Amirõl a ma szól

  • Magyar-román: tizenhárom embert állítottak elő

    A rendőrség összesen 13 személyt állított elő pénteken a Magyarország-Románia labdarúgó mérkőzés kapcsán - közölte az ORFK honlapján szombaton hajnalban.
  • MOL-Liga: bajnok lett a Dunaújváros

    4-0-ra verték pénteken Székelyföldön az acélbikák a HSC Csíkszeredát, ezzel a négy nyert mérkőzésig tartó döntő és egyben az idei MOL Liga a DAB.Docler győzelmével ért véget.
  • Nagyvárosokban szolidarizáltak a fejpántos diákkal

    Több nagyvárosában vállaltak pénteken szolidaritást azzal a kovásznai diáklánnyal, aki a magyar nemzeti ünnepen és azt követően a román nemzeti színekkel tüntetett az iskolában.
  • Jobbikos meccsnézés: büdös oláh, aki nem ugrik!

    „Büdös oláh, aki nem ugrik!” – ordította bele péntek este a mikrofonba a Puskás Ferenc Stadion közvetlen közelében felállított színpadról a Jobbik által szervezett közös meccsnézésen az egyik fellépő mélymagyar együttes frontembere. Bemelegítenek a magyar-román labdarúgó mérkőzésre. Helyszíni tudósítás.
  • Magyar-román meccs: politikusokat tippeltettünk

    A házigazdák győzelmére és kiegyensúlyozott küzdelemre számít a lapunk által megkeresett romániai magyar politikusok többsége a péntek esti zárkapus magyar-román labdarúgó mérkőzésen. A maszol.ro egyetlen kérdést tett fel: mi lesz a találkozó eredménye?
  • Székely tankönyv: Pál-Antal Sándor reagál a vádakra

    Pál-Antal Sándor történészt, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagját azzal vádolták meg a román sajtóban, hogy a Székelység története című tankönyvet budapesti megrendelésre, Budapestről írták. A Marosvásárhelyen élő történésszel erről beszélgettünk.
  • Románul harangozza be a magyar-románt az Index.hu

    Rendhagyó módon román nyelven írt előzetes olvasható a péntek délutántól az esti magyar-román labdarúgó mérkőzésről az Index.hu címoldalán. Magyarország egyik legolvasottabb portálja magyar nyelvű beharangozóját fordította le románra.
  • Bírálják a kormány elképzeléseit a református püspökök

    A református egyház püspökei szerint a restitúciós törvény kormány által javasolt módosítása nem egyszerűsíti, hanem kaotikussá és zavarossá teszi az egykor államosított ingatlanok visszaszolgáltatási folyamatát.
  • Elköszöntek tisztelői a Republic frontemberétől a zenész sírjánál

    Több ezren kísérték utolsó útjára Bódi Lászlót, Cipőt, a Republic együttes alapítóját pénteken délután a kistarcsai temetőben. A rajongók és tisztelők egy szál sárga rózsával köszöntek el az előadóművésztől.
  • Nyárádszeredaiak jótékonysági tánca Székesfehérváron

    Vörösmarty Mihály Csongor és Tünde című művének feldolgozását adja elő a nyárádszeredai Bekecs Néptáncegyüttes kedden a székesfehérvári Szent István Művelődési Házban jótékonysági esten, amelynek bevételét Fitz Jenő régész-múzeumigazgató és Pesovár Ferenc néprajztudós emléktáblájának elkészítésére ajánlják fel.
  • Demény Péter fűtőtestről, Pleșuról, senkiföldjéről

    A Román Kulturális Intézetnek (ICR) egy fajta kulturális Facebooknak, egy olyan közegnek kellene lennie, amely megmutatja a világnak az ország kulturális értékeit – véli Demény Péter, az ICR vezetőtanácsi tagja. Az írót arról kérdeztük, milyennek látja „belülről" a rendkívül sokat bírált intézményt.
  • „Hatalmas bordélyháznak" nevezte egykori szólistája a moszkvai Nagyszínházat

    Újabb árnyékot vet a moszkvai Nagyszínház imázsára egykori szólistájának azon állítása, amely szerint a társulat női táncosait arra kényszerítették, hogy megosszák ágyukat az intézmény vagyonos pártfogóival.
  • Citrom Banditól az ávós tisztig: Dimény Áron filmarcai

    A Kolozsvári Állami Magyar Színház talán legjobb alternatív kezdeményezése, hogy külön esteket biztosít színészei „filmarcai", azaz filmes szerepléseik bemutatására, népszerűsítésére. Filmszínésznek lenni ugyanis – ezt mindenki tudja – egész más habitust és képzettséget igényel, mint színházban játszani. Dimény Áronnak megvan ez a habitusa.
  • Több száz tonna szennyezett tejterméket semmisítettek meg

    Aflatoxin-szennyezés miatt 193 tonna tejet és 104 tonna tejterméket semmisítettek meg - közölte csütörtökön a romániai élelmiszerbiztonsági hatóság.
  • Puskás Öcsi csukája is a magyar-román focitörténelem része

    Többek között Puskás Ferenc focicipőjét és egy ’50-es évekbeli labdát is kiállítottak a budapesti Magyar Sportmúzeumban azon a tárlaton, amely Magyarország és Románia labdarúgó válogatottjának párharcait eleveníti fel.
  • Zászlóégetésért Romániában nem jár zártkapus büntetés

    Eltörölte a román labdarúgóliga fegyelmi bizottsága azt az egy zártkapus mérkőzésre szóló büntetést, amelyet a Bukaresti Rapid kapott azért mert szurkolói magyar zászlót égettek hétfőn a Kolozsvári CFR elleni találkozón.
  • Újabb csörte Budapest és Bukarest között

    Alig néhány nappal Martonyi János külügyminiszter bukaresti látogatása után ismét feszültségek terhelik a román-magyar diplomáciai kapcsolatokat. Budapesten bekérették a román nagykövetet egy Victor Ponta-interjú miatt. A lépésről a román külügy „meglepődve és aggodalommal értesült".
  • A budapesti külügy bekérette a román nagykövetet

    Csütörtökön sürgősséggel hivatalába kérette Alexandru Victor Micula budapesti román nagykövetet Győri Enikő külügyi államtitkár, azt követően, hogy Victor Ponta miniszterelnök egy interjújában azt állította: csak Magyarország miatt van szükség az erősebb uniós számonkérési mechanizmusra.
  • Brassai Zsombor az új Maros megyei RMDSZ-elnök

    Brassai Zsombort választotta elnöknek csütörtökön az RMDSZ Maros megyei szervezete. A tisztújító közgyűlésén az RMDSZ országos vezérkara is részt vett. Brassai egyetlen jelöltként pályázta meg az elnöki tisztséget, és a jelenlévő 215 küldött közül 206-nak a támogató szavazatát nyerte el.