Amirõl a ma szól

  • Megduplázná az orvosok bérét Eugen Nicolăescu

    Megduplázná a romániai állami kórházakban dolgozó orvosok bérét Eugen Nicolăescu egészségügy-miniszter, ugyanakkor megtiltaná, hogy pácienseiket magánrendelőikbe irányítsák - derült ki a tárcavezető vasárnapi tévéinterjújából.

  • Koccant az autójával Traian Băsescu államfő

    Koccanást okozott szombaton Traian Băsescu államfő, amikor egy Dacia Logan gépkocsit vezetve hátulról ütközött az előtte hirtelen fékező járművel - közölte a Mediafax hírügynökség.

  • Magyar grafikus nyert a skót antirasszista pályázaton

    Kétezer pályaműből a magyar grafikus, Slezák Zsuzsanna munkája lett a legjobbnak ítélve a Skóciában kiírt antirasszista pályázaton.

  • Felmérés: a németek profitálnak a romániai bevándorlókból

    Háromszorosan profitál Németország a munkaerő szabad áramlásának az Európai Unióban (EU) csaknem teljes körűen érvényesülő elvéből, mert az uniós tagországokból érkező bevándorlók fiatalabbak és képzettebbek, mint a német lakosság, és elég sokan vannak ahhoz, hogy ellensúlyozzák a népesség öregedésének a szociális ellátórendszerre gyakorolt hatását - mutatta ki egy pénteken ismertetett felmérés.

  • Alkotmánymódosítás: Orbán válaszolt Barrosónak

    Orbán Viktor válaszlevélben erősítette meg José Manuel Barroso európai bizottsági elnöknek, hogy a magyar kormány és az Országgyűlés elkötelezett az európai normák és értékek mellett, és biztosította őt arról, hogy a kormány mindenben együttműködik az aggodalmak eloszlatásában.

  • Harminc hónap dévai gáborcigányok között

    Martin Olivera francia antropológus összesen harminc hónapot töltött egy Déva melletti faluban, egy gáborcigány család házában. Az erdélyi gáborcigányokról szóló könyve – a mely egyelőre franciául és románul jelent meg - a romaintegráció szükségességét is megkérdőjelezi. Könyvéről és tapasztalatairól kérdeztük.

  • Többnyelvű városnév-obeliszkek Kolozsvár határában

    Hamarosan Kolozsvár négy közúti városbejáratnál háromnyelvű üdvözlő építmény fogadja majd a beutazókat – tájékoztatott Vákár István, a Kolozs megyei tanács alelnöke és Horváth Anna kolozsvári alpolgármester egy pénteken megtartott sajtóreggelin, ahol az önkormányzat legújabb eseményeiről és terveiről is beszámoltak Kolozsvár RMDSZ-es tisztségviselői.
  • Dubrovniki EPP-tételek az Unió gazdasági fellendülésért

    Két gazdasági tematikájú gazdasági panellel folytatódott pénteken a dubrovniki Radisson Blue Hotel konferenciatermében az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakciójának büró ülése. Előbb Viviane Reding EB-alelnök, igazságügyi biztos részvételével vitatták meg az uniós gazdaság újraélesztését, a versenyképesség javítását, az új munkahelyek létrehozásának, a befektetések lehetőségét.
  • Versmondási rekordot döntöttek meg Nyíregyházán

    Megdőlt a legnagyobb létszámú versmondás magyarországi rekordja Nyíregyházán: csaknem 2 ezren mondták el egyszerre Váci Mihály versét a nyírségi megyeszékhely sportcsarnokában csütörtök délután.
  • Bizalmatlansági indítványt fontolgat az RMDSZ

    Bizalmatlansági indítvány benyújtását javasolja Máté András, ha a kormány felelősséget vállal a restitúciós törvényért a parlament előtt. Az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője a maszol.ro-nak elmondta, tárgyalásokat kezdeményezne a Demokrata Liberális Párttal az indítványhoz szükséges aláírások összegyűjtéséhez.
  • Kézilabda BL: kikapott a Vâlceától, de döntőben a Győr

    A Győr elképesztő izgalmak után ugyan 25-24-es vereséget szenvedett csütörtökön az Oltchim Râmnicu Vâlceától a női kézilabda Bajnokok Ligája elődöntőjének veszprémi visszavágóján, de összesítésben egy góllal megnyerte a párharcot és bejutott a fináléba. A kezdés előtt egy 180 négyzetméteres mezt húztak ki a szurkolók.
  • Kételyes egységes pénzügyi felügyelet Romániában

    Elhibázott koncepció alapján készülnek felállítani a hazai egységes pénzügyi felügyeletet, állítják a biztosítási felügyelet és az tőkepiaci felügyelet vezetőségében dolgozó magyar szakemberek, azt kifogásolva, hogy a bankfelügyelet a jegybanknál marad. Bíró Albint és Klárik Lórándot kérdeztük.
  • Elhunyt művésztársaik emlékére zenéltek az operások

    Megható emlékkoncerttel tisztelgett a Kolozsvári Állami Magyar Opera társulata a tavalyi év során elhunyt három fiatal kollégájuk – Dániel Zsolt, Dula Imre és Sziklavári Szilárd – emléke előtt. Az In Memoriam koncertet Kulcsár Szabolcs és Giuseppe Carannante vezényelte, az eltávozott művésztársakról szóban Kis-Kalló Erika, Laczkó Vass Róbert és Madarász Lóránt emlékezett meg.
  • Villámcsődület Marosvásárhelyen a fák megmentéséért

    Villámcsődülettel tiltakozott csütörtök délután mintegy félszáz marosvásárhelyi a városban történő törvénytelen fakivágások ellen. Az akciót marosvásárhelyi RMDSZ elnöksége és önkormányzati frakciója kezdeményezte. A tiltakozás részeként az RMDSZ-es tanácsosok bojkottálják az önkormányzati képviselőtestület csütörtöki ülésének egy részét is.
  • Egy magyar, aki hálás, hogy Erdély Romániához tartozik

    Internetes fórumokon terjed és a napokban több román lap is közölte annak a Magyarországra kitelepült erdélyi magyarnak – vagy magát annak valló személynek – az álláspontját, aki hálát ad azért, hogy Erdély Romániához tartozik. A Landauer Szilárd (fedő)nevű személy véleménye először a mandiner.blog.hu egyik cikkének hozzászólásai között jelent meg, utóbb több magyarországi portál is átvette.
  • Ez fájhat: nincs már ingyenes fogászati ellátás

    Az Országos Egészségbiztosító Pénztár áprilistól már nem fizet ki a fogászati kezeléseket. Az ingyenes orvosi szolgáltatásokat tartalmazó alapcsomag a jövőben azonban tovább zsugorodhat. Utánanéztünk, melyek azok a szolgáltatások, amelyek még ingyenesek.
  • Precedens értékű vizsgálat indul Bayer Zsolt ellen

    A médiaalkotmány gyűlöletkeltés és kirekesztés tilalmára vonatkozó paragrafusának vélhető megsértése miatt indított vizsgálatot Bayer Zsoltnak a Magyar Hírlapban, Ki ne legyen? címmel megjelent írásával kapcsolatban a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa - erősítette meg a hatóság a Népszabadságban megjelent információkat csütörtökön az MTI-nek.
  • Kelemen: javult az RMDSZ és a Fidesz viszonya

    A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a Fidesz javuló viszonyáról beszélt az Adevărul című lapnak a szövetség elnöke. Az interjú csütörtökön jelent meg.
  • Akik hungaromán szekérhez gyűjtenek kereket

    A iaşi-i Alexandra Damian és a bukaresti Sugár Dávid egy ideje egy olyan közös, facebookos „hungaromán szótár" létrehozásán ügyködik, amely lefordíthatatlan magyar szópárok és kifejezések szó szerinti fordítását tartalmazza, felkért grafikusok vicces ábráival. Alexandrát kérdeztük a kezdeményezésükről.