Amirõl a ma szól

  • EMNP-elmélet: két magyar párt a parlamentben

    Matematilailag tévesnek és károsnak tartja Márton Árpád, az RMDSZ választási szakértője az Erdélyi Magyar Néppárt politikusainak azt a nézetét, miszerint reális a lehetősége annak, hogy mindkét magyar szervezet parlamenti mandátumhoz jusson. Az EMNP vezetői kolozsvári sajtótájékoztatójukon fejtették ki elméletüket.
  • Kovács: az EMNP indulása a román érdeket szolgálja

    Az EMNP egyedüli célja, hogy gyengítse a magyar közösség parlamenti képviseletét – nyilatkozta Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára Kolozsváron, Toró T. Tibor pártelnök keddif sajtótájékoztatójára reagálva. Szerinte a néppárt vezetői nagyon jól tudják, hogy semmi esélyük a parlamentbe jutni, és minden olyan választási körzetben, ahol a magyarság aránya 50 százalék körül mozog, több magyar jelölt indulása a román jelöltek győzelméhez vezethet.
  • Meghiúsult Oltchim-privatizáció: a cirkusznak vége?

    „A cirkusznak vége” – nyomatékosította Victor Ponta kormányfő hétfő este, amikor közölte: meghiúsult az Oltchim privatizációja, mivel a nyertes, Dan Diaconescu nem írta alá az adásvételi szerződést a kiírásban megszabott határidőn belül. Lakatos Péter számvevőszéki tanácsos szerint a kormány pancser munkát végzett.
  • Elköltöztetnék az idegsorvadásos betegek kórházát

    A háromszéki prefektus visszaköltöztetné Előpatakra az idegsorvadásos betegek kórházát. Stelian Schipor az Idegsorvadásos Betegek Országos Egyesületének (ADMR) volt elnöke szerint azonban, az előpataki kórház már a múlté, a betegeknek Bodzafordulón kell maradniuk.
  • Kolozsvári Zenei Ősz: már sorban állnak a jegypénztárnál

    Még három nap van a Kolozsvári Zenei Ősz megnyitójáig, de legnagyobb és legkellemesebb meglepetésemre már sorban állnak az emberek a jegypénztárnál – mondta Marius Tabacu, a kolozsvári Transilvania Filharmónia igazgatója, a fesztivál keddi sajtótájékoztatóján.
  • Zökkenőmentesebb évkezdést ígér jövőre Andronescu

    Ecaterina Andronescu oktatási miniszter keményen bírálta a PDL kormányzását amiatt, hogy előzetes felmérések, tantermek és felkészült tanárok hiányában indította el az előkészítő osztályok bevezetését.
  • Európa Tanács: „európai megoldást" kérnek Mikó-ügyben

    Kalmár Ferenc András magyar országgyűlési képviselő hétfőn azt kérte az Európa Tanácstól, győzze meg a román hatóságokat arról, hogy a Székely Mikó Kollégium kérdésére az európai normákkal és gyakorlattal összhangban álló megoldást kell találni.
  • Új birodalom alakul, az Európai Unió?

    Közös hadsereg, közös határőrség, erős uniós külügyminiszter, határozottabb világpolitikai jelenlét. Ilyen Európát szeretne tizenegy tagállam, akiknek külügyminiszterei Varsóban tettek hitet a minap a szorosabb külpolitika feltételeinek megteremtése mellett. Magyarország nem volt a „tizenegyek" között.
  • Orbán Viktor szerdán Marosvásárhelyre látogat

    Orbán Viktor magyar kormányfő is részt vesz és díszvendégként beszédet mond szerdán, Marosvásárhelyen a Sapientia – EMTE tizenegy éves fennállásának szentelt évfordulós ünnepségen – tájékoztatott szerdán az egyetem.
  • Grúzia: Szaakasvili elismerte vereségét

    Miheil Szaakasvili grúz elnök keddi televíziós nyilatkozatában elismerte, hogy pártja vereséget szenvedett a parlamenti választásokon.
  • Élő lánc csütörtökön a Székely Mikó Kollégiumért

    Élő lánc kialakítására hívta csütörtökre "felelősen gondolkozó nemzettársait" a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium köré Sánta Imre bikfalvi református lelkész, aki a nyáron két hónapig naponta tiltakozott az iskolaépület visszaállamosítása ellen.
  • Őrült fizikusok a kolozsvári színházban

    Friedrich Dürrenmatt A fizikusok című drámáját mutatja be a Kolozsvári Állami Magyar Színház október 12-én, pénteken. A huszadik századi drámairodalom egyik legnagyobb klasszikusát egy fiatal amerikai rendezőnő, Lori Peterman állítja színpadra.
  • Nagy Izáról nevezték el a legújabb szatmári bérletet

    A kiemelkedő érdeklődésre való tekintettel az idei évadban új bérletet indít a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata.
  • Navracsics Tibor Tóásó Előd szabadlábra helyezését kéri

    Navracsics Tibor magyar igazságügyi miniszter levélben fordult kedden bolíviai kormánytagokhoz azt kérve, tegyenek meg mindent, hogy Tóásó Előd bírósági tárgyalására sor kerüljön, a vádlott szabadlábon védekezhessen, és az ügy mielőbb rendeződjön.
  • Földrengés rázta meg Vrancea környékét

    Ismét földrengés volt hétfő este 20 óra 26 perckor Vrancea környékén. A 82 kilométeres mélységben kelettkezett rengés erőssége a földtani intézet adatai szerint elérte a Richter skálán a 4,2-es fokozatot.
  • Egyhetes ünnepség: száznegyven éves a kolozsvári egyetem

    Megkezdődött hétfőn a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) fennállása 140. évfordulójának szentelt egyhetes ünnepségsorozat. Az ünnepi hét során tudományos ülésszakon idézik fel az egyetem történetét, és megannyi kulturális és sportrendezvénnyel várják az érdeklődőket.
  • Indul-e Tőkés László a parlamenti választásokon?

    Kedden véglegesíti a parlamenti jelöltlistákat az Erdélyi Magyar Néppárt elnöksége, ekkor derül ki, indul-e a decemberi választásokon Tőkés László – közölte a maszol.ro kérdésre az európai parlamenti képviselő sajtóirodájának vezetője.
  • Szobrot kaphat Gyulán Andrei Şaguna ortodox püspök

    Titus Corlăţean román külügyminiszter hétfői budapesti tárgyalásai után a Mediafax román hírügynökségnek beszámolt arról, hogy kérésére a magyar fél elfogadta Andrei Şaguna román ortodox püspök régóta tervezett gyulai szobrának felállítását.