Amirõl a ma szól

  • Daniel Morar önként távozik az ügyészség éléről

    „Amikor azt mondják, hogy problémát jelentesz a rendszernek, távoznod kell” – ezekkel a szavakkal jelentette be lemondását a legfőbb ügyészség éléről pénteken Daniel Morar, aki a eddig a legfőbb ügyész első helyettesként irányította a vádhatóságot.
  • Péntektől törvény bünteti a késedelmes fizetőket

    Péntektől érvénybe lépett a számlafizetésre vonatkozó 30 napos maximális határidőt szabályzó 72/2013-as törvény. A jogszabály kimondja, valamennyi jogi személy - kereskedelmi társaságok és közintézmények - köteles 30 napon belül kifizetni a nevére kiállított számlákat.
  • A hazai gázfogyasztás felét fedezné a Fekete-tengeri gáz

    Románia jelenlegi fogyasztásának csaknem felére elegendő földgázt lehet kitermelni a Fekete-tenger Neptun talapzatában tavaly felfedezett mélytengeri lelőhelyről - tudatta pénteken internetes kiadásában a Adevărul című lap az OMV Petrom közleményére hivatkozva.
  • Kőolajszármazék szennyezi Csíkszeredát

    Több tonna kőolajszármazék ömlött ki csütörtökön a csíkszeredai Hamerock Metall korábbi telephelyén. Az egykori fémfeldolgozó vállalat területén néhány munkás használaton kívüli olajciszternákat kezdett el darabolni, feltehetően azért, hogy ócskavasként értékesítsék, a bennük lévő kőolajat pedig a földre szivattyúzták.
  • Bajnai: ne legyenek B-kategoriás magyarok

    Nagy sajtóérdeklődés közepette mutatta be nemzetpolitikai stratégiája alapelveit Bajnai Gordon volt miniszterelnök, az Együtt 2014 - Párbeszéd Magyarországért szövetség vezetője. A mindenkori magyar kormánynak a határon túli magyar közösségeket, azaz a nemzet egészének érdekeit kell szolgálnia kirekesztés nélkül.
  • Bajnai: nem lehet jogot visszavenni a határon túliaktól

    A nemzetpolitikában is korszakváltást tart szükségesnek Bajnai Gordon, Magyarország volt miniszterelnöke.  Szerinte szerzett jogot nem lehet visszavenni a határon túli magyaroktól, így állampolgárságukat és szavazati jogukat is tiszteletben kell tartani 2014 után. 
  • Washington megtorolná Észak-Korea lépéseit

    Az Egyesült Államok megdöntené az észak-koreai kommunista rezsimet, ha Phenjan nukleáris csapásra, vagy totális háborúra szánná el magát Dél-Koreával és az ország területén állomásozó 28 500 amerikai katonával szemben - közölte amerikai nemzetbiztonsági forrásokra hivatkozva a The Washington Times konzervatív napilap.
  • Női BL: ismét az elődöntőben csatázik az Oltchim és a Győr

    A Győr abban bízik, hogy megismétli tavalyi szereplését, és túljut a Oltchim Râmnicu Vâlceán a női kézilabda Bajnokok Ligája elődöntőjében. Az első mérkőzést szombaton 18 órától rendezik Bukarestben.
  • Antiszemita propagandát terjeszt a református lelkész?

    Az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál (CNCD) készül bepanaszolni Parászka Boróka marosvásárhelyi újságíró Ferenczy Miklós református lelkészt, miután a volt kolozsvári esperes facebookos üzenőfalán egy youtube-on hozzáférhető propagandafilmet tett közzé, melynek címe Izrael népe – felsőbbrendű zsidóság.
  • Sógor Sarolt síbajnok: ennyi volt, abbahagyom

    Pár nappal azután, hogy alig 17 évesen Románia legjobb női alpesi sízője lett, Sógor Sarolt a maszol.ro-nak adott interjúban jelentette be, abbahagyja a versenyszerű sízést. A csíkszeredai sportoló korát meghazudtoló tisztánlátással felmérte, a nemzetközi szintű eredményekhez nincsenek az országban megfelelő feltételek.
  • Winkler: drámai méreteket öltött a munkanélküliség

    Ijesztő számadatokat ismertetett Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselője dévai sajtótájékoztatóján: az Eurostat adatai szerint 19 millió munkanélkülit tartanak számon az euró-övezetben, az Európai Unió tagállamaiban pedig összesen 26,3 millió személy van állás nélkül.
  • Betilthatják a Mercedest az Európai Unióban

    Akár egyes Mercedes-modellek betiltását is maga után vonhatja, ha a Daimlernek nem sikerült rendeznie vitáját az Európai Bizottsággal - írja csütörtökön megjelent számában a European Voice című európai hetilap. A lap ismerteti, hogy az autók légkondicionáló berendezéseiben használt gáz az európai jog szerint túl környezetszennyező, a német autógyártó pedig ez év január 1-jétől nem hozhatna forgalomba olyan új gépkocsit, amelynek légkondicionálójában ez az úgynevezett R134a jelű gáz található.
  • A Nobel-díjas Mo Jen nem akar többé közszerepelni

    Konferenciákra járás és beszédek tartása helyett a jövőben az írásra koncentrálna a 2012-es év irodalmi Nobel-díjasa, Mo Jen. "Arra kérek mindenkit, a jövőben ne hívjon meg rendezvényekre, mert akármilyen nagyszabású is az, nem fogok elmenni rá" - jelentette ki az író egy pekingi rendezvényen.
  • Magyar iskola a Himalájában, előadássorozat

    Április 8-án érkezik Kolozsvárra a Himalájában tevékenykedő Csoma Munkabrigád, hogy a Babes Bolyai Tudományegyetem földrajz karának amfiteátrumában tartson előadást.
  • Áradások pusztítanak az ország több régiójában

    Elsőfokú riadókészültséget rendeltek el a Zsil folyó Dolj megyei szakaszán, a megnövekedett vízszint és a szűnni nem akaró esőzés miatt. Hunyad megyében a hatóságok virrasztva töltötték az éjszakát, miután a lehullott és az elolvadt csapadékmennyiség a biztonságosnak számító szint fölé emelte a Zsil és a Fehér Kőrös vízszintjét 30 centiméterrel. A megyében több bekötőutat is elmosott a víz, és elöntötte a lakosok udvarát.
  • Tizenegy: a magyar költészet napja a Csíki Játékszínben

    A Csíki Játékszín kétnapos rendezvénysorozattal ünnepli idén a magyar költészet napját, április 11-ét.
  • Palesztin unokatestvéreket lőttek le az izraeli katonák

    Egy második palesztin áldozata is van a szerda esti ciszjordániai összetűzéseknek palesztin biztonsági és egészségügyi források szerint. Harmadik napja folynak a zavargások egy hétfőn meghalt palesztin fogoly miatt. Csütörtök reggel megtalálták egy 17 éves fiatalember holttestét a Túl-Karm melletti katonai ellenőrzőpont közelében, ahol az összetűzés történt izraeli katonák és palesztin tüntetők között. Ő is lőfegyvertől vesztette életét, mint a másik, 16 éves fiú, akinek ő az unokatestvére volt.
  • Valutaalapi és ENSZ-intés Magyarországnak

    Magyarország a kedvezőtlen nemzetközi pénzpiaci folyamatok ellenére megőrizte pénzügyi stabilitását, de kockázatokat jelent a magas külső és állami eladósodottság és a várhatóan lassú növekedés – állapította meg a Nemzetközi Valutaalap éves országjelentésében.