Amirõl a ma szól

  • Megkezdődött az "évszázad pere" a vatikáni bíróságon

    A vatikáni bíróságon szombaton délelőtt megkezdődött Paolo Gabriele, XVI. Benedek volt komornyikja és Claudio Sciarpelletti, a szentszéki államtitkárság volt informatikusa elleni per, amely bár zárt ajtók mögött zajlik, mégis kíváncsiak és újságírók tömegét vonzotta Vatikán Állam kapuihoz.
  • Megalakult a jobbközép választási szövetsége

    Hivatalosan is megalakult a jobbközép pártok választási szövetsége, amelyet Igaz Románia Szövetség (ARD) néven szeptember 12-én már bejegyeztek a központi választási irodánál.
  • Hétfőn dönt a Kúria a meggyilkolt Marian Cozma ügyében

    Várhatóan hétfőn dönt a Kúria a Cozma-ügyben a magyarországi Legfőbb Ügyészség felülvizsgálati indítványáról, amelyben a vádhatóság az álláspontja szerint törvénysértően enyhe jogerős döntés megsemmisítését és új eljárás lefolytatását kérte.
  • Amíg az időjárás engedi: Oedipus a malomban

     A Szigligeti Színház októberben is műsorra tűzi Szophoklész tragédiáját, amelyet a várad-velencei Léderer-malomban mutatott be a társulat az elmúlt évad végén Szabó K. István rendezésében.
  • Nagyváradi Ítélőtábla: a férj hibájából váltak Tőkésék

    A Nagyváradi Ítélőtábla pénteken helyt adott a felperes, Tőkés Edith fellebbezésének és a férj, vagyis Tőkés László hibájából mondta ki a válást.
  • Egyházi vezetőkkel konzultáltak az RMDSZ politikusai

    A magyar történelmi egyházak Szilágy megyei képviselőivel találkozott Kelemen Hunor szövetségi elnök, Sógor Csaba európai parlamenti képviselő, Seres Dénes parlamenti képviselő és Markó Attila államtitkár a zilahi esperesi hivatalban.
  • Zilahon tanácskoztak a fiatal magyar pedagógusok

    Az RMDSZ szakpolitikusainak jelenlétében pedagógus-találkozót tartottak pénteken Zilahon. A beszélgetésen jelen volt Kelemen Hunor szövetségi elnök, Seres Dénes, a Szilágy megyei RMDSZ elnöke, valamint Király András oktatási államtitkár, Kötő József, Pethő Csilla és Farkas Anna-Lili parlamenti képviselők, Szabó István Szilágy megyei főtanfelügyelő-helyettes, Borsos Károly László tanügyi tanácsos.
  • Megkezdődött a „biznisz-szezon” a bentlakásokban

    A bentlakáshelyet árusító vagy vásárló diákokat törvény szerint az egyetem kizárhatja a hallgatói közül, gyakorlatban viszont ilyen esetre a fővárosban még nem volt példa.
  • MOGYE: a szenátus elfogadta a hétpontos megállapodást

    Megszavazta a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) szenátusa azt a hétpontos megállapodást, amelyet egy héttel ezelőtt az oktatási miniszter jelenlétében írtak alá az egyetem és a magyar tagozat vezetői.
  • Szabadlábra helyezték Sorin Apostut

    Szabadlábra helyezték péntek este Sorin Apostut, Kolozsvár volt polgármesterét. A kincses város korrupcióval vádolt volt első emberét tíz hónappal korábban, november 11-én helyezték előzetes letartóztatásba.
  • „Nincs fontosabb az üzletben, mint az ember”

    Ember- és társadalomközpontú gazdaság a járható út, az egyetlen életképes stratégia, amely kivezetheti a társadalmat a jelenlegi válságból. Ezt tanulságot fogalmazták meg a Romániai Magyar Üzleti Egyesület tagjai pénteki kolozsvári tanácskozásukon. A házigazda Diósi László, az OTP Bank Románia vezérigazgatója volt.
  • Megvan Angela Merkel választási ellenfele

    Peer Steinbrück volt pénzügyminiszter lesz Angela Merkel szociáldemokrata kihívója 2013-ban a németországi parlamenti választáson.
  • A szívátültetések leállítása sok emberi életbe került

    Több tucat várólistán lévő személy hunyt el 2011 márciusa óta, amikor leállították a szívátültetéseket és megszüntették a Marosvásárhelyi Szívsebészeti Klinikát, pedig lett volna pénz a beavatkozásokra – nyilatkozta csütörtökön prof. dr. Radu Deac.
  • Szokatlan jelenség: súlyos sérüléseket okoz a kifövő must

    Az elmúlt néhány napban több mint 10 esetben fordultak orvoshoz súlyos szemsérülésekkel a must „áldozatai" – jelentette a fővárosi szemgyógyászati kórház.
  • Diósi László: rossz éve van a román gazdaságnak

    Rossz éve van a román gazdaságnak, de Románia ennek ellenére vonzó célpont lehet a befektetők számára - nyilatkozta az MTI-nek Diósi László, az OTP Románia vezérigazgatója.
  • Malia és Sasha – Obama „ügynökei”

    Malia Obama a washingtoni Sidwell Friends School nevű patinás magánintézmény padjában ülve várta az első hétvége beköszöntét a szeptemberi iskolakezdést követően. Diáktársaival ellentétben a tizennégy esztendős lány korántsem az új munkafüzetek és tankönyvek átlapozásával töltötte az előző estét.
  • Kulturálisautonómia-szigetek: a magyar házak

    „Felelősségünk olyan módon élni, hogy a szórványmagyar közösségek is részesüljenek azokból a forrásokból, amelyek a székelyföldiek rendelkezésére állnak" – jelentette ki a Romániai Magyar Házak II. Találkozóján Kelemen Hunor. Az RMDSZ elnöke közölte, a Magyar Szórvány Napját idén november 15-én, Brassóban tartják.
  • Leleplező akciót terveztek a Bioterra Egyetemen

    A Bioterra Egyetemen a tételek közzétételével foglalkozó nyomozók tettenérési akciót szerettek volna szervezni a licenszvizsga alkalmából. A leleplezést azért halasztották el, mert túl kevés volt a vizsgára jelentkező diák.
  • Kötelező lesz a gumiabroncsok felcímkézése

    Hamarosan elkezdik ellenőrizni a gumiabroncsok felcímkézését - jelentette be csütörtökön Bogdan Nica, az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság elnöke.