Amirõl a ma szól

  • A végrehajtástól tart: Adrian Năstase fizet, mint a katonatiszt

    A börtönbüntetését töltő Adrian Năstase ügyvédei értesítették az Állami Építkezési Felügyelőséget, hogy védencük kifizeti azt a 760 ezer eurós kárt, amit a volt kormányfő okozott az intézménynek. A politikus korábban blogján azt írta, valójában nem történt károkozás.
  • Román „ostrom” a bukaresti magyar nagykövetségnél

    Tucatnyi tüntető gyűlt össze a bukaresti magyar nagykövetség előtt péntek délután, és román nemzeti lobogókat tűzött ki a külképviselettel szemben lévő kerítésre. A demonstrálók a székely  zászló Románia területén való kitűzése ellen tiltakoztak, ugyanakkor elítélték Magyarország beavatkozását a zászlóvitába.
  • Székely szimbólumok vannak a román címerben

    A székely szimbólumok is megtalálhatók Románia jelenlegi címerében, amelyet ráadásul egy magyar szakember készített – mondta el a maszol.ro-nak Szekeres Attila István heraldikus. Erről pénteken román újságírók egy csoportját is tájékoztatja Csíkszeredában a Székely Címer-, Pecsét és Zászlótörténeti Munkacsoport.
  • Ingyen laptop az iskolásoknak – egyelőre csak ígéret

    Személyi számítógépet kaphatna minden Romániában tanuló diák a közeljövőben – adta hírül a Mediafax hírügynökség. A meglepő bejelentést Dan Nica informatikai miniszter tette Galacon, aki arra hivatkozott, hogy a Google tavaly mintegy 15 ezer kisméretű személyi számítógépet adományozott Nagy Britanniának.
  • Hosszú vajúdás után megszületett az EU-büdzsé

    Elfogadták az Európai Unió 2014 és 2020 közötti többéves pénzügyi keretét - tudatta mikroblogján Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke. A keretköltségvetés felső határa a kötelezettségvállalásokra nézve 960 milliárd, a tényleges kifizetésekre nézve 908,4 milliárd euró lesz.
  • Băsescu: 2014-2020 között 40 milliárd eurót kapunk az EU-tól

    Románia közel 40 milliárd eurót hívhat le 2014-2020 között az Európai Unió költségvetéséből – jelentette be Traian Băsescu román államfő. Hozzátette: a 9,5 milliárdos növekedés 18 százalékos növekedést jelent az előző hét éves keretköltségvetéshez képest.
  • A külföldön élő olaszok lehetnek a mérleg nyelve a választásokon

    Több mint hárommillió külföldön élő olasz jogosult részt venni a parlamenti választásokon, és szavazatuk döntő lehet a római szenátus helyeinek elosztásában - írta az olasz sajtó pénteken. A külföldön letelepedett olasz állampolgárok tizenkét képviselőt választanak a római parlament alsóházába és hat szenátort a felsőházba.
  • Kelemen: a székely zászlót márpedig ki fogjuk tűzni

    „A székely zászlók kitűzését nem lehet paranccsal megtiltani, közösségünk szimbólumait eddig is használtuk, és ezentúl is használni fogjuk” – jelentette ki pénteki kolozsvári sajtótájékoztatóján Kelemen Hunor.
  • Megtámadta a PDL az Alkotmánybíróságon a büdzsétörvényt

    Megtámadta pénteken a Demokrata Liberális Párt (PDL) a 2013-as költségvetési törvényt. Az ellenzéki alakulat szerint a jogszabály elfogadásakor súlyos eljárásbeli hibák történtek.
  • "Bővített" kongresszust tart Csíkszeredában az RMDSZ

    Május 25-én Csíkszeredában tartja soron következő kongresszusát a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) - jelentette be pénteken Kolozsváron Kelemen Hunor, a szövetség elnöke.
  • A felvidéki Ipolynyéken is kitűzték a székely zászlót

    A felvidéki Ipolynyéken a székelyekkel való szolidaritás jegyében került fel a település önkormányzatának épületére a székely zászló. A székely zászlót Hrubík Béla, a település polgármestere a falu zászlajának helyére, a vonatkozó törvények alapján kötelezően ott lévő szlovák zászló mellé tűzte ki.
  • Mégis elbundázta Cadú a Galata elleni BL-meccset?

    A török sajtó úgy tudja, hogy az Europol által felgöngyölített és múlt héten nyilvánosságra hozott nemzetközi fogadási csalás-sorozatban a Kolozsvári CFR 1907–Galatasaray Isztambul Bajnokok Ligája-mérkőzés is érintett.  
  • Miről adomázott Orbán és Băsescu az EU-csúcson?

    A korábban tervezettnél jóval később, csak délután fél négykor ültek össze ismét a csúcsvezetők az EU-országok állam-, illetve kormányfőinek Brüsszelben zajló rendkívüli találkozóján, az elnöklő Herman Van Rompuy szándékai szerint ez az utolsó munkaülés. A szünetek egyikében Orbán Viktor magyar kormányfő és Traian Băsescu román államelnök a két ország közötti feszültséget tüntetően semmibe véve jó kedélyűen adomázott.
  • Lionel Messi 2018-ig hosszabbított a Barcelonával

    A spanyol élvonalbeli Barcelona hivatalos honlapján jelentette be, hogy négyszeres aranylabdás támadója, Lionel Messi 2018-ig meghosszabbította szerződését.
  • Maros megyében is üldözni kezdik a székely zászlót?

    Maros megye prefektusa konzultációra hívta Szováta, Makkfalva, Gyulakuta és Mezőpanit polgármesterét, mert ezeken a településeken kitűzték a székely zászlót a polgármesteri hivatalokra, illetve egy iskolára és egy kórházra is.
  • Románia „mumusa”: az etnikai alapú régiók

    Miközben csütörtökön Antal Árpád polgármester kifejtette, hogy régióátszervezéskor nem lehet figyelmen kívül hagyni az etnikai jelleget, a székelyföldi románok szervezete az etnikai alapú területi egységek tilalmát kezdeményezte. Az IRES felmérése szerint a társadalom nagy része tart a magyarok elkülönülésétől.
  • Megszületett az EU 2014-2020-as költségvetése

    Az EU-országok csúcsvezetői péntek reggelre nagy vonalakban megállapodtak a 2014 és 2020 közötti időszak uniós keretköltségvetéséről - jelezték Brüsszelben uniós források. A keretköltségvetés felső határa a kötelezettségvállalásokra nézve 960 milliárd, a tényleges kifizetésekre nézve 908,4 milliárd euró lenne.
  • Bogdán Zsolt is beszáll a beiskolázási kampányba

    Olyan neves közéleti személyiségek is beszállnak újdonságként idén az RMDSZ által kezdeményezett „Minden magyar gyermek számít” beiskolázási kampányba, akik magyarul végezték tanulmányaikat, de román környezetben lettek sikeresek.
  • A Békés Megyei Önkormányzat is kitűzte a székely zászlót

    Szolidaritást vállalva romániai testvérmegyéivel, Hargita és Kovászna megyével, a Békés Megyei Önkormányzat is kitűzte a székely zászlót, és erre buzdítja a békési településeket is - közölte a Békés megyei közgyűlés fideszes elnöke csütörtökön az MTI-vel.
  • Tovább húzódik Brüsszelben a maratoni EU-csúcs

    Újabb rövid szünetet tartanak az Európai Unió állam- és kormányfőinek csúcstalálkozóján - jelentette be péntek hajnalban egy népszerű mikroblogoldalon keresztül Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke.