Amirõl a ma szól

  • Sárgacsillagosok tiltakoznak a Jobbik ellen

    Felháborodást váltott ki Gyöngyösi Márton jobbikos képviselő kijelentése, amely szerint "pont itt lenne az ideje annak, hogy felmérjük azt, hogy az itt élő, és különösen a magyar Országgyűlésben és a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki nemzetbiztonsági kockázatot jelent".
  • A nyugdíjasok korábban kapják meg decemberi járulékaikat

    Előrehozzák a decemberi nyugdíjak kiosztásának a dátumát, így az arra jogosultak a karácsonyi ünnepek előtt, december 7-19. között kapják meg járulékaikat – jelentették be a hatóságok.
  • December 24. és 31. – újabb hivatalos szabadnapok

    A kormány keddi ülésén december 24-ét és 31-ét idénre hivatalos munkaszüneti nappá nyilvánította. A munkatörvénykör szerint a karácsonyi és újévi ünnepkörben eddig decemberben 1., 25. és 26. szerepelt hivatalos szabadnapként.
  • Mircea Dușa: sérti a románokat az autonómiakampány

    Sérti a románokat, ha a magyarok a székelyföldi autonómiával kampányolnak – jelentette ki hétfőn este a múlt hét végi sepsiszentgyörgyi autonómiatüntetést kommentálva a belügyminiszter.
  • Ion Stan letartóztatásához kér jóváhagyást a DNA

    A képviselőház jóváhagyását kérte kedden a korrupcióellenes ügyészség (DNA) Ion Stan szociáldemokrata képviselő letartóztatásához. Az igazságügyi miniszter továbbította a kérést a parlamenthez.
  • Elmegyógyintézetbe záratnák Malina Hedviget

    Malina Hedviget azért akarják kivizsgálni, mert a szlovák főügyészség szerint mese, hogy hat éve megverték, amiért magyarul beszélt. A 2006-os elmeállapotának visszamenőleges megállapításához korábban pszichiátereket és pszichológusokat próbáltak alkalmazni, ám Malina nem volt hajlandó válaszolni a kérdéseikre – írja a SME napilapra hivatkozva a Bumm.sk.
  • Zudor János: “Sírva nevetek, mint Villon”

    Zudor János nagyváradi író, költő volt hétfő este Kolozsváron a Bulgakov Irodalmi Kávéház vendége. Az Erdélyi Magyar Írók Ligája és a Bretter György Irodalmi Kör közös meghívottja két kötetéből – A rusnya valcerből és a Jónás és a mértékből – olvasott fel, gitárkísérettel énekelte verseit, és mesélt az elmegyógyintézetről, ahol A rusnya valcer sorai születtek.
  • Kihantolták Jasszer Arafat földi maradványait

    Kihantolták kedden Jasszer Arafat néhai palesztin vezető földi maradványait, hogy nemzetközi igazságügyi szakértők meg tudják állapítani, mérgezés áldozata lett-e vagy sem – közölték nevük elhallgatását kérő palesztin tisztségviselők Rámalláhban.
  • A magyarságfogyásról beszélt Brüsszelben Veres Valér

    Csökken Romániában a magyarok lélekszáma, de mivel ugyanilyen negatív trend érvényesül az ország összlakosságának számát illetően is, a magyarok részaránya alig változik - derült ki Veres Valér kolozsvári szociológus hétfő esti brüsszeli előadásából, amelyet az erdélyi magyarság asszimilációja témakörének szentelt.
  • Előzetesen regisztrálniuk kell a magyar választóknak

    A jövőben csak azok a magyar állampolgárok szavazhatnak az országgyűlési, az önkormányzati és az európai parlamenti választásokon, akik előzetesen kérik felvételüket a választói névjegyzékbe.
  • Totális háború az államfő és a kormányfő között

    A választási kampány közepére totálissá vált a háború az államfő és a kormánypártok vezetői között. Traian Băsescu hétfő este hazugnak nevezte Victor Ponta kormányfőt és kifigurázta Crin Antonescu házelnököt. Válaszul a kormányfő – közvetetten – gyilkosnak nevezte az államfőt.
  • Flash mob: Esti Kornélt olvasnak a kolozsvári villamoson

    Kosztolányi Dezső Esti Kornéljának utolsó, 18. fejezetét olvassák irodalomkedvelő fiatalok Kolozsváron, a 101-es villamoson szerda este. A szöveget, amelyben egy közönséges villamosútról ad megrázó leírást Kosztolányi, némán fogják végigolvasni az akció résztvevői, miközben döcögnek a járművön.
  • Liga 1: Brassóban megszakadt a Steaua veretlenségi sorozata

    Ismét feléledt a labdarúgó Liga 1 bajnoki címéért harcoló csapatok reménye, miután a táblázatot toronymagasan vezető Bukaresti Steaua hétfő este 3-1-re kikapott Brassóban a helyi FC-től. A bakák még így is tetemesnek számító hét pontos előnnyel zárták az őszi idényt a táblázat második helyét elfoglaló Giurgiu-i Astra előtt.
  • Tizennégy fogyatékos halt meg egy németországi gyártűzben

    Tűz ütött ki hétfőn egy dél-németországi üzemben, ahol fogyatékkal élő személyek dolgoznak. A tűz következtében 14 ember meghalt, további hét megsebesült - közölte délután a helyi rendőrség.
  • Ismét Schiffer András az LMP-frakció vezetője

    A Lehet Más a Politika parlamenti frakciója a pénteki sikertelen első kísérlet után hétfő délelőtt ismét Schiffer Andrást választotta frakcióvezetőnek.
  • December 9.: esély az összefogásra

    Az elmúlt 23 év az erdélyi magyar közösség talpra állásának, szolidaritásának a története. A magyar közösség tudott élni az 1989-ben kapott eséllyel: hosszú traumák után talpra állt, összefogott, és képes volt nekilátni elveszített jogai visszaszerzésének. December 9-e is egy ilyen esély, egy lehetőség arra, hogy a magyarság ismét összefogjon és felmutassa erejét – jelentette ki Markó Béla szenátorjelölt az RMDSZ vasárnapi Maros menti kampánykörútján.
  • Európai győzelmét ünnepli a kincses város

    Lufikkal, csillagszórókkal és koncerttel ünnepelte meg vasárnap este Kolozsvár, hogy 2015-ben Európa Ifjúsági Fővárosa lesz. A győzelem érdeme javarészt a pályázatot koordináló PONT csoporté, melynek vezetője, Farkas András már a cím elnyerésével járó feladatokon gondolkodik.
  • A köztévé a CNA-ra "keni" az EMNP-klipek letiltását

    A Román Televízió közölte, az Országos Audiovizuális Tanács (CNA) egy novemberi határozata értelmében nem közölte az Erdélyi Magyar Néppártnak (EMNP) az autonóm régiókat és föderációs államberendezkedést hirdető román nyelvű reklámklipjét.
  • Választási lázban égnek az erdélyi reformátusok

    Két szék üresen marad az Erdélyi Református Egyházkerület december 14-i Egyházkerületi Közgyűlésén a püspök megválasztásakor, két egyházmegyében ugyanis nem sikerült esperest választani. Egyházi körökben pedig máris arról beszélnek, nem véletlen történt ez így: nem mindegy, hogy kik szavaznak majd a közgyűlésen.
  • Szexbotrány miatt tisztogatnak a Kínai Kommunista Pártban

    Nem fogja következmények nélkül hagyni a tisztviselők vétségeit a Csungking városi vezetés, ígérték a pártbizottság illetékesei. Előző héten leváltottak egy kerületi párttitkárt, mert szexvideóban szerepelt, és kiderült, további öt helyi vezetőről is készültek hasonló felvételek. Az 54 éves Lej Cseng-furól és 18 éves szeretőjéről készült képsorokat állítólag még 2007-ben rögzítették titokban, és egyelőre nem tisztázott, hogy miért most kerültek nyilvánosságra.