Amirõl a ma szól

  • A marhává lett ló és a lóvá tett vásárló

    Lóhúsbotrány tette fekete báránnyá Romániát az élelmiszer-termékek európai piacán. Amikor Bukarestnek majdnem sikerült tisztáznia magát a marhahúsként eladott lóhús-kereskedelem vádja alól, a görög élelmiszerügyi hatóság bejelentette: egy romániai cég ugyancsak lóhúst árult marhahúsként.
  • Schengen: finomított kissé álláspontján Bukarest

    Vasárnap estére már finomított korábbi dacos magatartásán a külügyminiszter és a kormányfő Románia schengeni csatlakozásának ügyében. Titus Corlățean és Victor Ponta egyaránt arról beszélt: továbbra is fontos célkitűzése Bukarestnek belépni a határok nélküli övezetbe.
  • Felméri Cecília ismét versenyben a Gopo díjért

    Felméri Cecília legújabb kisjátékfilmje, a Boldogságpasztilla (Pastila fericirii) bekerült a legjobb kisjátékfilmnek járó Gopo díjért vívott küzdelem élmezőnyébe – adja hírül az Erdélyi Magyar Fimszövetség honlapja.
  • Robert Fico nem kér bocsánatot, csak sajnálja a félreértést

    Félreértésről, és nem a kisebbségek elleni támadásról van szó - állítja Robert Fico szlovák miniszterelnök a Matica Slovenská (Szlovák Anyácska) kulturális szervezet múlt heti jubileumi rendezvényén elhangzott, nagy vihart kiváltó beszédéről abban az interjúban, amely hétfőn jelent meg az Új Szó című szlovákiai magyar napilapban.
  • Mol Liga: söpréssel duplázta előnyét a Csíkszeredai HSC

    A szombati szoros mérkőzés után álomszerűen alakult csíki szempontból a jégkorong MOL Liga elődöntőjének második összecsapása: a sportklubos fiúk megsemmisítő 7-0-ás vereséget mértek a HC Érsekújvárra és 2-0-s vezetéssel indulhatnak Felvidékre. 
  • Ponta a PDL-t és Băsescut hibáztatja Schengen-ügyben

    A Demokrata-Liberális Pártot (PDL) hibáztatta Victor Ponta miniszterelnök vasárnap amiatt, hogy a tagországok várhatóan ismét elhalasztják országa felvételét a határellenőrzés nélküli schengeni övezetbe.
  • Fenyegető román felirat a zilahi RMDSZ-székházon

    Feljelentést tett a Szilágy megyei RMDSZ-szervezet a rendőrségen, miután csütörtökre virradóra a szövetség zilahi székházának kapujára ismeretlenek a romániai magyar nemzeti kisebbséget fenyegető feliratot tűztek ki.
  • A fehér füstre várva: hogyan választanak pápát?

    A pápaválasztást nehéz megbundázni, viszont napokig is eltarthat, mivel kétharmad kell az új pápa megválasztáshoz. A Sixtus-kápolnából nem szivároghat ki semmi, csak a fehér (vagy a fekete) füst. Bent viszont mindenki lát mindenkit. A „poloskákat” kiszűrik, a szabályok ellen vétő bíborosokat pedig kiközösítik.
  • Német vétó Románia schengeni csatlakozására

    Ha a román külügyminiszter szombati kijelentéseit komolyan vesszük, Románia többé nem kíván belépni a határok nélküli európai térségbe. Hans-Peter Friedrich német belügyminiszter ugyanis a Der Spiegelnek kijelentette: Németország egyelőre elutasítja Románia és Bulgária csatlakozását a schengeni övezethez.
  • Bukaresti dac: már nem is kell Schengen?

    Romániát nem érdekli többé a schengeni csatlakozás, ha az uniós belügyminiszterek jövő heti tanácskozásán ismét elhalasztják az ország felvételét a határellenőrzés nélküli övezetbe - jelentette ki a külügyminiszter egy tévéinterjúban. Az államfő elhatárolódott Titus Corlătean álláspontjától.
  • Mol Liga: HSC-s fór a határontúliak elődöntőjében

    Az utolsó percekig izgulnia kellett a HSC Csíkszeredának a HC Érsekújvár ellen a MOL Liga elődöntőjének első mérkőzésén, de végül összejött a nagyszerű hazai győzelem.
  • Így szerettek a magyar szépírók és múzsáik

    Szépírók hálószobatitkai, reménytelen szerelmei, csalódásai és csalásai, boldogságtörténetei elől libbenti fel a függönyt Nyáry Krisztián nemrég megjelent Így szerettek ők című magyar irodalmi szerelmeskönyve, amelyet öt állomásos erdélyi turnéra - péntek este Kolozsvárra - is elhozott a szerző.
  • Don Juan ünnepélyes vacsorája - bemutató a kolozsvári színházban

    Újabb bemutatóra készül a Kolozsvári Állami Magyar Színház társulata: a Don Juan ünnepélyes vacsorája című színmű Matthias Langhoff rendezésében szerdán, március 6-án este 7 órakor a nagyteremben tekinthető meg. Matthias Langhoff és Biró Eszter színpadi verziója Petri György fordításának felhasználásával készült, az előadás alcíme: „Tirso de Molina nyomán írta: majdhogynem Molière, meghintve egy kevés Mozarttal és da Ponte-val, valamint Georges Bataille-jal. Műhely."
  • Miért nem kell a gyes a romániai apáknak?

    Kereken egy éve lépett érvénybe az a sürgősségi kormányrendelet, amely az apák számára is kötelezővé tesz egy hónap gyermeknevelési szabadságot, ám az egy év alatt mindössze 13 ezer romániai apuka kérvényezte ezt a munkahelyén. Romániában egy esztendő alatt mintegy kétszázezer gyerek születik.
  • Corlăţean: a vitát diplomáciai keretek közé kell terelni

    A magyar-román kapcsolatok vitás kérdéseit diplomáciai kereteket közé kell terelni, mert a sajtón keresztül való üzengetés és a tüntetések nem oldanak meg semmit - hangsúlyozta Titus Corlăţean külügyminiszter egy tévéinterjúban, amelyről a Rador hírügynökség számolt be szombaton.
  • Román lakosok kérésére „száműzték" Váradról Bajor Andort

    Bihar megye prefektusától és az Országos Diszkriminációellenes Tanácstól kéri a Bihar Megyei Magyar Jogvédő Bizottság, hogy helyezze hatályon kívül a nagyváradi helyi tanács azon döntését, amely román nemzetiségű lakosok kérésére Veteranilor utcának nevezte át a Várad-őssiben található Bajor Andor utcát.
  • Megtapsolták az akadémián a holokauszttagadó történészt

    A Román Akadémia szépíteni próbálja, hogy az intézményben megtapsoltak egy antiszemita szónoklatot - írta pénteken az Adevărul című lap internetes oldalán.
  • Háromba vágva találták meg a Rákóczi-szobrot

    Megtalálta és lefoglalta péntek délután a szlovák rendőrség II. Rákóczi Ferenc Borsiban ellopott mellszobrát, illetve a Szentesen ellopott turulszobrot is, közölte Laczkó Lajos, a borsi II. Rákóczi Ferenc Polgári Társulás elnöke. A tényt Jana Mésarosová, a kassai rendőrség szóvivője is megerősítette.
  • Székely zászlót tűztek ki a dunaszerdahelyi városházára

    Székely zászlót tűztek ki pénteken Dunaszerdahelyen a polgármesteri hivatal épületére - tájékoztatta Fiala Ilona, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) szóvivője az MTI tudósítóját. „Dunaszerdahely és Székelyudvarhely testvérvárosok, ezért nagyon fontosnak tartjuk, hogy kifejezzük szolidaritásunkat a székelyekkel" - jelentette ki Hájos Zoltán, a város polgármestere.