Amirõl a ma szól

  • A Kolozsvári CFR játszhat utoljára a Fradi-stadionban

    A labdarúgó NB I-ben szereplő Ferencváros hivatalos honlapján, a fradi.hu-n tudatta, hogy a román élvonalbeli Kolozsvári CFR 1907 ellen vívja az Albert-stadion búcsúmeccsét. A találkozóra március 24-én, vasárnap 19 órától kerül sor.
  • Feltételesen szabadlábon Adrian Năstase

    Feltételesen szabadlábra kerül hétfőn Adrian Năstase volt kormányfő, miután a Bukaresti Törvényszék elutasította a korrupcióellenes ügyészség óvását. A politikus közölte: egy ideig nem nyilatkozik a sajtónak, terveiről majd a későbbiekben számol be. A volt kormányfő börtünbüntetését harmadolta a bíróság.
  • Marga miatt nem mennek Pleşuék a Párizsi Könyvszalonra

    Nem vesz részt több jeles román értelmiségi idei Párizsi Könyvszalonon, Európa egyik legrangosabb könyvkiállításán és -vásárán, amelynek idén Románia a díszvendége.
  • Ellopták a székely zászlót az EMNT irodájáról

    Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács marosvásárhelyi irodáján hetek óta látható, négy méter magasan elhelyezett székely zászlót, március 18-ra virradó éjszaka ismeretlen tettesek ellopták – közölte a maszol.ro-val az EMNT Maros megyei szervezetének sajtóirodája.
  • A Kaiser Chiefs és a Ska-P az első kolozsvári Félszigeten

    A Félsziget Fesztivál tizenegyedik kiadásának vendége lesz az egyik legjobb brit koncertzenekar, a Kaiser Chiefs. A leedsi csapat, amelynek nevéhez tucatnyi közismert sláger fűződik – köztük a 2007-es év legnépszerűbb nemzetközi sikerdalának számító Ruby – a július 18-21. között zajló fesztivál első napjának lesz a főzenekara.
  • Romexpo: népszerűek a székelyföldi turisztikai ajánlatok

    Idén is részt vett közös Székelyföld-standdal március 14–17. között Hargita Megye Tanácsa és a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület a tavaszi TTR – Romániai Turisztikai Vásáron. A 29. kiállításnak Bukarestben a Romexpo csarnokai adtak helyet – tájékoztatott hétfőn Hargita Megye Tanácsa.
  • Zártkapus magyar–román: összeállt az Egervári-alakulat

    Pénteken Romániát fogadja, kedden Törökországba látogat a magyar labdarúgó-válogatott, hogy letudja soros mérkőzéseit a vb-selejtezős sorozatban. Egervári Sándor kerete a szokásoknak megfelelően Telkiben készül, a csapat tagjai hétfőn a délelőtti edzés végén álltak a sajtó rendelkezésére. A 21.30-kor kezdődő pénteki találkozót a maszol.ro elő szöveges tudósítással közvetíti.
  • Zártkapus magyar–román: keretet hirdetett Pițurcă

    Kijelölte keretét Victor Pițurcă, a magyarok elleni pénteki, majd a hollandok elleni jövő keddi világbajnoki selejtezőkre készülő román labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya.
  • Hétfőn szabad ember lehet Adrian Năstase volt kormányfő

    Két órára felfüggesztették hétfőn a Bukaresti Törvényszéken Adrian Năstase volt miniszterelnök szabadlábra helyezési ügyében benyújtott fellebbezésének tárgyalása.
  • Egy díszlettartó szög okozta Pethő Anikó színpadi balesetét

    Elmarad a Kolozsvári Állami Magyar Színház soron következő, Julie kisasszony című előadása, amelyben a pénteki balesetben megsérült Pethő Anikó játssza a főszerepet. 
  • Biró Rozália: az USL tárgyalni sem akar a nemzetállamról

    Az alkotmánymódosító parlamenti bizottság következő ülésén nagy eséllyel lesöprik az asztalról az RMDSZ-nek azt a javaslatát, hogy képezze vita tárgyát a Romániát nemzetállamként meghatározó első cikkely is – nyilatkozta a maszol.ro-nak a testület RMDSZ-es póttagja, Biró Rozália szenátor.
  • Budapest nem „adja ki" határon túli állampolgárait

    A magyar állampolgárok biztonságának megóvása a célja annak a törvényjavaslatnak, amely szerint - nemzetbiztonsági érdekből vagy a külügyi kapcsolatok védelme érdekében - az állampolgársági kérelmet beadók állampolgárság szerinti megoszlására és a benyújtás földrajzi helyére vonatkozó adat megismerése iránti igény teljesítése megtagadható lenne.
  • Meghalt egy magyar diák a szentpáli balesetben

    Meghalt szombaton egy magyar diák az öt egyetemista közül, akik súlyos sérüléseket szenvedtepénteken, amikor autójuk a Kolozs megyei Magyarszentpálon a Nádas patakába zuhant. Ketten kómában vannak, a sofőr és a sofőr melletti ülésen utazó lány állapota stabil.
  • Boc: a Temesvárt támogató miniszter mondjon le!

    Megvetésre méltónak nevezte Daniel Barbu kulturális és örökségvédelmi minisztert Emil Boc. Kolozsvár polgármesterének felháborodását az váltotta ki, hogy a kulturális tárca vezetője egyértelműen Temesvár mellett foglalt állást az Európa Kulturális Fővárosa 2021 címért folyó harcban. Emil Boc polgármester szerint a kulturális miniszternek le kell mondania, mert nem tartja tiszteletben a verseny európai szabályzatát.
  • Bocsánatot kér Pozsony a Benes-dekrétumokért?

    Ma már elképzelhető, hogy Szlovákia és Magyarország kiegyezzen a Benes-dekrétumok ügyében - állítja Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter abban az interjúban, amely a Mladá Fronta Dnes és a Lidové Noviny című cseh napilapokban jelent meg hétfőn.
  • Bábszínház világnapja Temesváron, három napos előadás-sorozattal

    Világszerte ünneplik március 21-én a Bábszínház világnapját, mely évente százezres nézőtömegeket mozgat meg, főként gyermekeket. 2000-ben, a németországi Magdeburgban szervezett XVIII. Bábművészek Nemzetközi Uniójának Kongresszusán született az ötlet, miszerint ki kellene nevezni egy nemzetközileg elismert bábjátszási világnapot. Végül 2002-ben, az Amerikai Egyesült Államokban, Atlantában állapodtak meg a március 21-jében és kinevezték a Bábszínház világnapjának.
  • Elfogták a helikopterrel megszökött quebeci fegyenceket

    Fényes nappal, helikopteren szökött meg vasárnap két rab egy fegyházból a kanadai Quebec tartományban, nem sokkal később azonban elfogták őket.
  • Ciprus miatt zuhantak meredeken az európai tőzsdék

    Jelentős eséssel kezdték a hétfői kereskedést az irányadó nyugat-európai részvényindexek, miután a befektetők aggódnak a ciprusi mentőcsomag révén újjáéledő euróövezeti válság miatt.
  • Egyetemisták baleseteztek Magyarszentpálon

    A Nádas-patakba zuhant egy Ford pénteken koradélután a Kolozs megyei Magyarszentpálon. Kolozsvárról tartott haza a benne ülő öt egyetemista Szilágysomlyóra.