Amirõl a ma szól

  • RMDSZ: börtönben a helye a magyar zászló égetőinek

    Az RMDSZ Mikó Imre kisebbségi jogvédelmi szolgálata bűnügyi keresetet nyújtott be az ügyészséghez amiatt, hogy hétfőn egy kolozsvári labdarúgó mérkőzésén, a vendég csapat szurkolói elégettek egy magyar zászlót. Ezen kívül az RMDSZ ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a rendőrségen és a Román Labdarúgó Szövetségnél.
  • Andrei Marga durván nekiment Andrei Pleșunak

    Andrei Pleșu „szisztematikusan hazudozik”a Román Kulturális Intézet (ICR) tevékenységéről és az intézmény vezetőjének személyéről – közölte kedd este az ICR igazgatója. Andrei Marga arra reagált, hogy a neves filozófus, esszéíró a román értelmiségi elit több más személyiségével együtt bojkottálni készül az idei Párizsi Könyvszalont.
  • Restaurálják a kolozsvári Szent Mihály templomot

    Restaurálnák a kolozsvári Szent Mihály-plébániatemplomot, a szükséges építészeti, kő- és festőrestaurátori felméréseket és állagvizsgálatot már elkezdték a Budapesti Műszaki Egyetem által megbízott szakemberek – írja a szabadsag.ro.
  • Washingtonban magyarázták bizonyítványukat Orbánék

    A demokrácia röppályája - amiért Magyarország számít címmel meghallgatást tartott kedden az amerikai kongresszusban az Egyesült Államok Helsinki Bizottsága. Magyarországot a meghallgatáson Szájer József, az Európai Parlament néppárti magyar képviselője, az alaptörvény szövegezési bizottságának volt elnöke képviselte.
  • Vért izzadnak a ciprusiak a csőd elkerüléséért

    Ciprusnak igen nagy valószínűséggel el kellene hagynia az euróövezetet, miután kedden egyetlen ciprusi parlamenti képviselő sem szavazta meg a pénzügyi mentőcsomag feltételeit, aminek a részeként különadót vetetettek volna ki minden bankbetétre. Szerdán rendkívüli tanácskozást tartanak a vezető nicosiai politikusok.
  • Barbu támogatja Csíksomlyó felvételét az UNESCO-listára

    A csíksomlyói búcsú UNESCO Világörökségi-listára való felvételének prioritásként kezelését kérte Antal István Hargita megyei RMDSZ-es képviselő Daniel Barbu művelődésügy minisztertől a képviselőház és a szenátus az UNESCO-val kapcsolatot tartó együttes bizottságának ülésén.
  • Ponta kikéri magának az Orbánhoz való hasonlítgatást

    Victor Ponta miniszterelnök elutasítja, hogy Romániát egy kalap alá vegyék Magyarországgal, és őt személy szerint Orbán Viktorhoz hasonlítsák - derült ki abból az interjúból, amelyet az Adevarul.ro portál készített kedden a kormányfővel.
  • Elnézte Banciunak a CNA a magyarok rágalmazását

    Az Országos Audiovizuális Tanács (CNA) keddi ülésén szavazattöbbséggel úgy döntött: nem bírságolja meg a b1 hírtelevíziót, amely ellen az RMDSZ emelt panaszt. A szövetség lakossági észrevétel alapján tett feljelentést Radu Banciu televíziós műsorvezető ellen gyűlöletbeszédért, a magyarság elleni uszításért.
  • Egy beszállító "csempészett" lóhúst a marhahúskonzervbe

    A kovásznai „Ardealul” konzervgyártót a beszállítója csapta be, amikor marhahúsként lóhúst adott el számára, mondta el a maszol.ro-nak Sikó Barabási Sándor, Kovászna megye főállatorvosa.
  • Elűzik a kézműveseket Mátyás szülőháza elől?

    Az Országos Műemlékvédő Bizottság szerint rontja Kolozsvár arculatát a Mátyás szülőháza előtti téren és utcácskákban mára már állandósult kézműves vásár. Horváth Anna alpolgármester a maszol.ro-nak elmondta: húsvét után jelentősen szigorítanak a kirakodás feltételein.
  • Elvarázsolta a híveket Ferenc pápa egyénisége

    Üdvrivalgás, taps, zászlólobogtatás és néma ima váltotta egymást a Szent Péter téren a Ferenc pápa szentbeszédét hallgató tömegben, amelynek egy része a mise után is a Vatikánban maradt.
  • Tizenhárom játékos magyar és román válogatott is volt

    Huszonegy olyan futballista van a magyar labdarúgó-válogatottban mostanáig szerepelt 948 játékos között, aki más ország színeiben is pályára lépett hivatalos mérkőzésen, közülük tizenhárman a magyar mellett a román csapat mezét viselték. A két együttes pénteken 21.30-kor a Puskás Ferenc Stadionban találkozik egymással vb-selejtezőn.
  • Liga 1: magyar zászlót égettek a Rapid szurkolói Kolozsváron

    Magyar zászlót égettek a Bukaresti Rapid szurkolói a döntetlennel végződő hétfő esti Kolozsvári CFR-Rapid bajnoki mérkőzés alatt. A vendégcsapat drukkerei nemcsak a magyar lobogót, hanem a kolozsvári csapat sálját is elégették.
  • 36 millió eurót tehet zsebre a 38 éves David Beckham

    Háromévnyi uralkodás után nem Lionel Messi, hanem a 36 milliót kereső David Beckham a legtöbb bevételt elkönyvelő labdarúgó – legalábbis a France Football hagyományos rangsora szerint, amelynek legfrissebb kiadása a francia szaklap keddi számában lát napvilágot. A dobogó harmadik fokát Cristiano Ronaldo foglalja el.
  • Könnyítene a jogosítvány megszerzésén a belügyi tárca

    A gépkocsivezetői jogosítvány megszerzésén könnyít a belügyminisztérium azzal a közvitára bocsátott rendelettervezetével, amely szerint nem szükséges megismételni az elméleti vizsgát, ha a gyakorlatin megbukik a sofőrtanonc. 
  • Szent Józsefként védené egyházát Ferenc pápa

    Félmillió zarándok és több mint százötven hivatalos köldöttség vett részt kedd délelőtt a római Szent Péter-téren az új katolikus egyházfő, Ferenc pápa beiktatási szertartásán. Homíliájában Szent József szolgálatáról beszélt, emlékeztetve, hogy Józsefnek az volt a feladata, hogy védelmező legyen, védje, oltalmazza Máriát és Jézust.
  • Ingatlanrestitúció: kinek, mikor, mennyit?

    Közvitára bocsátották a kommunizmus idején elkobzott ingatlanok visszaszolgáltatását szabályozó törvénytervezetét. A jogszabály szerint a természetben visszaszolgáltatható ingatlanok visszaadási határideje 2016., a pénzbeli kártérítési kéréseket pedig 2017-től oldják meg, évi 14 százalékos kifizetéssel.
  • Falanszter világ – kiállítás a Haáz Rezső Múzeumban

    Gidó Szende Melinda FALANSZTER VILÁG című képzőművészeti tárlatát nyitják meg a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeumban.