Amirõl a ma szól

  • Erdélyi magyart vertek halálra a magyar rendőrök

    Erdélyi magyar volt az a román állampolgárságú férfi, akit hétfőn este brutálisan agyonvertek a rendőrök a magyarországi Izsák rendőrőrsén – tudta meg a Kecskeméti Hírhatár. A magyarországi portál B. József élettársát is megkereste.
  • Az EPP néppárti jövőt vizionál a júliustól csatlakozó horvátoknak

    Az Európai Néppárt (EPP) horvát tagpártja, a Horvát Demokrata Közösség (HDZ) profitálhat leginkább abból, hogy a legnagyobb uniós politikai platform a dalmáciai Dubrovnikba helyezte ki frakcióülését, ugyanis az EPP-nagyágyúk ezáltal személyesen is támogatásukról biztosíthatták a vasárnapi EP-választások előtt. A nyugat-balkáni ország július 1-től az Unió teljes jogú tagjává válik, a HDZ szeretne minél többet megszerezni az országnak járó 12 európai parlamenti mandátumból.
  • Brüsszel elfogadja a főügyészek kinevezési eljárását

    Beletörődni látszik az Európai Bizottság abba, hogy elvárásai ellenére nem egy szelekciós folyamat végeredményeként, hanem az igazságügyi miniszter javaslata alapján nevezik ki a főügyészeket Romániában. Ezt az EU végrehajtó testületének szóvivője nyilatkozta szerdán a HotNewsnak.
  • Költészet napja: Jónás Tamás drámája a kolozsvári színházban

    Kolozsváron, az Állami Magyar Színházban a magyar költészet napja alkalmából Jónás Tamás: Lélekvesztő című drámáját Köllő Csongor rendezésében felolvasószínházi előadás formájában mutatja be a társulat, és ezt követően a szerzővel Visky András beszélget.
  • Több mint tanárok: a legjobb mentorokat díjazták

    Harmadszor adta át A Közösségért Alapítvány és a MOL Románia a Mentor Díjakat. A hiánypótló elismerés az ország legjobb tanárait, nevelőit jutalmazza, akiket maguk a tanítványok jelölnek a kitüntetésre. Idén 109 jelölésből választotta ki a kuratórium a Mentor Trófeára leginkább érdemes tíz személyt.
  • Villámcsődület a marosvásárhelyi fák megmentéséért

    A városban történő tarthatatlan fakivágások ellen szervez villámcsődületet április 11-én, csütörtökön 13:30 órától - a soron következő tanácsülés kezdete előtt - a marosvásárhelyi RMDSZ. „Nemtetszésünket szeretnénk ezáltal kifejezni a zöldövezetek irtásával kapcsolatban” – olvasható a szervezet közleményében. 
  • Készültség: Észak-Korea bármikor indíthatja a rakétát

    Észak-Korea befejezte egy újabb rakétakísérlet előkészületeit, és az indítás bármikor várható - közölte szerdán a dél-koreai védelmi minisztérium. Az észak-koreai hadsereg többfajta rakéta elindítására képes. Kísérletet hajthat végre Scud típusú vagy közepes (1300 kilométer) hatótávolságú Rodong rakétával, valamint a keleti partvidékre a minap telepített Musudan típusú, közepes hatótávolságú ballisztikus rakétával is.
  • Kínai cég építené a Tarnica-Lapistya erőművet

    A kínai Gezhouba Group International megépítené a Kolozs megyei Tárnica-Lapistya vízerőművet és beruházna az észak-erdélyi autópálya, valamint a Kolozsvári Regionális Sürgősségi Kórház építésébe is – állítják a Kolozs megyei prefektúra képviselői a Mediafax szerint.
  • MOGYE: hatálytalan a magyar karról szóló kormányhatározat

    Hatálytalanította a Marosvásárhelyi Táblabíróság a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) magyar és angol nyelvű orvosi és gyógyszerészeti karát megalapító, tavaly márciusi kormányhatározatot, a döntés nem jogerős - közölte szerdán az Agerpres hírügynökség.
  • Költészet napja: Versasztal Nagyváradon

    A nagyváradi Szigligeti Színház színművészei olvasnak fel magyar költők verseiből a magyar költészet napján, április 11-én, csütörtökön 20 órától a Moszkva Kávézó egy-egy asztalánál
  • Egyre nő a feszültség a Szociál-Liberális Szövetségben

    A Nemzeti Liberális Párt (PNL) nem ért egyet a miniszterelnök által bevezetni kívánt szolidaritási adóval – jelentette ki Crin Antonescu pártelnök a kormányzó Szociál-Liberális Szövetség (USL) kedd esti vezetőségi ülése után, melynek egyik napirendi pontja Victor Ponta elképzeléseinek megvitatása volt.
  • Argentínok és britek is örültek Margaret Thatcher halálának

    Margaret Thatcher volt brit kormányfő halála kegyeletsértő nyilatkozatokat váltott ki Argentínában, amely nem felejtette el az 1982-es Falklandi-háborút. A Vaslady halálhírét spontán utcai ünnepléssel fogadták London déli városrészében, Brixtonban és a skóciai Glasgowban is.
  • Elgázosítaná a magyarokat egy román focista

    Megbüntetni készül klubja a szatmárnémeti Olimpia FC egyik játékosát, Dan Gavrilescut, aki egy Facebook-bejegyzésében azt írta: lágerbe küldené és elgázosítaná a magyarokat. A labdarúgót Kereskényi Gábor RMDSZ-képviselő panaszolta be a klubnál és az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál.
  • Tisztázná magát a korrupciós gyanúba került Christian Wulff

    Elutasítja Christian Wulff volt német államfő az ellene megvesztegetés gyanúja miatt nyomozó ügyészség ajánlatát, amely szerint pénzbüntetés fejében leállítják az eljárást - közölték kedden a politikus ügyvédei, hangsúlyozva, hogy a volt szövetségi elnök alku helyett harcol az igazáért, és tisztázni akarja magát.
  • Percekig tapsoltak egy kolozsvári roma nőt az EP-ben

    Felállva tapsolta a hallgatóság kedden délután egy kolozsvári roma felszólalását az Európai Parlamentben azon a közmeghallgatáson, amelyet a Nemzetközi Romanap kapcsán a cigányság helyzetéről tartottak Brüsszelben.
  • Hétvégén jubileumi Humorfesztivál: több ezer nézőt várnak

    Pénteken Marosvásárhelyen rajtol az Erdélyi Humorfesztivál tízedik kiadása, amelyre három városban tartottak előválogatást a szervezők. Szombaton és vasárnap Kolozsvárra költözik a rendezvénysorozat, itt tartják a selejtezőn kiválasztott humoristák versenyét. Idén jóval kevesebben jelentkeztek a Humorfesztre és mindössze hárman jutottak tovább a döntőbe.
  • Oroszlán támadt egy gyerekre a rădăuţi-i állatkertben

    Oroszlán kapott egy kislány után a rădăuţi-i állatkertben kedden délelőtt. A 15 éves lány etetni akarta az állatot és túlságosan közel merészkedett a védőkorláthoz.
  • Emberre támadt egy medve Máramarosban

    Medve támadt egy emberre kedden reggel a Máramaros megyei Kapnikbányán. A vállán és karjain sérült férfit a nagybányai sürgősségi kórházba szállították, írja a citynews. A helyi lakosság szerint a környéken elég gyakoriak a medvelátogatások és támadások is.