Amirõl a ma szól

  • Kötelezővé tennék a terhes nők HIV-tesztelését

    Az egészségügyi minisztérium jövő hónaptól rendelettel tenné kötelezővé a várandós kismamák számára a HIV-tesztelést – jelentette be szerdán Adrian Streinu-Cercel, a Matei Balş Országos Fertőző Betegségek Intézetének menedzsere.
  • Fityisz az alkotmánybíráknak: Diaconu szenátor maradhat

    Annak ellenére, hogy az Alkotmánybíróság szerdán eldöntötte, tisztségei összeférhetetlensége miatt meg kell fosztani mandátumától Mircea Diaconu liberális szenátort, a színész-politikus a parlament tagja maradhat.
  • Ismét megtorpant az észak-erdélyi sztráda építése

    Újabb fellebbezés késlelteti az Észak-Erdélyen áthaladó A3-as autópálya megvalósulását, a Kolozsvár közeli szakasza építését.
  • Gáza: nyolc nap után elcsendesedtek a fegyverek

    Az első jelek szerint tartósnak bizonyul az a tűzszünet, amely romániai idő szerint szerda este kilenc órakor lépett érvénybe Izrael és a Gázai övezetet irányító Hamász között. A palesztínok óriási győzelemként élik meg a légicsapások megszüntét, különösképpen annak fényében, hogy a tárgyalások során elértek egy sor olyan célt, amire évek óta áhítóznak.
  • Félanalfabétákat termel a romániai oktatás?

    A romániai 15 évesek több mint 40 százaléka nem rendelkezik az alapvető írási-olvasási-számolási képességekkel – hívta fel a figyelmet az Európai Bizottság az uniós oktatás újragondolására vonatkozó stratégiájában. A hazai pedagógusok szerint is aggasztó a tanügyi rendszer helyzete Romániában.  
  • Domokos Géza szellemiségét elevenítették fel

    Marosvásárhelyen az unitárius egyház Bolyai téri tanácstermében az öt éve elhunyt Domokos Gézára, a Kriterion alapító-főszerkesztőjére, az íróra, közéleti személyiségre, politikusra, magánemberre emlékeztek szerda este a Domokos Géza Egyesület szervezésében.
  • Instant élmény váradi animációfüggőknek

    A Metrion Egyesület 2010 után idén újra megszervezi a Metrion Animációs Filmfesztivált (MAFF) november 23-25. Között Nagyváradon. Ez alkalommal – a szervezők megfogalmazása szerint – amolyan mikrofesztivál lesz a MAFF, azaz nem öt, hanem három napig tart, valamint kevesebb kísérőrendezvény várja majd a fesztivál helyszínére, a Zárda (Mihai Viteazul) utcai Nagy Pál-házba, illetve annak pinceklubjába (Partime Klub) ellátogatókat, animációs filmekből azonban nem lesz hiány, valamint mindhárom napot egy-egy tematikus DJ/VJ-party zárja.
  • Fekete péntek láz ütött ki Romániában?

    Tavalyhoz képest kétszer nagyobb az érdeklődés az amerikai mintára meghonosított úgynevezett fekete péntek iránt, 2,4 millióan készülnek kihasználni a kereskedők által biztosított jelentős árkedvezményeket - derül ki egy szerdán közzétett felmérésből.
  • Munkahelyteremtés mentené meg a nyugdíjrendszert

    Az állami nyugdíjrendszer fenntarthatóságát elsősorban munkahelyteremtéssel és a munkaerő alkalmazásával lehet biztosítani – jelentette be kedden Georgeta Bratu, a munkaügyi minisztérium államtitkára.
  • Egésznapos népzene- és néptánctalálkozó lesz Kolozsváron

    Népzene- és néptánctalálkozót tartanak Kolozsváron, a táncházmozgalom erdélyi fellegvárában november 24-én, szombaton.
  • Felrobbantottak egy autóbuszt Tel-Avivban

     Egy merénylő szerdán felrobbantott egy autóbuszt Tel-Aviv központjában – jelentette az izraeli katonai rádió. A mentőszolgálat 17 sebesültet szállított a közeli Ihilov kórházba, közülük ketten súlyosan sérültek - közölte az izraeli katonai rádió.
  • Tökös mákos: karikatúrák a csíki galériában

    „Mikor kinyitjuk az újságot, először is megnézzük, hogy ki halt meg, majd megnézzük a karikatúrát. Aztán ha van időnk, akkor a vezércikket és egyebet is elolvasunk benne, de az elhalálozással és a karikatúrával naprakészek kell lennünk" – mondta kedden, Para István csíkszeredai karikaturista Tökös Mákos című kiállításán a tárlatot megnyitó Orbán Zsolt.
  • Alkotmánybíróság: Diaconu elvesztette mandátumát

    Elvesztette mandátumát Mircea Diaconu liberális szenátor miután az Alkotmánybíróság szerdán úgy döntött: a felsőháznak tudomásul kell venni azt a legfelsőbb bírósági ítéletet, miszerint a színész-politikus a parlamenti megbízatásával összeférhetetlen tisztséget tölt be.
  • "Külügyminisztériumot" állítana fel a Székely Nemzeti Tanács

    Székelyföld külügyi szolgálatának a létrehozásáról döntene a Székely Nemzeti Tanács (SZNT). Izsák Balázs, az SZNT elnöke az MTI-nek elmondta, hogy a székelyföldi külügyminisztérium szerepét betöltő szolgálat létrehozásáról az SZNT november 30-án tartandó marosvásárhelyi ülésén terjeszt be javaslatot.
  • FRISSÍTVE: heves bombázások a tűzszüneti tárgyalások előtt

    Az izraeli hadsereg több tucat célpont ellen hajtott végre támadásokat szerdára virradóra a Gázai övezetben, közölte az izraeli hadsereg sajtószolgálata. Légicsapást mért a Hamász belügyminisztériumára és a hírszerző hivatalára, a légicsapások mellett tüzérséggel is lőtték a palesztin fegyveresek rakétakilövő állásait, csempészalagútjait és más létesítményeit, illetve a Hamász-parancsnokságokat. Eközben több syinten folynak a béketárgyalások.
  • Elhunyt Kovács Apollónia, a magyar nóta nagyasszonya

    Elhunyt 86 éves korában Kovács Apollónia, erdélyi származású Kossuth-díjas előadóművész, népdalénekes - tudatta barátja, Harangozó Teri táncdalénekes kedden az MTI-vel. Elmondása szerint Kovács Apollónia szombaton halt meg egy Budapest környéki idősotthonban.
  • Újabb mentőövet kaphat Görögország

    Döntés születhet a Görögországnak szánt mentőcsomag következő, nyár óta esedékes részletének kifizetéséről, de Athén valószínűleg csak decemberben férhet majd hozzá a pénzhez, míg a görög államadósság csökkentésének módjáról további viták és egyeztetések várhatók az Eurogroup, az eurózóna pénzügyminisztereinek kedden délután kezdődött soron kívüli tanácskozásán.
  • EU-pénzek: Băsescu-vétó a vétójog használatára

    Az államfőnek nem áll szándékában a vétójogot használni az Európai Unió költségvetéséről szóló EU-csúcson annak ellenére, hogy a parlament kedden határozatot fogadott el, amely szerint nem tükrözi Románia célkitűzéseit a Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke által javasolt 2014-2020-as uniós büdzsé-tervezet.