Amirõl a ma szól

  • Sztrádaverseny: csigalassúsággal mozog a Bechtel

    Valamelyest felgyorsult a nyári időszakhoz képest az autópálya-építés Romániában az őszi hónapokban. A leggyorsabban a Nagylak–Arad sztráda épült szeptemberben, ám az amerikai Bechtel által épített észak-erdélyi autópálya Berettyószéplak és Bors közötti szakaszán csigalassúsággal mozogtak az erőgépek.
  • Kétdiplomásak az RMDSZ Szatmár megyei jelöltjei

    Kedd délután nagyszámú sajtós, köztük sok román újságíró jelenlétében mutatkoztak be a helyi Astoria szálló nagytermében az RMDSZ Szatmár megyei választási jelöltjei. Az eseményen Kelemen Hunor szövetségi elnök is jelen volt.
  • A parlamenti választásokra "hangolták" az RMDSZ honlapját

    A parlamenti választásokra készülve az RMDSZ országos honlapja új funkciókkal egészült ki. Ezzel párhuzamosan megújul, és friss tartalommal jelenik meg Kelemen Hunor szövetségi elnök honlapja is.
  • Elkezdődött a szavazás Amerika keleti partvidékén

    Az Egyesült Államok keleti parti államaiban kedd reggel, helyi idő szerint reggel hatkor – romániai idő szerint 13 órakor – megkezdődött az amerikai elnök- és szövetségi kongresszusi választás.
  • Négy televíziót is elsötétített Corneliu Vadim Tudor

    Négy televízióadót – Pro TV, Kanal D, Acasă TV és Antena1 – tíz perc elsötétítéssel büntetett keddi ülésén az Országos Audiovizuális Tanács (CNA). Mind a négy esetben Corneliu Vadim Tudornak, a Nagy-Románia Párt elnökének szerepeltetése vezetett törvényszegéshez.
  • November 20-áig látogatható a Meder

    Lelkes András Gergely, a Hamvas Béla–féle festészeti filozófia egyik kiemelkedő képviselőjének festményei láthatók Kolozsváron, a Györkös Mányi Albert Emlékházban. A november 20-áig látogatható tárlatot Lőrincz Ildikó művészettörténész méltatta a megnyitón.
  • Izraeli zarándoklaton nyerészkednek az ortodox papok

    Tisztességtelen versennyel vádolja az ortodox papokat az Utazási Irodák Országos Egyesülete (ANAT). Szerintük az egyház képviselői illegális zarándoklatokat szerveznek Izraelbe, alkalmanként 4000 eurós a nyereségük.
  • Felkapta a Tőkés Lászlóról írt könyvet a román sajtó

    „Ráharapott" a román sajtó a választási kampány indulásának hetében a Tőkés László magánéletéről tavasszal megjelent könyvre. Andrassew Iván Ne vígy minket a kísértésbe című dokumentumgyűjteményéből több hazai portál és hírtelevízió közölt részleteket.
  • Liga 1: az örök rivális sem tudta megállítani a Steauát

    Megállíthatatlanul menetel huszonnegyedik bajnoki címe felé a Bukaresti Steaua, amely a labdarúgó Liga  14. fordulójában 3-1-re legyőzte az örök rivális Dinamót, és ezzel kilenc pontos előnyre tett szert legközelebbi üldözőjével, a Panduriival szemben.
  • Örkény-emlékest a Kolozsvári Magyar Operában

    Örkény István születésének centenáriumát ünneplik idén világszerte, ahol magyarok élnek. A Kolozsvári Magyar Operában csütörtökön, november 8-án délután 6-tól Örkény-emlékesttel tisztelegnek az egypercesek szerzője, a magyar abszurd dráma talán legnagyobb képviselője előtt.
  • Színisek bemutatója: Liolà

    A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Studió Színházában újabb bemutatóra kerül sor november 6-án, kedden 19 órától. A másodéves magiszteri színész osztály Luigi Pirandello Liolà című előadását tekintheti meg a közönség Andreea Vulpe rendezésében. A bukaresti rendezőnő neve ismerős a marosvásárhelyi közönség előtt, nem első alkalommal rendez a vásárhelyi színházban, korábban Csehov Sirályát vitte színre.
  • Elhunyt Rózsás János író, történész

    Életének 87. évében pénteken nagykanizsai otthonában elhunyt Rózsás János író, történész, a magyar Gulag-foglyok krónikása. A „magyar Szolzsenyicin" 1944 és 1953 között a szovjet Gulag kényszermunkatáboraiban raboskodott, emlékiratai az egyetemes történettudomány fontos forrásanyagaként tartják számon.
  • Hivatalosan is felavatták a marosvásárhelyi bábszínházat

    Pénteken hivatalosan is felavatták Marosvásárhelyen az Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház új, frissen renovált épületét, az egykori zsidó kultúrházban. Az avatóünnepség alkalmából egy kisebb fesztivált is szervezett a színház, felnőtt- és gyerekelőadásokkal, könyvbemutatóval, szakmai tanácskozásokkal.
  • 25 éves a székelykeresztúri Pipacsok néptáncegyüttes

    Megalakulásának 25 éves évfordulóját ünnepli a székelykeresztúri Pipacsok néptáncegyüttes, ez alkalomból ünnepi műsorral lépnek színpadra november 3-án, szombaton 18 órától  a székelykeresztúri Zeyk Domokos Iskolaközpont  sportcsarnokában.
  • Sepsiszentgyörgy: újra műsoron a Bánk Bán

    November 7-én este 7 órától újra műsorra kerül a Bocsárdi László által rendezett Bánk bán című előadás Sepsiszentgyörgyön a Tamási Áron Színház Nagytermében.
  • Eseménydús IFESZT-et ígér Szabó K. István

    Idén Nagyvárad ad otthont az Interetnikai Színházi Fesztiválnak, amely vasárnap, november 11-én kezdődik. A fesztivált kétévente szervezik meg, mindig más-más városban, eddig Marosvásásárhely, Bukarest, Brassó, Temesvár, Arad vállalta a házigazda szerepét. Szabó K. Istvánt, a szervezés oroszlánrészét bevállaló nagyváradi Szigligeti Színház művészeti igazgatóját a közelgő szemléről kérdeztük.