Amirõl a ma szól

  • Andone: nagy meccs vár ránk. Ferguson: tiszteljük a CFR-t

    Nagy meccs vár ránk, nagy meccs vár Romániára - mondta el Ioan Andone, a kolozsvári CFR 1907 trénere a Bajnokok Ligája csoportkörében sorra kerülő kedd esti, Manchester United elleni mérkőzést felvezető hétfő délutáni sajtótájékoztatón.
  • Film- és díjpremier a Filmtettfeszten

    Csütörtökön startol a Filmtett erdélyi filmes portál által már tizenkettedik alkalommal megszervezett Filmtettfeszt, azaz Magyar Filmnapok. Első ízben terjesztették ki a rendezvényt négy városra: Kolozsvárhoz és Nagyváradhoz most Székelyudvarhely és Nagyszeben is csatlakozik.
  • Az idősek előtt tisztelegtek Marosvásárhelyen

    Több helyszínen, az Oázis Alapítvány székhelyén a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete az alapítvánnyal közösen, illetve a Gyulafehérvári Caritas Családsegítő Szolgálat a Deus Providebit Tanulmányi Házban tisztelgett az Idősek Világnapja előtt.
  • Idén kevesebb diákkal startolt az egyetemi év

    Közel 400 ezer alapképzéses diák és 108 ezer mesterképzős hallgató kezdte meg hétfőn az egyetemi tanévet állami felsőoktatási intézményben. A gyenge érettségi eredmények miatt a meghirdetett helyeknél jóval kevesebb volt a jelentkező, így olyan szakok is akadtak, amelyeket érdeklődők hiányában nem tudtak elindítani.
  • A háromszéki prefektus hallani sem akar autonómiáról

    A háromszéki prefektus nem hajlandó tárgyalni Székelyföld autonómiájáról. Codrin Munteanu hétfőn sajtótájékoztatóján reagált Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád múlt heti bejelentésére, miszerint: román partnereket keres, akikkel megvitatnák az általa készített autonómia vitairatot.
  • Részben változtatott a Kúria a Cozma-ügy jogerős ítéletén

    Részben megváltoztatta a jogerős ítéletet a Cozma-ügyben hétfőn a Kúria, és Sztojka Iván harmadrendű vádlott büntetését 8 évről 13 évre súlyosbította, mivel a férfi bűnsegédként részt vett Marian Cozma megölésében. Az első- és a másodrendű vádlott jogerősen kiszabott 18-18 éves szabadságvesztését helybenhagyta a legfelsőbb bírói fórum.
  • Tiltakozó megmozdulásokat tartanak a szakszervezetek

    A társadalmi párbeszédet szabályozó törvény módosítását, a stratégiai cégek privatizációjának leállítását, új munkahelyek teremtését, valamint 2013-ra a minimálbér 850 lejre való emelését kéri az Alfa Kartell szakszervezeti tömörülés.
  • Corlăţean és Martonyi: partnerek maradtunk

    Magyarország és Románia tovább akarja fejleszteni partnerségi együttműködését, ebben egyeztek meg Titus Corlăţean román kollégájával - közölte Martonyi János külügyminiszter hétfői budapesti megbeszélésük után. A felek elismerték, az elmúlt hónapokban "érzékeny szakaszba kerültek" a két ország kapcsolatai.
  • Krízishelyzet esetén segélyt kapnak az Oltchim alkalmazottai

    A kormány 1400 lejes sürgősségi segélyt biztosít az Oltchim alkalmazottainak, akkor ha krízishelyzet alakul ki és az alkalmazottak 2-3 hónapig nem kapják meg fizetésüket – jelentette be hétfőn Mariana Câmpeanu munkaügyi miniszter.
  • A nyugdíjak inflációhoz igazítását kérik Pontától

    A nyugdíjak emelését kérték Victor Ponta miniszterelnöktől hétfőn a nyugdíjas szervezetek. Az elöljáró az igényléseket egy következő találkozás alkalmával szeretné megbeszélni.
  • Problémás miniszterek a Ponta-kabinetben

    Victor Ponta kormányfőnek továbbra sincs szerencséje a miniszterekkel. Kabinetje húsz tagja közül tizennégy támadható valamilyen okból. Egyesek ingatlanokkal zsonglőröznek, mások uniós pénzeket tulajdonítottak el, akad, aki életrajzát hamisította meg, vagy bűnvádi eljárást kezdeményezett ellene az ügyészség.
  • Hargita megye: 10 hektáron pusztított az erdőtűz

    Mintegy 10 hektár erdőt és a kitermelés után hátramaradt faanyagot emésztett fel a vasárnap délután kigyulladt erdőtűz Hargita megyében, a Pângăraţi-csúcs környékén.
  • BL: még kaphatók jegyek a CFR–Man.Unitedre

    Már csak 2-300 jegycsomag maradt eladatlan a kolozsvári CFR 1907 Bajnokok Ligája hazai három mérkőzésére. Tudor Pop, a vasutasklub szóvivője arról tájékoztatott, hogy a Manchester United elleni, kedd esti összecsapást mintegy 16,500-an tekintik majd meg a Constantin Rădulescu-stadion lelátóiról.  
  • Hőlégballonok vették birtokba Vármező egét

    Fehér-sárga, kék-piros, szürke-fehér, zöld, piros, lila, csíkos, mintás, háromszínű hőlégballonok lepték el a Felső-Nyárád mentét, Vármező völgyét a hét végén három napon keresztül. Idén 18 csapat érkezett a hetedik alkalommal megszervezett Hőlégballon Fesztiválra, többségük Magyarországról.
  • Vatileaks: a fantázia fölülmúlja a valóságot?

    Zárt ajtók mögött kezdődött meg szombaton a Paolo Gabriele, XVI. Benedek pápa volt komornyikja ellen a vatikáni bíróságon zajló per, a vasárnapi olasz sajtó azonban kiszivárgott részleteket közölt a tárgyalásról. A vatikáni Legfelsőbb Bíróság tagja egy interjúban azt állította: a "Gabriele elleni per tisztázni fogja a tényeket, mivel a Vatileaks-ügyben eddig a fantázia felülmúlta a valóságot".
  • Lemondott a teljes japán kormány

    Hétfőn a teljes japán kormány lemondott, miután Noda Josihiko miniszterelnök átfogó átalakítást jelentett be az előrehozott választások és a Kínával folytatott diplomáciai konfliktus miatt – jelentette be Fudzsimura Oszamu kormányszóvivő.
  • SZKT: minden idők legnehezebb választásai előtt

    Az elmúlt huszonhárom év legnehezebb megmérettetése vár az RMDSZ-re a decemberi parlamenti választásokon – üzente szombaton, a Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) zilahi ülésén tartott politikai beszámolójában Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke. Az ülésen „utoljára” beszélhettek a felszólalók a versenypártokról.
  • Kézilabda: Karabaticéket meccs után tartóztatták le

    A francia rendőrség letartóztatta a PSG–Montpellier (38–24) férfi kézilabda-bajnoki után a fogadási csalással vádolt Nikola és Luka Karabaticot, valamint Samuel Honrubiát és Mladen Bojinovicsot. A francia Eurosport rendőrségi forrásból úgy értesült, hogy összesen tizenkét embert vettek őrizetbe.
  • Lapértesülés: Schumacher újra a Ferrarihoz kerülhet

     Spanyol lapértesülések szerint elképzelhető, hogy Michael Schumacher jövőre ismét a Forma-1-es Ferrari tanácsadója lesz.