Amirõl a ma szól

  • „Erdélyben megsokszorozódik a szeretet”

    Március 11-e és 16-a között Erdélyben koncertezik az Alma Zenekar. A magyar nyelvű gyerekzene porondján legnépszerűbbnek számító együttes énekesét, Buda Gábort erdélyi tapasztalatairól, a várható koncertről és népszerűségük titkáról faggattuk.
  • Korszakalkotó Korsakow-Show az elvándorlásról

    Hétfő este a kolozsváriak megismerhették a konferencia műfajának forradalmasított változatát. A neve Korsakow-Show, és nem véletlenül, mert tényleg inkább show-hoz hasonlít, nem konferenciához, előadáshoz vagy bármi máshoz, aminek már a megnevezésétől is ásítani kezd az emberek többsége.
  • UNITER: a legjobb színésznőnek jelölték Kézdi Imolát

    Közzétette jelöléseit kedden az idei UNITER-gála díjaira a Román Színházszövetség. Hosszú évek óta ez az első alkalom, hogy a legjobb előadás és a legjobb rendező kategóriában egyetlen magyar társulatot és magyar rendezőt sem jelöltek.
  • Hátrányos helyzetüket tárták a kormány elé a vakok

    Mintegy 300 gyengénlátó és vak személy tüntetett kedden délelőtt a kormány épülete előtt, havi járadékuk növelését kérve, illetve utazási kedvezményeket. A látáskárosultak civil szervezetei Victor Ponta miniszterelnökkel is akarnak találkozni, az immár 2008 óta módosulatlan havi járadék újratárgyalásáért.
  • Előadás Ady emlékezetes székelyföldi kiruccanásáról

    Öt órát kocsizott Vásárhelytől Szovátáig, újjászületett a Medve-tóban, élete végéig visszavágyott a székelyföldi fürdővárosba: Adyról van szó, aki Csinszkával 1915-ben egy hétvégét töltött Marosvásárhelyen és Szovátán. Útját Józsa András helytörténész rekonstruálta, és munkájának eredményét jó hangulatú előadáson ismertette a marosvásárhelyi közönséggel.
  • Támadja Klaus Johannist egy PSD-s miniszter

    Hevesen támadta blogján kedden Klaus Johannist, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) újdonsült első alelnökét a szociáldemokrata párti energetikai miniszter.
  • Băsescu: érdemes Schengenért feláldozni korruptjainkat

    A schengeni csatlakozás továbbra is Románia alapvető célkitűzése, amelynek eléréséért semmilyen áldozat – még a "korruptjaink feláldozása" – sem túl nagy – jelentette ki hétfő esti sajtónyilatkozatában az államfő. Traian Băsescu szerint a cél azért rendkívül fontos, mert teljesítésével az Európai Unió keleti határai megegyeznek majd Románia keleti határaival.
  • Martonyi János: a kisebbségi kérdés nem belügy

    Magyarország és Románia kormánya is úgy érzi, hogy a kisebbségi kérdés nem belügy - hangsúlyozta Martonyi János külügyminiszter Bukarestben, ahol hétfőn román kollégájával közösen vett részt a magyar-román Stratégiai Partnerségi Nyilatkozat aláírásának tízedik évfordulója alkalmából rendezett konferencián.
  • Március 18-án szabadulhat Adrian Năstase

    Március 18-án lesz az a fellebbezési tárgyalás, amelyen Adrian Năstase volt miniszterelnök feltételes szabadlábra helyezéséről dönthetnek - adta hírül hétfőn a Mediafax hírügynökség.
  • Martonyi János: vigyázni kell a szóhasználatra

    Románia és Magyarország is érdekelt a partnerség fenntartásában, de vigyázni kell a szóhasználatra - mondta Martonyi János külügyminiszter az MTI-nek hétfőn, miután román kollégájával folytatott megbeszélést Bukarestben.Kifejtette: megegyeztek a román féllel, hogy a nézeteltéréseket diplomáciai csatornákon oldják fel.
  • Románia nem kér szavazást a schengeni csatlakozásáról

    Románia nem fog szavazást kérni schengeni csatlakozásáról az Európai Unió belügyminisztereinek e heti tanácskozásán - közölte hétfőn Victor Ponta miniszterelnök.
  • Folytatódik a székely zászló elleni hajsza Háromszéken

    Kilenc polgármesteri hivatalt szólított fel a Kovászna megyei prefektúra, hogy székhelyük homlokzatáról távolítsák el a székely zászlót. A prefektus egy hét türelmi időt adott az érintett önkormányzatoknak, ellenkező esetben bepereli a községházákat törvénytelen zászlóhasználatért.
  • "Nem kívánatosak a bukaresti Schengen-nyilatkozatok"

    Brüsszelből nézve „nagyon szerencsétlenek és nem kívánatosak" a bukaresti kormánypárti politikusok nyilatkozatai, illetve a belpolitikai csatározások a schengeni csatlakozás ügyében – jelentette ki lapunknak Winkler Gyula.
  • Százezres érdeklődés a székely stand iránt Budapesten

    36. alkalommal rendezték meg Budapesten a Hungexpo Zrt. tavaszi Utazás kiállítását február 23. és március 3. között. Hargita Megye Tanácsa idén is a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesülettel vett részt a rendezvényen, közösen állítva fel a Székelyföld standot, amely a „Székelyföld – a tündérkert kapuja" felirattal népszerűsítette a régió turizmusát.
  • Megkezdődött Martonyi János bukaresti látogatása

    Négyszemközti megbeszéléssel kezdődött Martonyi János külügyminiszter és román kollégája, Titus Corlățean találkozója Bukarestben, ahova kétnapos hivatalos látogatásra érkezett hétfő délután a magyar diplomácia vezetője.
  • Puskás özvegye kiborult az MSZP kampányfilmje miatt

    Puskás Ferencné, az egykori világhírű magyar labdarúgó özvegye tiltakozik az MSZP kampányfilmje miatt, szerinte a propagandaanyagot „azok politikai örökösei" készíttették, akik miatt férje „huszonöt éven át nem térhetett haza, Magyarországra".
  • IFFHS: nem kopott el a Kolozsvári CFR európai nimbusza

    Bár búcsúzni kényszerült az európai kupaporondról, a Kolozsvári CFR 1907 további egy helyet lépett előre a labdarúgás történetével és statisztikájával foglalkozó szervezet (IFFHS) márciusi eleji összesítése szerint és immár a 29. pozíciót foglalja el.
  • Az RMDSZ egyeztet az USL-vel a restitúciós törvényről

    Az RMDSZ ezen a héten benyújtja a parlamentbe a restitúciós törvény módosításáról szóló tervezetét, függetlenül attól, hogy a kormány a saját tervezetét parlamenti felelősségvállalással készül elfogadtatni – nyilatkozta a maszol.ro-nak Markó Attila.