Amirõl a ma szól

  • Németh: ha a határon túliak kérik, támogatjuk az autonómiát

    Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint a magyar kormánynak alkotmányos kötelessége támogatni az autonómiatörekvéseket, ha ezt a határon túli magyarok legitim szervezetei kérik.
  • Romani nyelven is köszönti vendégeit a MOL

    Mişto Avilan! Felirattal is köszöntik vendégeiket a Szeben, Brassó, Fehér és Maros megyei MOL benzinkutaknál. 
  • „Magyarország és Románia folytatja az együttműködést”

    Martonyi János külügyminiszter és román kollégája, Titus Corlățean csütörtök délutáni telefonbeszélgetésekor egyetértett abban, hogy a feszültség csökkentése kölcsönös érdek, ezért az együttműködést "mindkét fél érzékenységének, a nemzeti közösségek természetes jogainak, valamint a nemzeti kisebbségekkel kapcsolatos európai elveknek, illetve normáknak" a figyelembevételével folytatják - közölte a Külügyminisztérium csütörtökön az MTI-vel.
  • RTV: Câmpeanu kiborult a PNL vezetőségi ülésén

    A munkaügyi minisztérium egyik igazgatója és egy tanácsosa ellen folytat vizsgálatot korrupció gyanújával a korrupcióellenes ügyészség – adta hírül csütörtök délután a  Romania TV vádhatósági forrásokra hivatkozva.
  • Borbély: az uniós pénzek lehívására kell törekedni

    Kevés pénzt szán a befektetésekre a költségvetésben a kormány, viszont nagy az összeg, amit Romániának le kellene hívnia az EU-s pályázatokkal, és erre nem fektetnek elég hangsúlyt – jelentette ki csütörtöki marosvásárhelyi sajtótájékoztatóján Borbély László.
  • Tőkés László: ne vezesse ki Romániát a kormánya Európából

    Tőkés László európai parlamenti képviselő nyilatkozatban szólította fel Victor Ponta miniszterelnököt, hogy vessen véget a felfokozott magyarellenes, idegengyűlölő kampánynak, és "ne vezesse ki az országát Európából".
  • A magyar zászlóért bírságoltak, a székely zászlóért nem

    A címeres magyar zászló használata miatt négyezer lejes bírságot szabott ki csütörtökön a székelyföldi Csíkmadaras polgármesterére Jean-Adrian Andrei, Hargita megye prefektusa.
  • Antal: autópálya helyett cirkuszt kapnak az emberek

    A székely zászló elleni médiacirkusszal a valós problémákról próbálják elterelni a figyelmet, véli Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester, aki csütörtöki sajtótájékoztatóján kifejtette: ijesztő volt azt látni, ahogy a magyar közösséget ilyen méltatlan médialincselés érte, és ahogy ezt az akciót az Antena3 televízió irányítja.
  • Frunda: nem volt szerencsés Németh Zsolt nyilatkozata

    Nem konzultált az utóbbi egy napban kibontakozó román-magyar diplomáciai konfliktusról a kisebbségi ügyekben illetékes tanácsadójával a miniszterelnök. „Victor Pontával az elmúlt 24 órában nem beszéltem" – nyilatkozta csütörtökön a maszol.ro-nak Frunda György.
  • Dúl a „régióháború” a Szociál-Liberális Szövetségben

    Botrányig fajultak szerda este a nézeteltérések Szociál-Liberális Szövetségben (USL) Románia új közigazgatási felosztásáról. A liberálisok és a szociáldemokraták közötti konfliktust az Antena3 által nyilvánosságra hozott dokumentum váltotta ki, amelyet a hírtelevízió az USL hivatalos „régiós” törvénytervezeteként tálalt.
  • Johannis szerint mesterséges botrány a székelyzászló-ügy

    A Német Demokrata Fórum (NDF) elnöke csütörtökön közölte: nem ért egyet az etnikai alapú autonómiával. Klaus Johannis ugyanakkor nagyszebeni sajtótájékoztatóján bírálta a román és a magyar diplomatákat a székely zászló kitűzésével kapcsolatos vitájuk miatt.
  • Afrika–kupa-döntőt játszhat a Kolozsvári CFR új játékosa

    Burkina Faso és Nigéria játssza a Dél-afrikai Köztársaságban megrendezett Afrikai Nemzetek Kupájának döntőjét, miután az elődöntőkben diadalmaskodtak Mali, illetve Ghána fölött. A „szuper sasok” keretében megtalálható az a Nwanko Obiora is, aki - sajtóinformációk szerint – aláírt a Kolozsvári CFR 1907-hez.
  • Arafat: szigorúan tilos pénzt kérni a beteglátogatásért

    Az Egészségügyi Minisztérium megtiltja, hogy a kórházak pénzt kérjenek a beteglátógatóktól, illetve bevezetné az egyhasználatú köpenyek vásárlását – jelentette ki szerdán Raed Arafat államtitkár.
  • Gyermekdarabot játszanak a Figurások Csíkban

    Marc Chagall képei ihlették azt a gyermekdarabot, amelyet a Figura Stúdió Színház Csíkszeredában és Csíkkarcfalván mutat be a napokban. A Szamár a torony tetején című mesejáték egy kisfiúról szól, aki nekivág a nagyvilágnak, hogy megkeresse „Holdon lakó" édesanyját.
  • Tiltakoznak Édler Andrásék a forgalmi adó ellen

    A Kovászna megyei Kereskedelmi és Iparkamara beadványban kéri a kormánytól, hogy ne módosítsák az adótörvénykönyvet, és ne tegyék kötelezővé a mikro-vállalkozások számára a 3 százalékos forgalmi adót, jelentette ki sajtótájékoztatóján Édler András.
  • Martonyi megvédte Füzest, jogos az autonómiaigény

    Martonyi János szerint Füzes Oszkár bukaresti magyar nagykövet semmi olyat nem mondott a székelyföldi autonómia kérdéséről, ami ne lenne azonos a kormány álláspontjával.
  • Tehetséges gyerekeket vár a Kolozsvári Magyar Opera

    A Kolozsvári Magyar Opera 7-16 év közötti, jó hangú és színészi adottságokkal rendelkező gyerekszereplőket keres a VALAHOL EURÓPÁBAN című musical bemutatására. A szereplőválogatás időpontja: febr. 16-án, 11.00 órakor.
  • Kínkeserves román győzelem Ausztrália ellen

    A román labdarúgó-válogatott felkészülési mérkőzésen Málagában 3–2-re legyőzte Ausztráliát. A változatos találkozón Pițurcă tanítványai szerezték meg a vezetést, majd az auszik fordítottak, végül mégis a román fiúk ünnepelhettek. Magyarország 1-1-es döntetlent ért el Fehéroroszország ellen.
  • Vizsgálat indult a Carpatair-pilóták és az Alitalia ellen

    A román Carpatair pilótái és az olasz Alitalia légitársaság ellen is vizsgálatot indított az olasz ügyészség a február 2-án, a római repülőtéren történt baleset tisztázására.