Amirõl a ma szól

  • Ki szervezhet idén osztálykirándulásokat?

    Egyelőre nem kell attól tartani, hogy az iskolakirándulásokat turisztikai cégek szervezik – tudtuk meg Király Andrástól. Az oktatási államtitkárt a tavaszi vakáció első napján arról az egyezményről kérdeztük, amelyet még tavaly decemberében kötött az oktatási minisztérium az Országos Turisztikai Szövetséggel. Ennek értelmében ezentúl csakis turisztikai irodák szervezésében utazhatnak többnapos iskolakirándulásra a tanulók.
  • Liga 1: fontos vendéggyőzelmek a tabella mindkét végén

    A 25. forduló eredményei is a Bukaresti Steaua kezére játszottak a labdarúgó Liga 1-ben, ugyanis a listavezetőt üldöző Astra és Pandurii vereségével a bakák 16 pontra növelték előnyüket a tabella élén.
  • A bretonok is támogatják az RMDSZ Minority SafePackjét

    Ha két kisebbségi közösség képviselői találkoznak bárhol Európában, néhány perc alatt azonosítják egymás problémáit és elkezdik keresni azok megoldásának eszközeit. A kisebbségi európai polgári kezdeményezés a közös problémamegoldás, az európai szolidaritás platformját teremtette meg, amelynek fontos szereplői a franciaországi bretonok - fogalmazott a Bretagne-i Ploemuerben Vincze Loránt.
  • Montenegro: mindkét elnökjelölt a győzelmét ünnepli

    A vasárnapi montenegrói elnökválasztáson indult mindkét jelölt, a kormánypárti és az ellenzéki is győztesnek nyilvánította magát késő este. A voksolás hivatalos eredményét várhatóan hétfőn hirdetik ki.
  • Román sérültjei vannak egy hétfő hajnali zalai balesetnek

    Mind a nyolc utas megsérült - hárman súlyosan - abban a román kisbuszban, amely hajnalban egy másik járművel karambolozott az M7-es autópályán, Eszteregnyénél - tájékoztatta a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság sajtófőnöke hétfőn az MTI-t.
  • Lukács Csaba: júliusban visszamennék Észak-Koreába

    A pekingi repülőtéren értük utol az erdélyi származású Lukács Csabát, aki a Baptista Szeretetszolgálat önkénteseként négy napot töltött Észak-Koreában. A "magyar száguldó riporter" a maszol.ro-nak adott interjúban betekintést adott a világ legelzártabb, jelenleg háborúra készülő ország mindennapjaiba.
  • Borboly Csaba „legyurcsányozta” Parászka Borókát

    Gyurcsány Ferenc szellemi követőjének nevezte Parászka Borókát vasárnap blogján Borboly Csaba. Hargita Megye Tanácsának elnöke azért bírálja a marosvásárhelyi újságírót, mert a manna.ro-n közölt tiltakozásában antiszemita propaganda terjesztésével vádolta Ferenczy Miklós kolozsvári református esperest és Darvas-Kozma József csíkszeredai pápai káplánt.
  • Magyarbarátság miatt támadják az adevarul.ro bloggerét

    Ha a románok szeretnék az egyesülést a Moldovai Köztársasággal, akkor első lépésként teljesíteniük kell a magyar kisebbség elvárásait - vélekedett a román Adevarul című lap internetes kiadásában Cezar Maroti politikus-publicista vasárnap.
  • Hokidöntő: zsinórban hetedszer bajnok a HSC Csíkszereda

    Történelme 15. bajnoki címét szerezte meg a HSC Csíkszereda, amely az országos jégkorong bajnokság döntőjének ötödik mérkőzésén 6-4-re legyőzte a Brassói Corona csapatát és 4-1-es összesítéssel zsinorban hetedszer nyert bajnoki címet. Gál Sándor tanítványai két héttel korábban ezüstérmet nyertek a Mol Ligában. 
  • Ponta: az ország érdeke, hogy Kövesi vezesse a DNA-t

    A kormányfő szerint sokat javít Románia uniós megítélésén, hogy ideiglenes igazságügyi miniszterként Laura Codruța Kövesit javasolta a korrupcióellenes ügyészség (DNA) élére. Erről Victor Ponta szombat este beszélt az Antena3 hírtelevízióban.
  • Zászlóügy: hétfőtől hallgatják ki az iskolaigazgatókat

    Körlevélben próbálja "tartani a lelket" azokban a Hargita megyei iskolaigazgatókban Borboly Csaba megyeitanács-elnök, akiket hétfőre idézett be a rendőrség, hogy kérdőre vonja az általuk vezetett intézményre kitűzött székely zászlóval kapcsolatban.
  • Román élsportolók taposták meg Görbicz Anita mezét

    Romania e Oltchim címmel összeállítást közölt képes beharangozót a prosport.ro a szombati Oltchim Râmnicu Vâlcea-Győri ETO női Bajnokok Ligája elődöntő előtt, melyben volt élsportolókat szólaltatnak meg a mérkőzéssel kapcsolatban.
  • Kiengedték a kórházból a 94 éves Nelson Mandelát

    Állapotának fokozatos és tartós javulását látva kiengedték a kórházból Nelson Mandela korábbi dél-afrikai elnököt – írja a CNN. A 94 éves Nobel-békedíjas volt államfő, az apartheid-ellenes mozgalom vezére mostantól otthoni ellátást kap majd.
  • A KMKSZ nem társul a „nemzetáruló" UMDSZ-szel

    Huszonnegyedik közgyűlését tartotta szombaton Beregszászon a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ). A közgyűlés nyilatkozatban szorgalmazza az ukrán nyelvtörvény teljes körű kárpátaljai végrehajtását és a magyar többségű parlamenti választókerület visszaállítását.
  • Kövér László: a Kárpát-medencei magyarságnak gyarapodnia kell

    A gyarapodást nevezte a Kárpát-medencei magyar közösségek legfontosabb jövőbeni feladatának Kövér László a horvátországi Pélmonostoron szombaton. A magyar országgyűlés elnöke a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) megalakulásának 20. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen vett részt.
  • 283 ezer romániai kért magyar állampolgárságot

    Több mint 422 ezer állampolgársági kérelem érkezett 2011 januárja óta a magyar hatóságokhoz, ebből több mint 283 ezret romániai illetőségűek nyújtottak be – tették közzé az allampolgarsag.gov.hu oldalon.
  • Ha szakad az USL – egy kis parlamenti aritmetika

    A Szociál-Liberális Szövetség ugyan még egyben maradt, ám a szociáldemokraták és a liberálisok között egyre élesebbek az ellentétek. Elemzők már számolnak azzal, hogy a jelenlegi kormánykoalíció nem lesz hosszú életű, ezért máris latolgatják a parlamenti erőviszonyokat az új többség megteremtéséhez.
  • Kárpát régióban gondolkodunk – vagy lemaradunk

    Agrártagozat alakult a Kárpátia Magyar-Román Vegyeskamara éves közgyűlésén, amelyet csütörtökön tartottak Kolozsváron. Az új tagozat célja közös vidékfejlesztési stratégia kidolgozása a két ország számára a 2014-2020-as periódusban ahhoz, hogy ez a régió ne szakadjon le az Unió nyugati országainak fejlődési ütemétől – jelentette be Csigi Levente, a vegyeskamara ügyvezetője pénteki sajtótájékoztatóján.
  • Egérút korrupt politikusok számára, törvénymódosítással

    A korrupciós bűncselekményekkel gyanúsított személyek – köztük politikusok – számára kedvező törvénymódosító javaslatot terjesztett elő egy szociáldemokrata képviselő. Florin Iordache a nemzetbiztonságról szóló 1991/51-es törvény előírásain változtatna.
  • Paul Kalkbrenner, Benga, N.O.H.A. a Félszigeten

    Egy szupersztár DJ, egy stílusalapító elektronikus zenész, két évről évre visszatérő vendég és az utóbbi évek egyik legjópofább magyar slágerének előadója: velük bővül a július 18-21. között a kolozsvári Gorbó völgyében megszervezett Félsziget Fesztivál zenei kínálata – tájékoztattak pénteken a fesztivál szervezői.