Amirõl a ma szól

  • Brüsszel számon kéri a földgázexport román tilalmát

    Újabb kötelezettségszegési eljárást indított az Európai Bizottság Románia ellen, mert a bukaresti hatóságok megtiltották a hazai termelőknek a földgáz exportját. A hírt hétfőn megerősítette Antonio Tajani iparügyi biztos szóvivője.
  • Az Udvarhely Táncműhely a Stúdió Színházban

    A marosvásárhelyi Stúdió Színházban vendégszerepel november 28-án este 7 órától az Udvarhely Táncműhely. A társulat az Amit akartok ...avagy előjáték a Vízkereszthez című, William Shakespreare műve nyomán készült mozgásszínházi adaptációt adja elő, Uray Péter rendezésében.
  • December 15-én leáll a munka az aranyosgyéresi Mechelnél

    Felfüggeszti a termelést december 15-től a Mechel aranyosgyéresi sodronyipari vállalata. Gazdasági nehézségek miatt leáll a munka az orosz vállalat romániai és ukrajnai gyáraiban.
  • Hang-installációval és bábjátékkal kezdődik az Interferenciák

    A Kolozsvári Állami Magyar Színház előcsarnokát ünnepi, piros szőnyeggel borították, az emeleti büfé is felújítva, átalakítva várja az Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál vendégeit.
  • A CFR tartalékosan is győzött a kolozsvári derbin

    A Kolozsvári CFR tartalékosan is legyőzte a helyi rivális Universitateát a kolozsvári derbin. A tízezer néző előtt lejátszott mérkőzésen a hazaiak szereztek vezetést, de a vasutasok a második félidőben a maguk javára fordították az összecsapást.
  • Mol Liga: büntetőkkel nyert az Újpest Karcfalván

    Az Újpest büntetőkkel nyert a teltházas karcfalvi műjégpályán a HSC Csíkszereda vendégeként a jégkorong MOL Liga vasárnapi játéknapján. A Brassói Corona viszont leiskolázta a szezon elején verhetetlennek tűnő Érsekújvárt. A Miskolc sima, 4-1-es győzelmet aratott az FTC vendégekén.
  • Léket kaphat a katalán függetlenség hajója

    Mandátumokat vesztett, de megnyerte a katalán parlamenti választást a függetlenségi népszavazással kampányoló CiU. A szakadároknak koalícióban meglenne ugyan az abszolút többségük, Artur Mas katalán elnök azonban a választás előtt azt mondta: a referendumot csak akkor írja ki, ha pártja abszolút többséget szerez.
  • Olaszországi vasúti baleset hat romániai halottal

    Hat román állampolgár vesztette életét romániai idő szerint szombaton az olaszországi Calabriában egy közlekedési balesetben. Munkaadójuk, egy olasz vállalkozó gépkocsijában ültek, amikor egy vasúti átkelőn elsodorta a járművet egy vonat.
  • Sebastian Vettel megvédte világbajnoki címét

    A német Sebastian Vettel (Red Bull) megvédte világbajnoki címét, miután a hatodik helyen végzett vasárnap az autós gyorsasági-világbajnokság idei utolsó futamán, a Forma-1-es Brazil Nagydíjon.
  • Bemutatkozott az Erdélyi Művészeti Központ

    A Székely Nemzeti Múzeumban megnyitotta első kiállítását szombaton az Erdélyi Művészeti Központ. Kelemen Hunor volt kulturális miniszter, az RMDSZ elnöke a megnyitón elmondta, az erdélyi magyarság elmúlt 23 éve az intézményépítésről szólt, de a kortárs képzőművészeti múzeum eddig hiányzott az intézmények közül.
  • Eltávolíttatná az autonómiás plakátokat Dușa

    Mircea Dușa belügyminiszter úgy véli, hogy a választási irodáknak el kellene távolíttatniuk azokat a propagandaanyagokat, amelyek Székelyföld területi autonómiájára utalnak.
  • A függetlenség a tét a vasárnapi katalóniai választásokon

    A katalánok vasárnap döntenek saját parlamentjük összetételéről, ami a legfrissebb közvélemény kutatások eredményei szerint a jelenlegi elnök, Artur Mas nyereségével zárulhat. Mas azt ígéri a katalánoknak, hogy két éven belül népszavazáson dönthetnek a tartomány függetlenségéről, ami egyébként Mariano Rajoy, jelenlegi kormányfő szerint nem lenne törvényes.
  • Háromszoros székely igen Szentgyörgyön az autonómiára

    Az autonómiát tartja az egyedüli megoldásnak Székelyföld gondjaira az a közös nyilatkozat, amelyet a szombati sepsiszentgyörgyi tüntetés résztvevői fogadtak el, háromszoros igen felkiáltással. "Nincs további 22 évünk várni arra, hogy Bukarestben rendeződjenek közös dolgaink" - áll a dokumentumban.
  • Victor Ponta: nyolc régiónk lesz, úgysem tudtok jobbat

    A miniszterelnök még nem tekinti eldöntöttnek ugyan Románia területi-közigazgatási újraszervezésének kérdését, ám a legvalószínűbbnek a Szociál-Liberális Szövetség (USL) elképzeléseinek megvalósítását tartja. Ezek szerint a jelenlegi gazdasági fejlesztési régiók határait megőrizve alakítanának ki a megyéket tömörítő új közigazgatási egységeket.
  • BL: már csak három hely kiadó a tavaszi idényre

    A Bajnokok Ligája szerdai játéknapján az A-D jelű kvartettek mindegyikében eldőlt, hogy melyik 2-2 csapat jut tovább az európai labdarúgás legrangosabb kupasorozatának tavaszi küzdelmeire. A 16 kiadó helyből immár 13 elkelt, a fennmaradó helyek egyikére a Kolozsvári CFR 1907 is versenyben maradt szenzációs kedd esti győzelmével.
  • EL: összecsaptak a római "fasiszták" és a londoni "zsidók"

    Egy pontra van még szüksége a Bukaresti Steauának ahhoz, hogy matematikailag is kvalifikálja magát az Európa Liga tavaszi, egyenes kieséses küzdelmeire. A fővárosi bakák a sorozat ötödik fordulójában csütörtökön este a VfB Stuttgart együttesét fogadják a Nemzeti Arénában. A Lazio-Tottenham mérkőzés előtt összecsaptak a "római fasiszták" és a "londoni zsidók".