Amirõl a ma szól

  • Betiltotta a székely zászlót Hargita megye prefektusa

    Hargita megye prefektusa hétfőn felszólította a polgármestereket, hogy vegyék le a közintézményekről a megyezászlóként szolgáló székely lobogót. Körlevelében Andrei Jean Adrian a Marosvásárhelyi Fellebbviteli Bíróság ítéletére hivatkozott.
  • Adevărul: életképtelen lenne az önálló Székelyföld

    Életképtelen lenne Székelyföld, ha "önállósulna": erre a következtetésre jutott az Adevărul című napilap, amely hétfői számában Hargita, Kovászna és Maros megye gazdasági mutatóit elemezte. A lap azt vizsgálta, hogy milyen gazdasági kilátásai lennének egy "etnikai alapú" székelyföldi autonóm területnek, amelyet a cikk szerzője "állami entitásként" emleget.
  • Jogerősen három év felfüggesztett börtön Gigi Becalinak

    Jogerősen három év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte hétfőn Gigi Becalit a legfelső bíróság. Az időközben parlamenti képviselővé választott üzletembert erőszakos fogvatartás bűntettével vádolták.
  • A vatikáni szóvivő szerint már márciusban új pápa vezetheti az egyházat

    XVI. Benedek lemondásának bejelentését követően azonnal sajtótájékoztatót hívott össze a Vatikánban Federico Lombardi szentszéki szóvivő. "Mindannyiunkat meglepett. A konzisztóriumon részt vevő bíborosok nem ismerték a pápa szándékát" - hangoztatta a szentszéki sajtótermet elözönlő újságírók előtt Lombardi.
  • A hónap végén lemond XVI. Benedek pápa

    Lemond tisztségéről február 28-án romániai idő szerint este 8 órakor XVI. Benedek pápa, a római-katolikus egyház feje - jelentette hétfő koradélután az ANSA hírügynökség. A 2005-ben megválasztott egyházfő gesztusára utoljára 1415-ben volt példa, amikor XII. Gergely egészségi állapotára hivatkozva hagyta ott a Vatikánt.
  • Óriási hiánypótlónak bizonyul a SIC Card

    Egyre népszerűbb a Székelyföldi Diákigazolvány – SIC Card –, amelyet decemberi elindítása óta 400-an igényeltek már – tájékoztatta lapunkat Zsigmond József. A diákigazolványt működtető, sepsiszentgyörgyi Centrum Studiorum Egyesület elnöke szerint az eddigi igénylések legnagyobb arányban Marosvásárhelyről érkeztek, ezt követi Sepsiszentgyörgy, Csíkszereda és Székelyudvarhely, de már minden székelyföldi városból van igénylés, és minden generációból legalább egy diák felkereste a kezdeményezőket.
  • A szlovák vasút elutasította a magyar helységnévtáblákat

    Elutasította a Szlovák Államvasutak több tucat felvidéki magyar polgármester azon kérvényét, hogy a vasútállomásokon helyezzenek ki kétnyelvű feliratokat. Berényi József, az MKP elnöke bejelentette: csütörtökön több, vasúti megállóval vagy állomással rendelkező felvidéki településen önerőből helyezik ki a hiányzó magyar feliratú helységnévtáblákat.
  • Mi jár az Új Jobboldal propagandistájának fejében?

    Hargita és Kovászna megye nem az ott élő magyaroké. Az a földterület, amit megvettek vagy megörököltek az ő saját tulajdonuk, de az ország területe a románoké – magyarázta a maszol.ro-nak Codrin Goia, az Új Jobboldal propagandaosztályának vezetője azon a tüntetésen, amelyet a szélsőjobbosok tartotta a kolozsvári magyar főkonzulátus épülete előtt.
  • Băsescu-Ponta: véget ért a „cotroceni-i béke”?

    Mindkét fél feszegette vasárnap este az államfő és a miniszterelnök közötti „meg nem támadási szerződés"  előírásait. Traian Băsescu és Victor Ponta újabb konfliktusa az Európai Uniós 2014-2020-as költségvetése kapcsán robbant ki.
  • BAFTA: az Argo-akció kapta a fődíjat

    Ben Affleck Argo-akció című alkotása kapta meg a két fő trófeát a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia (BAFTA) vasárnap éjszakába nyúló fényes londoni díjkiosztóján, míg Steven Spielberg történelmi eposza, a Lincoln a tíz jelölésből csak egyet nyert el.
  • Kiírta a BGA a külhoni magyaroknak szóló pályázatokat

    Megjelentek a külhoni magyarságnak szóló pályázati felhívások a Bethlen Gábor Alapkezelő honlapján - tájékoztatta a magyarországi nemzetpolitikai államtitkárság szombaton az MTI-t.
  • "Bocskoros" tüntetés a magyar konzulátus előtt

    A székely zászló kitűzése ellen és a román nemzetállam védelmében vonult hétfő délelőtt az Új Jobboldal szélsőjobboldali szervezet a kolozsvári magyar főkonzulátus elé. A tüntetők egy Ardealul (lefordítva: Erdély) terméknevű pástétomot, két zsömlét és egy egy román bocskort kívántak átadni Magdó János főkonzulnak.
  • Grammy-díjak: Dan Auerbach tarolt

    A fun. kettőt, Gotye és a Mumford & Sons pedig egyet-egyet vitt el vasárnap az 55. Grammy-díjkiosztó gála legfontosabb díjai közül, de a legtöbb elismerést - négyet - idén Dan Auerbach, a Black Keys énekes-gitárosa kapta.
  • Égen korcsolyázni, Hold mögött csónakázni

    Zsigmond Júlia recenziója a Blanka birodalmáról
  • Sebestyén Mihály a Látó színpadán

    A 2013-as év első Irodalmi Színpadát tartotta szombaton este az Ariel Gyermek és Ifjúsági Színház új épületében a Látó, ahol Sebestyén Mihály íróval Demény Péter szerkesztő beszélgetett.
  • Kilencre nőtt a Nemo hóvihar áldozatainak száma

    Vasárnapra legalább kilencen haltak meg az Egyesült Államok északkeleti partvidékén a hétvégén átsöprő hóvihar miatt. Az ítéletidő átvonulása után hétfőn az amerikai Közép-Nyugat Nagy-síkságának államait fenyegeti nagy, mintegy 30 centiméteres hóesés.
  • A Fradi a Zvezdát is legyőzte, az Oltchim ismét vesztett

    A Ferencváros nagy csatában - részben Tomori Zsuzsanna 14 góljának köszönhetően - 35-34-re legyőzte a Zvezda Zvenyigorodot Dabason a női kézilabda Bajnokok Ligája középdöntőjének második fordulójában. A csoport másik mérkőzéséna Krim Ljubljana 28-24-re legyőzte az Oltchim Râmnicu Vâlceát.
  • Elhunyt Sorina Bota marosvásárhelyi újságíró

    Autóbalesetben életét vesztette Sorina Bota marosvásárhelyi újságíró, a Marosvásárhelyi Rádió román szerkesztőségének munkatársa, szerkesztő-riporter, a Város meséi című kötetek szerzője. A súlyos autószerencsétlenség Nagyernyében történt.