Amirõl a ma szól

  • FRISSÍTVE: folytatódott az EU-csúcstalálkozó

    Frissítve: Pénteken nem sokkal 13 óra után folytatódott az Európai Unió állam- és kormányfőinek rendkívüli csúcstalálkozója, amelynek célja, hogy a tagországok megállapodásra jussanak az EU 2014 és 2020 közötti keretköltségvetéséről. A tanácskozást éjfél után függesztette fel Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke.
  • Elhunyt Lőrincz Zsigmond, Kovászna polgármestere

    Pénteken reggel tragikus hirtelenséggel elhunyt Lőrincz Zsigmond, Kovászna város polgármestere.
  • Felbontották a Nagylak-Arad autópálya kivitelezési szerződését

    Az építési munkálatok késése és egyéb szabálytalanságok miatt felbontották a magyar határ és Arad között épülő autópálya első 22 kilométeres szakaszának 115,8 millió euró értékű kivitelezési szerződését - közölte csütörtökön az Országos Útügyi Vállalat (CNADNR).
  • Gáza, az örökös háborús övezet

    A Gázai-övezet a világ egyik legtöbb konfliktussal és válsággal sújtott térsége, ahol évezredek óta folyamatosan zajlanak háborúk.
  • Bihari kampány: az EMNP replikázott az RMDSZ-nek

    Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Bihar megyei vezetői szerint a honosítás folyamatát támadja a Szabó Ödön, a Bihar megyei RMDSZ ügyvezető elnöke, aki azzal vádolta őket, hogy a honosítással kampányolnak.
  • Előzetesbe került Kasza József volt VMSZ-elnök

    Harminc napra előzetes letartóztatásba helyezték Kasza Józsefet, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) volt elnökét, akit kedden vettek őrizetbe hivatali visszaélés miatt, közölte Miljko Radisavljevic ügyész. Az előzetes letartóztatást a szervezett bűnözéssel foglalkozó ügyészég kérésére rendelte el a bíróság.
  • Uniós csúcsvezetők Van Rompuy „gyóntatószékénél”

    Herman Van Rompuy, az uniós országok állam-, illetve kormányfőit összefogó Európai Tanács elnöke csütörtök délelőtt megkezdte kétoldalú megbeszéléseit az este kezdődő EU-csúcstalálkozóra érkező tagállami vezetőkkel az unió 2014 és 2020 közötti keretköltségvetéséről.
  • MÁÉRT: jövőtől november 15. lesz a magyar szórvány napja

    Az RMDSZ javaslatára határozatot fogadott el csütörtökön a Magyar Állandó Értekezlet szórvány szakbzottsága arról, hogy jövő évtől november 15-e Kárpát-medence-szerte a szórvány napja legyen.
  • Nem tetszik a CSM-nek a Niţu-Irimie-páros

    Nem támogatja a Legfelső Bírói Tanács (CSM)  Mona Pivniceru igazságügy-miniszter jelöltjeit a legfőbb ügyészi, illetve a korrupcióellenes főügyészi tisztségbe - derült ki a szakmai testület ügyészi osztályának csütörtöki ülésén.
  • A Figura Stúdió meseelőadása Gyergyószentmiklóson és Balánbányán

    Jövő szerdán, november 28-án újra bérletben tekinthető meg a Figura Stúdió Színház Szamár a torony tetején című mesejátéka, Dézsi Szilárd rendezésében. A 10 órától kezdődő előadásra a Pinocchio bérlet érvényes, míg a 12 órától kezdődő előadásra a Móka bérlettel rendelkező gyerekeket várják.
  • Együtt tüntet szombaton Toró T. Tibor és Antal Árpád

    Mindenki a családjával vegyen részt az autonómiatüntetésen – üzenték az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) háromszéki jelöltjei, a szombaton Sepsiszentgyörgyön tartandó demonstráció kezdeményezői. Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy RMDSZ-es polgármestere is a részvételre buzdít.
  • Uniós petíció petíció az egyházi ingatlanok visszaszolgáltatásáért

    Petíciót nyújt be a romániai magyar egyházi ingatlanok visszaszolgáltatása érdekében három magánszemély az Európai Parlament petíciós bizottságának - jelentette be Tőkés László európai parlamenti képviselő csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.
  • A „Hangok párbeszéde” az idei Interferenciákon

    Öt nap múlva kezdődik a hazai színházi élet egyik legrangosabb nemzetközi szemléje, az Interferenciák fesztivál, amelynek témája idén a zene és a színház kapcsolata. A rendezvénysorozat huszonnégy előadás megtekintésére nyújt alkalmat, amelyeket három romániai és tizenkét külföldi társulat mutat be Kolozsváron.
  • Gyurcsány az Erdélyi Riportnak: beskatulyáztak a határon túliak

    Hiba volt a kedvezményes honosítás ügyében népszavazást elrendelni 2004. december 5-én, a szocialisták pedig hibáztak, amikor a referendum előtt elsősorban szociális érvekkel kampányoltak a nem mellett – jelentette ki Gyurcsány Ferenc volt magyar kormányfő az Erdélyi Riport legfrissebb számában megjelent interjúban.
  • Román állami kitüntetések címeres gazembereknek

    Csalók, közpénzek lenyúlói, hivatali visszaélésért, megvesztegetésért börtönbüntetésre ítéltek (így például a korrupció miatt öt évi börtönre ítélt Cătălin Voicu, az országos vasúttárság pénzeit saját céljaira felhasználó Mihail Necoliaciuc, az okirathamisító Valentin Hurduc, a szekus verőlegény, Vasile Ciolpan) – egyszóval címeres gazemberek kaptak fontos állami kitüntetéseket 1989 után.
  • Agyonlőtte volt cége három vezetőjét egy elbocsátott férfi

    Agyonlőtte volt vállalatának három vezetőjét csütörtökön a felvidéki Zólyomban a cég elbocsátott ügyvezető igazgatója.
  • Óriástrikolór Szatmár legmagasabb középületén

    Harminckét méter hosszú és tíz méter széles nemzeti zászló díszeleg Románia második legmagasabb középületén. A lobogót kedden helyezték ki Szatmárnémetiben a megyei tanácsnak is helyet adó épület oldalára. A magyar lakosság egy része felháborodással fogadta a gigantikus lobogót.
  • A közösség előtt álló kihívásokról beszélt Kelemen Hunor

    „2012-ben Románia fordulóponthoz érkezett" – szögezte le előadásának nyitásaként Kelemen Hunor szövetségi elnök, aki a kolozsvári Evangélikus Püspökség Járosi Andor Keresztyén Kulturális Műhelyének meghívottja volt szerdán este. A beszélgetés házigazdája Adorjáni Dezső evangélikus püspök volt, moderátora pedig Egyed Péter író, filozófus, egyetemi tanár.