Amirõl a ma szól

  • Szalmabábut égettek Kína budapesti nagykövetsége előtt

    Csoportos garázdaság miatt hat, Tibet függetlenségéért tüntető embert állított elő a rendőrség a kínai nagykövetség budapesti épülete elől szerdán, mert tiltakozó akciójuk közben szalmabábut égettek - tájékozatta az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálata az MTI-t.
  • Háromszéken vágáskor továbbra is visít a disznó

    A háromszéki székelyek ragaszkodnak hagyományaikhoz, az állat elkábítása nélkül szúrják le a disznót. Az európai uniós elvárásoknak megfelelően vágás előtt el kellene kábítani az állatot, de a székelyföldi porták többségében továbbra bódítószerek használata nélkül „áldozzák fel" az állatot, azt tartják, hogy „ha a disznó nem visít, nem folyik ki a vére".
  • Teheneiket is harcba küldték a tüntető gazdák

    Tízezer helyett mintegy ezer gazda vonult szerdán a kormány székháza elé tiltakozni a mezőgazdasági támogatások folyósításának elmulasztása miatt. A demonstrálók a vaskordon darabjaival ütlegelték a kivezényelt csendőröket, akik kénytelenek voltak könnygázzal válaszolni a támadásra.
  • Szamár a torony tetején: gyerek-előadás Chagall nyomán

    Hétfőn, november 12-én tartja idei évadának második bemutatóját a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház. A gyerekeknek szóló mesejáték a Szamár a torony tetején címet viseli, szerzője Zalán Tibor magyarországi író, dramaturg, aki a budapesti Stúdió K Színház felkérésére írta Marc Chagall képeinek hangulatából, látványvilágából inspirálódó darabját. A gyergyószentmiklósi előadás Dézsi Szilárd rendezésében lesz látható, a jelmezeket Gál Beáta tervezte.
  • A munkanélküliségi ráta elérte a 5,17 százalékot

    Szeptemberhez képest októberben 0,16 százalékkal emelkedett a munkanélküliség aránya – elérve az 5,17 százalékot –, míg tavaly októberhez viszonyítva 0,24 százalékkal magasabb – tájékoztatott kedden a Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség, amelynek nyilvántartásában 456 148 személy szerepelt, azaz 13 952-vel több, mint az előző hónap végén.
  • BL: törököt verne a Kolozsvári CFR portugál filozófusa

    Negyedik fordulójához érkeztek a labdarúgó Bajnokok Ligájának csoportküzdelmei, kedden és szerdán több csoportban is eldőlhet a továbbjutó kiléte. A Kolozsvári CFR 1907 szerdán ki-ki meccset játszik a Fellegváron a Galatasaray Isztambullal, egy esetleges győzelemmel bebiztosítaná második helyét a Manchester United mögött. A mérkőzést a maszol.ro ÉLŐ-ben közvetíti.
  • Interkulturális jubileum: Spiró György románul

    Spiró György Prah című, román nyelvre fordított darabjával indít és zárul az 50 éves marosvásárhelyi román színjátszás alkalmából szervezett ünnepi rendezvénysorozat.
  • Raed Arafat lett az új egészségügyi miniszter

    Raed Arafat orvost, a Sürgősségi Rohammentő Szolgálat (SMURD) alapítóját nevezte ki egészségügyi miniszternek a kormányfő. Kinevezését az államfő már aláírta. Az új miniszter szerda este teszi le az esküt az elnöki hivatalban.
  • Kosárlabda: visszavonult Tyler „Golden Boy” Morris

    „Remélem nem felejtenek el, én biztosan életem végéig emlékezni fogok a Kolozsváron töltött időre” – ezekkel a szavakkal jelentette be szerda délelőtt visszavonulását Tyler Morris, a kolozsvári U-Mobitelco amerikai kosárlabdázója, aki a 2010-2011-es döntőben az utolsó másodpercben félpályán túlról dobott kosarával 15 év után bajnoki címet nyert a csapattal.
  • Obama újabb négy évet kapott a Fehér Házban

    Barack Obamát újabb négy évre megválasztották az Egyesült Államok elnökének - közölte helyi idő szerint kedden éjjel a szavazatszámlálási részeredmények alapján egybehangzóan a Fox News, a CNN és a CBS televízió. „Mindent, amit elértem, nektek köszönhetek" - írta az amerikai elnök Twitteres mikroblogjában.
  • Clinton után Obama is ismételni tudott

    Eleinte szorosnak tűnő versenyben végül mégiscsak viszonylag sima győzelmet aratott Barack Obama hivatalban lévő elnök az amerikai elnökválasztáson, így újabb négy évig övé a Fehér Ház.
  • BL: három szalondöntetlen a keddi játéknapon

    A Bajnokok Ligája negyedik fordulójának keddi mérkőzései a 2-2-es szalondöntetlen jegyében zajlottak. Két csapat már kivívta helyét a legjobb tizenhat között, a Porto és a Malaga három győzeleme után idegenbeli döntetlennel jutott tovább. A Kolozsvári CFR 1907 szerda este fogadja a Fellegváron a Galatasaray Isztambult.
  • Elkezdődhet a szlovéniai magyar huszárszobor helyreállítása

    Magánszemélyek, szervezetek, önkormányzatok adományából, valamint két minisztérium hozzájárulásából összegyűlt a hiányzó összeg Rostás Pál egykori magyar huszár szlovéniai szobrának helyreállításához - tájékoztatta a gyűjtésben közreműködő ljubljanai magyar nagykövetség diplomatája kedden az MTI-t.
  • Bemutatták Markó Béla újabb kétnyelvű szonettkötetét

    Markó Béla román és magyar nyelvű újabb szonettkötetét mutatták be kedd este Bukarestben. Az egyhangúság dicsérete/Lauda monotoniei című kötet 57 szonettet tartalmaz, amelyeket egy év alatt írt a szerző - mondta el a bukaresti nemzeti könyvtárban tartott bemutatón maga a költő.
  • Prioritás a külhoni magyarság oktatásának támogatása

    Hoffmann Rózsa magyar oktatási államtitkár kiemelt kormányzati célnak nevezte a külhoni magyarság oktatásának támogatását az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottsága keddi ülésén.
  • Fej fej mellett Mitt Romney és Barack Obama

    Zajlik az elnökválasztás az Egyesült Államokban. A közvélemény-kutatások szerint a demokrata jelölt Barack Obama és a republikánus Mitt Romney támogatottsága közötti különbség mind országos szinten, mind pedig a választást eldöntő 10-12 "billegő" államban többnyire belül van a statisztikai hibahatáron.