Amirõl a ma szól

  • 57 új átkelőhely nyílhat a román–magyar határon

    Ötvenhét új közúti határátkelőhely megépítését lehetővé tevő keretegyezményről indított tárgyalásokat Románia és Magyarország.
  • Arafat: tavasszal terjesztjük be az egészségügyi törvényt

    Legkorábban 2013 február-márciusában terjeszthetik a parlament elé az új egészségügyi törvényt, a jogszabályról egyelőre az Európai Unió szakértővel egyeztet a minisztérium – közölte vasárnap egy televíziós műsorban Raed Arafat egészségügyi miniszter.
  • USL: Băsescu képviselje azt, amit mi akarunk!

    A Szociál-Liberális Szövetség (USL) hivatalosan is felszólította az államfőt, hogy az Európai Tanács uniós költségvetésről szóló ülésén támogassa az Európai Bizottság és az Európai Parlament álláspontját a kohéziós alapokra szánt összeg kérdésében.
  • Két doktorit is plagizált Semjén Zsolt?

    Plágiumgyanús Semjén Zsolt 1991-ben megvédett, A New Age kihívása és az evangelizáció lehetősége című teológiai doktori dolgozata, amelynek közel negyven százaléka magyar, német és angol nyelvű források átvétele. Ráadásul Orbán Viktor kormánya miniszterelnök-helyettesének 1992-ben megvédett szociológusi diplomamunkája jelentős átfedést mutat az egy évvel korábban doktori fokozattal jutalmazott teológiai értekezésével.
  • Pluszmunkát ad a fűtésszezon a tűzoltóknak

    A fűtésszezon beálltával, a tűzoltóknak is több a dolga. Öt magánház és egy markológép oltásához riasztották az elmúlt hétvégén a Hargita Megyei Sürgősségi Felügyelet tűzoltóit. Mind az öt magánház esetében a fűtésre használt eszközök, illetve ezek járulékainak a meghibásodása okozta a tüzet.
  • Interpixels: magyarországi művészek Kolozsváron

    Fiatal magyar művészek kiállítása nyílik meg Kolozsváron a Mátyás-házban ma, hétfőn este 7-kor, Interpixels címen. A tárlat a Kolozsvári Szépművészeti és Design Egyetem (UAD) és a budapesti Magyar Képzőművészeti Egyetem (MKE) közös projektje, amelynek révén hat magyarországi művészdiák alkotásaival ismerkedhetnek meg a kolozsváriak.
  • Az LMP nem csatlakozik az Együtt 2014-hez

    Az LMP nemet mondott az Együtt 2014-hez való csatlakozásra, de bármilyen más típusú együttműködésre nyitott - foglalta össze az ellenzéki párt kétnapos kongresszusának döntéseit Csiba Katalin szóvivő vasárnap Budapesten, sajtótájékoztatón.
  • Ismét anyázza egymást Băsescu és Ponta

    A választási kampány előrehaladtával újra elmérgesedett az államfő és a miniszterelnök korábban még normalizálódónak tűnő viszonya. Vasárnap Traian Băsescu és Victor Ponta éles hangú üzeneteket váltott egymással.
  • Liga 1: vereséggel hangoltak a derbire a kolozsvári csapatok

    Mindkét kolozsvári csapat 0-2-es vereséggel hangolt a jövő heti helyi derbire. A labdarúgó Liga 1 tizenhatodik fordulójának első játéknapján a CFR hazai pályán kapott ki a Giurgiu-i Astrától, az U pedig a Petrolul Ploieşti otthonában szenvedett vereséget. A harmadik pénteken játszott mérkőzésen 1-1-et játszott a Besztercei Gloria és a Brassói FC.
  • Nagyon jól fogytak a könyvek a könyvvásáron

    Mácsai Pál Azt meséld el, Pista! című, Örkény életét bemutató előadásával zárta rendezvénysorozatát a 18. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár. A szervezők és a könyvkereskedők egybehangzó véleménye szerint 2008 óta nem volt olyan jó a könyveladás, mint idén.
  • Egy szárazföldi akcióval Izrael elveszítheti a világ szimpátiáját

    Az ötödik napon is folytatódott a rakétaharc Izrael is Gáza között. Izraeli becslések szerint a katonai akció naponta 12-15 millió dollárjába kerül az ország költségvetésének. A brit külügyminiszter szerint Izrael akkor vesztheti el a nemzetközi támogatását a konfliktusban, ha szárazföldi inváziót indít a palesztin állások ellen.
  • Újraválasztották Dávid Lászlót a Sapientia rektorává

    A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem belső választásán Dávid Lászlót választották további négy évre az egyetem rektorává. Az egyetem honlapján szombat délután közölt hír értelmében a pénteki szavazáson az egyetem tanárainak 73,4 százaléka vett részt, Dávid László rektor a szavazók 90,9 százalékának támogatásával szerzett újabb mandátumot.
  • A Nyárádmentén járt az RMDSZ kampánykaravánja

    “Ha nincs most összefogás, ha nincs egység, nincs erdélyi magyar húsz-harminc esztendő múlva. Nem könnyű megtartani az egységet, keserves feladat, alázat szükségeltetik ehhez, de azt tudnunk kell: egység annyi, mint magyar iskola, egység annyi, mint magyar nyelv, magyar jövő ebben az országban, itt a Nyárádmentén. Ezért kell az RMDSZ-re szavazni december 9-én“ – hangsúlyozta Markó Béla szenátorjelölt szombaton, nyárádmenti kampánykörútján.
  • Ady Endre szellemisége ma is fáklyaként világít

    November 17-én, szombaton délelőtt több száz érdeklődő jelenlétében szervezték meg a XXIII. Érmindszenti zarándoklatot, amelyen a Kárpát-medence jeles magyar kulturális, politikai és egyházi szereplői is részt vettek.
  • Hogyan

    Állandó kapcsolatot próbál kialakítani a kolozsváriakkal, „negyedelve” oldja a város gondjait. Azt mondja, nem hisz a bűvészmutatványokban, a kemény, jól átgondolt munka révén elért eredményekben azonban igen. Horváth Annát, Kolozsvár történetének első alpolgármester asszonyát kérdeztük.

  • Mínusz 10 fokot mértek Csíkszeredában

    Az idei ősz legalacsonyabb hőmérsékletét mérték pénteken Csíkszeredában. A hőmérők higanyszála reggel fél nyolc körül mínusz 10 fokig sülyedt. A megye többi helységében is fagypont alá esett a hőmérséklet: Alfaluban mínusz 8,5, Maroshévízen mínusz 8, míg Székelyudvarhelyen mínusz 3,4 Celsius fokot mértek a meteorológusok.
  • Visszatérő vendég Székelyföld Románia Turisztikai Vásárán

    Románia Turisztikai Vásárán (TTR) mára már hagyománnyá vált, hogy Hargita Megye Tanácsa és Kovászna Megye Tanácsa együtt, a Székelyföld standdal képviselteti magát. Az idei, 28. vásáron, amelyet ezúttal is a bukaresti Romexpón rendeztek meg november 15–18. között, a székelyföldiek egyedi dizájnnal jelentkeztek, és ezúttal is színes szabadidőprogram-kínálattal, szállásajánlattal várták a látogatókat.