Amirõl a ma szól

  • A griff, a dámvad és a varjú: dokumentumfilm-sorozat három polihisztorról

    A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében mutatják be március 26-án 18 órától A griff, a dámvad és a varjú című dokumentumfilm-sorozatot. A különleges főcím három polihisztorra utal: Gróf Bánffy Miklós, Kós Károly és Báró Kemény János életére.
  • Először van magyar győztese is az Oxford–Cambridge-evezősviadalnak

    Az oxfordi csapatot erősítő Novák Mariann lett az első magyar győztes vasárnap az Oxford–Cambridge-evezősviadalon.
  • Jóváhagyták a ciprusi bankmentő tervet a pénzügyminiszterek

    Az euróövezet pénzügyminiszterei hétfő hajnalban jóváhagyták azt az új tervet, amelyet az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) dolgozott ki az éjjel a ciprusi bankszektor szanálására.
  • A kormány hétszáz állami protokollingatlant ad el

    Árverésen értékesítenek mintegy hétszáz állami protokollingatlant: az ezeket bérlő jelenlegi és volt magas rangú tisztségviselők nem élveznek elsőbbséget a vásárlásnál - derült ki a kormány pénteken közzétett rendeletéből.
  • A CFR döntetlennel búcsúztatta a Fradi stadionját

    A Ferencváros labdarúgócsapata gólnélküli döntetlent játszott a Kolozsvári CFR együttesével az Albert Stadion búcsúmeccsén. Az Üllői úti aréna 1974 májusa óta szolgált a zöld-fehérek otthonául. A két egyesület együttműködési megállapodást kötött, amelynek keretében a kolozsváriak által leszerződtetett, de a keretbe be nem férő játékosok a Fradiban tarthatják formában magukat. 
  • Borboly közös magyar-román történelemkönyvet javasol

    Levélben fordult Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke az Adevărul bukaresti napilap szerkesztőségéhez, az újságnak az elmúlt időszakban közölt cikksorozatára reagálva. A cikkek a A székelység története című kötetről szóltak, Marius Diaconescu történésznek a Historia című román folyóiratban megjelent írása alapján, amelyben az vehemensen támadta a székely történelemkönyv szerzőit.
  • Fejpántbotrány: az RMDSZ elnöke higgadtságra int

    Higgadtságra és megfontoltságra szólította fel vasárnap este a közélet szereplőit a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Iskolacsoport diákja körül kialakult helyzetben Kelemen Hunor. A szövetségi elnök az RMDSZ nevében határozottan visszautasít minden olyan próbálkozást, amely a többség és kisebbség között ellentétet, ellenségeskedést szítja.
  • Vasile Blaga maradt a Demokrata Liberális Párt elnöke

    Vasile Blaga eddig elnököt választotta vezetőjének szombati tisztújító kongresszusána Demokrata Liberális Párt (PDL). Blaga 2349, Elena Udrea 2006, Monica Macovei pedig 209 szavazatot kapott a küldöttektől.
  • Együttműködés a kolozsvári CFR és a Ferencváros között

    Együttműködés kezdődik a Ferencváros és a kolozsvári CFR között, amelynek keretében a nyártól a kolozsvári futballklub tulajdonában lévő játékosok érkezhetnek a zöld-fehérekhez.Orosz Pál, a Ferencváros Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója vasárnap Budapesten, az Albert Stadion búcsúmérkőzése előtti sajtótájékoztatón azt is elmondta: az együttműködéssel az a céljuk, hogy a megerősített kerettel a Ferencváros megnyerje a 2013/14-es bajnokságot, majd bekerüljön a Bajnokok Ligájába.
  • Berezovszkij halála: nem volt veszélyes anyag a házban

    Nem volt sugárzó vagy egyéb veszélyes anyag az otthonában holtan talált orosz milliomos, Borisz Berezovszkij házában - közölte vasárnap a brit rendőrség. Az orosz oligarcha holttestére szombaton testőre bukkant rá. A néhai nagybefektető, aki számos alkalommal bírálta Vlagyimir Putyin orosz elnök rendszerét, a Londontól délnyugatra fekvő Ascotban lakott, nem messze II. Erzsébet királynő windsori rezidenciájától.
  • Mit ünnepelünk virágvasárnap?

    Ma, március 24-én virágvasárnap van, ezzel a nappal kezdődik a húsvétot megelőző nagyhét. Rajtunk, magyarokon kívül csak az örmények és románok nevezték el a virágról, más nyelveken "pálmavasárnapnak" vagy "ágvasárnapnak" nevezik, hisz a Jeruzsálembe bevonuló Jézus elé nem virágokat, hanem faágakat helyeztek az útra a hívek.
  • Föld órája: elszánt fiatalok voltak rá vevők

    Talán a dermesztő hideg, talán a közösségi ügyek iránti általános érdektelenség az oka, hogy Kolozsváron csak néhány száz fiatal kapcsolódott be a Föld Órája mozgalomba. A Főtéren és a Karolina téren a városvezetés ugyan lekapcsoltatta a közvilágítást fél 9 és fél 10 között, a város többi része azonban fényárban úszott.
  • Férfi kézil BL: nyolc közé jutott az MKB Veszprém

    Az MKB Veszprém - az idegenben aratott 23-20-as győzelmét követően - szombaton 33-25-re nyert a vendég spanyol Ademar León ellen a férfi kézilabda Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének visszavágóján, így kettős sikerrel került a legjobb nyolc közé.
  • Traian Băsescu üzenete: agyő, Demokrata Párt!

    Facebook-oldalára feltöltött videoüzenetben szakított a Demokrata Liberális Párttal (PDL) a politikai alakulat egyik alapítója és felfuttatója, Traian Băsescu. Az államfő a PDL kongresszusán történtek alapján hozta meg ezt a döntést. A kongresszuson favoritja, Elena Udrea alulmaradt Vasile Blagával szemben.
  • Barátságtalan iksz a zártkapus magyar-románon

    Osztozkodott a pontokon Magyarország és Románia labdarúgó válogatottja a budapesti Puskás Ferenc Stadionban megrendezett zárt kapus vb-selejtezőn. A végig enyhe fölényben játszó magyarok az utolsó pillanatokig győzelemre álltak, de Chipciu a 92. percben megszerezte a trikolórok egyenlítő gólját.
  • Mélange à trois – Idézetek pályára szorult két válogatottról

    Idézetek pályára szorult két labdarúgó válogatottról, valamint a stadionon kívülre szorult szurkolókról. Meg egyebekről.
  • Hagi ellátogatott Puskás Ferenc sírjához

    Ellátogatott Puskás Ferenc sírjához a Szent István-bazilikába Gheorghe Hagi, a román futball egyik legnagyobb alakja.
  • Kolozsváron is lekapcsolják a lámpákat szombat este fél 9-kor

    Kolozsvár ismét csatlakozik a Föld Órája (Earth Hour) mozgalomhoz: ma, szombaton, március 23-án fél kilenc és fél tíz között a közvilágítást is kikapcsolják a Főtéren. A mozgalom lényege, hogy minden környezettudatos városlakó lekapcsolja saját lakásában (vagy ahol éppen tartózkodik) a villanyt egy órára, ezzel hívják fel a figyelmet a fölösleges energiapazarlásra.