Amirõl a ma szól

  • Holnapután kezdődik A Holnap után

    Április 18-án, csütörtökön 17 órakor indul A Holnap után fesztivál a Szigligeti Színház előcsarnokában az Alapító okirat aláírásával. A fesztivál A Holnap nemzedékét követő történelmi időszakok – Nagyvárad kultúráját gazdagító – jelentős személyiségeiről szól.

  • Újabb phenjani ultimátum Szöulnak

    Ismét katonai fellépéssel fenyegette meg Phenjan Dél-Koreát: a sztálinista rezsim újabb, keddi ultimátumában megtorló akciót helyezett kilátásba ellene, ha nem hagy fel ellenséges magatartásával.

  • Lehet, hogy kisebb lesz a villanyszámla

    Victor Ponta kormányfő azt ígéri, rövidesen kiveszik a villanyszámlából az úgynevezett újrahasznosítható energiatermeléshez való hozzájárulást (taxa de cogenerare). Az ügyben már egyeztetések történtek Constantin Niţă miniszterrel.

  • Halálos robbantás a bostoni maratonon (VIDEÓ)

    Hárman meghaltak, nyolcvanan megsebesültek két erőteljes, egymást követő robbanásban a bostoni maratonfutás befutója közelében, de bostoni lapok meg nem erősített információi szerint 140 felett lehet a sérültek száma. Ketten a helyszínen vesztették életüket, a harmadik áldozat a kórházban halt meg órákkal a robbantás után. 17 sérült állapota kritikus. A CNN információi szerint az egyik áldozat egy 8 éves fiú, és a sebesültek között is legalább nyolc gyerek van még. Az egyik bostoni kórház megerősítette, hogy többek között egy 2 éves kisfiút ápolnak súlyos fejsérüléssel.

  • Hoki-vb: a dél-koreaiak megtréfálták a túl hamar ünneplő magyarokat

    A házigazda magyar jégkorong-válogatott 4-1-es vezetés után büntetőkkel 5-4-re kikapott a dél-koreai csapattól a Papp László Sportarénában zajló divízió I-es világbajnokság hétfői játéknapján.

  • Gál Kinga kisebbségügyben „vette elő" Viviane Redinget

    Gál Kinga fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő az EP hétfő esti strasbourgi plenáris vitájában az úgynevezett egyperces hozzászólások sorában foglalkozott Viviane Redingnek, az Európai Bizottság igazságügyi kérdésekben illetékes alelnökének a magyar Népszavában április 6-án megjelent interjújával.

     

  • "Egyre nehezebb elérni az autonómiát"

    Belátható időn belül megvalósíthatatlan a székelyföldi területi autonómia, mert elérésének egyetlen útja van: a román jogrend módosítása – véli Salat Levente. A BBTE politikatudományi karának dékánhelyettese szerint ehhez a többségi nemzetben élő félelmeket kellene lebontani, ám ez a folyamat el sem kezdődött. Interjú.

  • Magyar, román és európai filmek a vásárhelyi Filmklubban

    A RITTE Egyesület sajtótájékoztatón ismertette a Városi Magyar Filmklub továbbfejlesztését, illetve Városi Filmklubbá alakulását.

  • Fantomautópálya Erdélyben – eurómilliárdokért

    Tíz évvel ezelőtt született meg a szerződés az amerikai Bechtel céggel az észak-erdélyi autópálya megépítéséről. Az amerikai építő immár távozik az országból – a 425 kilométeres útból pedig egy évtized alatt mindössze 52 kilométeres szakasz készült el. Ez Románia „legnagyobb geostratégiai rablása".

  • Beiktatták hivatalába az új igazságügyi minisztert

    Traian Băsescu államfő hétfőn kinevezte és beiktatta hivatalába Robert Cazanciuc új igazságügyi minisztert.

  • A Romaltyn Mining lefújná a nagybányai bányaberuházását

    A Romaltyn Mining társaság bejelentette: fontolgatja, hogy lemond a tervezett nagybányai bányaberuházásról, miután az önkormányzat pénteken megváltoztatta a vállalat területének besorolását.

  • Észak-Korea kiszámíthatatlan a NATO-főtitkár szerint

    Észak-Korea lépéseinek kiszámíthatatlansága jelenti a legfőbb veszélyt a Koreai-félszigetre és a régióra nézve Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár szerint. Rasmussen Tokióban közös politikai nyilatkozatot adott ki Abe Sindzó japán kormányfővel a nemzetközi szervezet és a szigetország együttműködésének elmélyítéséről.

  • Székelyzászló-ügy: Kelemen a kihallgatások leállítását követeli

    Nyilatkozatban kérte Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke a belügyminisztérium illetékeseit, hogy állítsák le a székely zászlót kitűző polgármesterek, iskolaigazgatók kihallgatását, és "foglalkozzanak azzal, ami a dolguk".

  • Kultúrközponttá tenné az EMKE Sütő András szülőházát

    A Sütő András Művelődési Központ létrehozását kezdeményezi az EMKE az író szülőfalujában, Pusztakamaráson. Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) a Sütő András szülőházát tervezi megvásárolni és művelődési központtá alakítani.

  • „Természetes igény, hogy regionális nyelv legyen a magyar”

    Regionális státuszt kapott a román nyelv az ukrajnai Sztorzsinszkiji járás-beli, Igeşti faluban, azok után, hogy pár hónappal ezelőtt másik két ukrajnai településen is elfogadták ezt a szabályozást. A többségében románok lakta ukrán településen a helyi tanács teljes vezetősége igennel szavazott az intézkedés elfogadása mellett.

  • Május közepén indul újra a roncsautóprogram

    Május közepén indul a roncsautóprogram, amelyre az idén a kormány mintegy 30 millió eurónak megfelelő lejt fordít - jelentette ki Rovana Plumb környezetvédelmi miniszter a közszolgálati rádióban.

  • Női kézi: Bulatovics és Manea is távozik az Oltchimtól

    Szétesni tűnik az Oltchim Ramnicu Valcea női kézilabdacsapat, amelyet a Győri Audi ETO elleni BL-elődöntő után egyre több játékos hagy el.