Amirõl a ma szól

  • Felmérés: az elnöki rendszer hívei a romániaiak

    Az elnöki rendszer híve a romániaiak relatív többsége – derül ki Adevărul napilap felkérésére készült felmérésből. A közvélemény-kutatás az alkotmánymódosítás során felmerülő vitás kérdésekről faggatja a lakosságot. Meglepetésre jelentősen nőtt a királyságot óhajtók részaránya.
  • Megrongálódott a Mátyás-szoborcsoport egyik eleme

    Enyhén megrongálódott a kolozsvári Mátyás-szoborcsoporthoz tartozó egyik bronz zászló rúdja. "Feltehetően a talapzatra fényképezkedni felmászó turisták álltak rá, és ennek a következménye a repedés" - nyilatkozta az MTI-nek Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármestere.
  • A Holnap után – nagyváradi művészek fesztiválja

    Április 18-21. között szervezi meg a Szigligeti Színház A Holnap után elnevezésű fesztivált Nagyváradon. A hagyományteremtőnek szánt rendezvénysorozaton olyan irodalmi, színházi, zenei, képzőművészeti személyiségeket szeretnének bemutatni a kezdeményezők, akik munkásságuk révén kötődtek Nagyváradhoz, vagy ott születtek, és akik az egész magyar nyelvterületen, sőt, egyesek európai mércével mérve is, jelentős sikereket értek el.
  • A román romakirály lett a világ romáinak az elnöke

    Az önmagát roma királynak tekintő Florin Cioabát választották hétfőn a Nemzetközi Roma Szövetség elnökévé a szervezet Nagyszebenben tartott nyolcadik kongresszusán.
  • Légvédelmi rakétát telepítettek Tokió belvárosába

    Egy Patriot PAC-3 légvédelmi rakétát telepített Tokió belvárosába kedd reggel a japán védelmi minisztérium az Észak-Korea esetleges ballisztikusrakéta-kilövése elleni védekezés jegyében.
  • Pályázat: kedvezményes bérlakások egyetemi oktatóknak

    Az Iskola Alapítvány pályázatot hirdet kolozsvári székhelyű vagy kirendeltségű felsőoktatási intézményben magyar nyelven oktató tanárok számára, 1 egyszobás kedvezményes bérlakás igénylésére. Sikeres pályázás esetén a lakás bérlésének időtartama 3 év, egyszeri, nem több mint 2 évre történő meghosszabbítás lehetőségével.
  • A kormány bebetonozná a jelenlegi régiókat

    A jelenlegi fejlesztési régiók határai mentén alakítaná ki a kormány az új közigazgatási régiókat - derült ki Liviu Dragnea miniszterelnök-helyettes hétfői nyilatkozatából. A közigazgatású átszervezésének ez a forgatókönyve nem csak az RMDSZ, hanem a Román Akadémiai Társaság szerint is káoszba taszítja az országot.
  • A fiatalok tudják megváltoztatni az Európai Uniót

    Vegyék ki a részüket az Európai Unió változási folyamatában, javasolta a diákoknak Winkler Gyula EP-képviselő hétfőn Kolozsváron, ahol egy EP szimulációs program nyitórendezvényén vett részt.
  • Elhunyt Margaret Thatcher, a Vaslady

    Nyolcvanhét éves korában elhunyt Margaret Thatcher. A korábbi brit miniszterelnök stroke-ot kapott a brit The Independent információi szerint.
  • Romanap Brüsszelben: integrációt sürgetnek az EU döntéshozói

    Döntő lépést sürget az Európai Bizottság a romák társadalmi integrációjában - tudatta hétfői, közös közleményében Viviane Reding, Andor László, Johannes Hahn és Andrulla Vasziliu.
  • Visszahelyezték tisztségébe a vajdahunyadi kórház igazgatóját

    Vajdahunyad polgármestere visszahelyezte tisztségébe Bende Barnát, a helyi kórház köztiszteletben álló igazgatóját, akinek leváltása március közepén spontán sztrájkot váltott ki a kórház alkalmazottai körében.
  • Nincs többé ingyenes fogászati ellátás

    Áprilisban a gyerekeknek és a hátrányos helyzetű betegeknek is fizetniük kell a fogorvosi kezelésért a Mediafax hírügynökség szerint, ugyanis az Országos Egészségbiztosító Pénztár nem különített el forrásokat erre a célra.
  • A székelyzászló-rengeteg sem segített a Sepsin

    A közönségnek kiosztott több mint ezer kis székely zászló, illetve a kemény mag által kifeszített hatalmas kék-arany logogó sem vitte győzelemre a Sepsi SIC női kosárlabdacsapatot, amely óriási, 49-76 arányú vereségbe futott bele az országos bajnokság play-offjának első fordulójában.
  • Megkövették a korábban „földbetaposott" Görbicz Anitát

    Szerkesztőségi cikkben követte meg Görbicz Anitát, a Győri Audi ETO női kézilabdacsapat klasszisát a Prosport vezető szerkesztője, Lucian Lipovan, miután a magyarországi sajtóban óriási felháborodást váltott ki az, hogy a romániai sportújság szombati címlapján több híres sportoló megbecstelenítette Görbicz mezét.
  • Diósi László: Románia nem juthat Ciprus sorsára

    Megalapozatlanok azok a sajtóban széles körben terjedő elemzői prognózisok, melyek szerint Szlovéniában, Máltán vagy akár Luxemburgban is kialakulhat a ciprusihoz hasonló, a bankszektorból kiinduló válság, véli Diósi László. Az OTP Románia vezetője szerint Romániának sem kell a ciprusi forgatókönyvtől tartani.
  • A holokauszt nemzetközi emléknapját ünneplik Izraelben

    Délelőtt megszólaltak a szirénák, leállt az élet, helyi idő szerint tíz órakor vigyázzba álltak az emberek Izraelben, ugyanis a holokauszt hatmillió zsidó áldozatára emlékeznek hétfőn a holokauszt nemzetközi emléknapján (héberül jom hásoá). Izrael egyik legfontosabb nemzeti ünnepén idén kiemelt szerepet kap a hetven évvel ezelőtti varsói gettófelkelés emléke, ez ugyanis a zsidók második világháborús ellenállásának fő jelképe.
  • Majdnem kiürültek a német gáztárolók a hosszú tél végére

    A hosszúra nyúlt tél végére történelmi mélypontra süllyedt a németországi földgáztározók töltöttségi szintje - írta a Welt am Sonntag című vasárnapi német lap. Az együttvéve mintegy 20 milliárd köbméter kapacitású földalatti gáztárolók átlagos töltöttségi szintje 20 százalék volt április elején, egyes térségekben pedig a gáz 95 százaléka elfogyott a hosszú, kemény tél végére - írta a lap az európai földgáz-infrastruktúra szövetség (GIE) adatait idézve.
  • Daniel Chiţoiu: csökkentjük jövőre az adóterheket

    Január elsejétől a kormány két forgatókönyvet képzelt el az adóterhek csökkentésére: az egyik szerint 24-ről 19-százalékra mérsékelnék a hozzáadottérték-adót (TVA), a másik szerint a társadalombiztosítási hozzájárulásból faragnának le 5 százalékot.