellen hűtlen kezelés gyanúja és úgymond a párt létének veszélyeztetése miatt indít eljárást az SNS vezetősége. Amennyiben bizonyítást nyernek a Slota elleni vádak, a párt belső szabályai szerint a fegyelmi eljárás megrovást, tisztségéből való leváltást vagy akár a pártból való kizárást jelentheti Ján Slota számára.
  • Hóhelyzet: Erdélyt is sújtja a márciusi tél

    További 15 megyére kiterjesztette az országos meteorológiai intézet a sárga jelzésű hó- és hóviharriadót, ez este 8 óráig marad érvényben az ország déli részében. Ám az erdélyi utak sem maradtak szárazak: Székelyföldön hóláncot kell használniuk az autósoknak.
  • Belgrádi magyar nagykövet: nem kell nekünk Vajdaság

    Határozottan visszautasította Magyarország belgrádi nagykövete egy szerbiai lapban megjelent vádakat, amelyek szerint a magyar politika központi törekvése a területi revízió. Nikowitz Oszkár magyar nagykövet Szívesen megosztjuk Trianont című írásában válaszolt a Vecernje Novosti lapban a minap megjelent, Nagy-Magyarország, bocsánatkérés nélkül című cikkére.
  • Pert nyert a MOGYE ellen Brassai Attila professzor

    Brassai Attila professzor, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem tanára pert nyert az egyetem vezetőségével szemben, miután az intézmény a lojalitás megsértésével vádolta.
  • Szabó Ödön a HTMP-ről: ötletemet valaki jónak találta

    „Lám, azt ötletemet valaki mégis jónak tartotta" – jelentette ki a maszol.ro-nak kedden Szabó Ödön a Határon Túli Magyarok pártjának bejegyzéséről. Az RMDSZ-es képviselőt azért kerestük meg, mert tavaly szintén felvetette egy Magyarországon bejegyzendő határon túli párt létrehozását.
  • 26 évvel fiatalabb német szeretőt tart a spanyol király?

    Kényelmetlen helyzetbe került I. János Károly spanyol király. A 75 éves uralkodó ingyen bocsátott egy német arisztokrata üzletasszony, a 49 éves Corinna Sayn-Wittgenstein rendelkezésére egy luxusvillát a madridi királyi palota közelében, és még más javakat is adott a nőnek, akivel tisztázatlan a viszonya.
  • Három előadás Marosvásárhelyen a Színházi Világnap égisze alatt

    Március 27-én 19.00 órakor a Mélyben (Éjjeli menedékhely) című nagytermi előadással és közönségtalálkozóval, március 28-án 17.00 órakor pedig a Rómeó és Júlia című kistermi, illetve 20.00 órától a lengyel és román nyelvű Miłka című meghívott produkcióval ünnepli a Színház Világnapját a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata.