Amirõl a ma szól

  • Buddhista olvasóval nyílt a vásárhelyi könyvvásár

    Szellemi védnöke is van az idei, 18-ik Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásárnak: a Látó szépirodalmi folyóirat. A csütörtöki megnyitón Kovács András Ferenc főszerkesztő a könyvvásár szervezőinek, a Romániai Magyar Könyves Céhnek és elnökének, Káli Király Istvánnak köszönte meg, hogy 18 év óta minden évben sikerül megrendezni a nyomtatott betű seregszemléjét.
  • Szabotálja a román oktatást a magyar érettségi diploma?

    A román oktatási rendszer elleni szabotázsakciónak nevezte Dan Suciu, a Konzervatív Párt (PC) Kovászna megyei szervezetének elnöke azt, hogy egyes magyarországi oktatási intézmények olyan romániai magyar fiataloknak adnak érettségi bizonyítványt, akik Romániában elbukták az érettségi vizsgát.
  • A Magyar Szórvány Napja Brassóban - Áprily-táblát avattak

    Emléktáblát avattak csütörtökön Áprily Lajos brassói szülőházán a költő születésének 125 évfordulója alkalmából, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által második alkalommal megszervezett Magyar Szórvány Napja nevű rendezvénysorozat keretében.
  • „Halálutak” Romániában – autópályák helyett

    Romániában, a lakosság létszámát tekintve, sokkal több halálos közúti baleset történik, mint az EU más államaiban. Az országban 138 rendkívül balesetveszélyes útszakasz létezik, a legveszedelmesebb a DN 1-es országút Bukarest–Comarnic szakasza, amelyen minden négy napra jut egy halottakat követelő szerencsétlenség.
  • Szolidaritási adó bevezetését javasolja az RMDSZ

    Szolidaritási adó ideiglenes bevezetését javasolja szerdán bemutatott pénz- és adóügyi programjában az RMDSZ. Megőriznék a 16 százalékos egységes adókulcsot, 19 százalékra csökkentenék a TVA-t, a társadalombiztosítási járulékokat a jelenlegi 44,5 százalékról két lépésben 10%-kal csökkentenék.
  • A román gyermekhalandóság kétszerese az európai átlagnak

    Romániában kétszer akkora a gyermekhalandóság, mint Európában – derül ki az Eurostat felméréséből. Eszerint az európai átlag 4,1 az 1000-hez, míg Romániában 9,5 az 1000-hez. Az 1990-es adathoz képest ugyanakkor jelentősen csökkent a mutató: akkor ezerből 27 csecsemő halt meg a születést követően.
  • Tizenhatezer látogatót vonzott az Art Market Budapest

    Tizenhatezer látogatót vonzott az Art Market Budapest 2012 nemzetközi kortárs képzőművészeti vásár november 8. és 11. között a Millenárison.
  • Összesen 40 évet kaptak Copos, Borcea és társaik

    Összesen 40 év börtönbüntetést szabott ki hétfőn a fővárosi táblabíróság a labdarúgó átigazolások dossziéjában érintett öt Liga 1-es klubvezetőre, illetve három játékosügynökre. A nem jogerős ítélet szerint az érintettek 12 román labdarúgó külföldre szerződésekor 1,5 millió euróval károsították meg az államot és több mint 10 millióval saját klubjaikat.
  • Piţurcáék büntetővel győztek, Egerváriék simán kikaptak

    Románia labdarúgó-válogatottja felkészülési mérkőzésen 2–1-es győzelmet aratott hazai pályán a sok helyzetet kihagyó Belgium ellen. Magyarország hazai pályán szenvedtt sima, 0-2-es vereséget Norvégiától.
  • IMF: ha teszitek a dolgotokat, kaptok még pénzt

    A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint Románia csak azt követően köthet újabb hitelszerződést a washingtoni pénzintézettel, ha teljesíti a jelenlegi megállapodásból fakadó kötelezettségeit - derült ki Traian Băsescu államfő és az IMF bukaresti küldöttségének szerdai megbeszélése után.
  • Giurescu: nem én írtam a magyarellenes kiáltványt

    Tagadja Dinu C. Giurescu akadémikus, a Szociál-Liberális Szövetség (USL) képviselőjelöltje, hogy őírta azt a napok óta interneten terjedő nacionalista kiáltványt, amely az RMDSZ parlamentből történő kiszorítására szólítja a román szavazókat.
  • Nagyváradon utcára vonultak a premontrei rend ingatlanaiért

    Nagyváradon több százan tüntettek szerda este a premontrei rend államosított ingatlanainak visszaszolgáltatásáért.  Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) által szervezett tiltakozó akción a római katolikus egyházhoz tartozó premontrei rend főnöke, Fejes Anzelm Rudolf főapát, és Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke mondott beszédet a város központjában álló római katolikus templomban. 
  • Az RMDSZ a Giurescu-kiáltvány terjesztésének kivizsgálását kéri

    Az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz fordul az RMDSZ panasszal Dinu C. Giurescu akadémikus „Az egészséges Romániáért" című kiáltványa miatt – közölte szerdán Kovács Péter kampányfőnök.
  • Magyar-román kölcsönhatások a színházban

    Kifejezetten produktív, az alkotói munkához termékeny közeget jelent a magyar és a román színházi iskola egybefonódása – így foglalható össze a Nagyváradon zajló Interetnikai Színházi Fesztivál (I-FESZT) keretében szerdán tartott beszélgetés tanulsága.
  • Életet lehelnének Csíkszereda ipari telepeibe

    A város befektetési lehetőségeit feltáró átfogó tanulmány elkészítését kezdeményezi Csíkszereda önkormányzata. A szakmai tanulmány kivitelezésébe Ráduly Róbert Kálmán városgazda és Korodi Attila RMDSZ-es képviselő reményei szerint helyi és bukaresti szakértők is bekapcsolódnak majd.
  • Örkény és Caragiale könyvtár a marosvásárhelyi Könyvvásáron

    Mivel a 18. Nemzetközi Könyvvásár a Caragiale- és Örkény-centenárium jegyében zajlik, a Vásár történetében először a szervezők olyan sarkat rendeznek be a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház előcsarnokának galériáján, ahol a két nagy író művei kikölcsönözhetők és helyben olvashatók. A kezdeményezésben a Könyvvásár megfelelő partnerre talált a Maros Megyei Könyvtárban.