Amirõl a ma szól

  • Feszültség – régi szövetségesek között

    Szíriai területről kilőtt aknagránátok csapódtak be szerdán egy határ menti török faluban, a támadásban öt ember, egy anya és négy gyereke életét vesztette, tízen megsebesültek. Válaszul Törökország szíriai célpontokat bombázott és rendkívüli NATO-tanácskozás összehívását kezdeményezte. A török válaszcsapásban szíriai katonák vesztették életüket – az ankarai parlament pedig felhatalmazta a kormányt a hadsereg bevetésére.
  • Jelöltrangsorolás: az edzésnek vége, kezdődik a mérkőzés

    Stílusosan egy jégkorongot nyújtott át csütörtök este Kelemen Hunornak Tánczos Barna szenátorjelölt, a hokiszövetség elnöke az RMDSZ Hargita megyei küldötteinek jelöltállító ülése után. A szövetségi elnök a korong átvétele után kijelentette, szükség lesz védőöltözetre is, mert kemény ütésekre számíthat ez a csapat.
  • Enyhén lefelé módosították az első félévi gazdasági növekedést

    Enyhén lefelé módosította az első félévi gazdasági növekedést az Országos Statisztikai Hivatal, amelynek pénteki közlése szerint az idei első hat hónapban 0,7 százalékkal nőtt a bruttó össztermék (GDP) a tavalyi hasonló időszakhoz képest.
  • EL: a szerencse a Steaua mellé szegődött

    Egy szerencsés öngólnak köszönhetően tudta csak megverni a Bukaresti Steaua az Európa Liga csoportkörének második fordulójában az FC Koppenhága együttesét. Az est egyik nagy meglepetése Székesfehérváron született, ahol a Videoton 3-0-ra lemosta a pályáról a sokkal jobban jegyzett Lisszaboni Sporting csapatát.
  • Douchev-Janics Belgrádban bejelentette: Hazatérek!

    Douchev-Janics Natasa csütörtökön sajtótájékoztatót tartott a belgrádi Zira szállodában, és Vlade Divaccal, a Szerb Olimpiai Bizottság elnökével, valamint Mirko Nisoviccsal, a Szerb Kajak-kenu Szövetség első emberével közösen bejelentették: a jövőben Szerbia színeiben versenyez.
  • Visszafogottságot kér Törökországtól az ENSZ

    Az Akcakale elleni szíriai tüzérségi támadás "rávilágít arra, milyen súlyos hatást gyakorol a szíriai válság a szomszédos országok biztonságára, a térség békéjére és stabilitására", állapította meg csütörtök éjjeli ülésén az ENSZ Biztonsági Tanácsa. A BT nyilatkozatában elítélte a törökországi falu elleni támadást, és a hasonló lépések azonnali beszüntetését követelte.
  • EL: a Videoton kiütötte a Sporting Lisszabont

    Megszerezte első győzelmét a labdarúgó Európa Liga csoportkörében a Videoton, amely hazai pályán 3-0-ra nyert csütörtökön a portugál Sporting Lisboa ellen a 2. fordulóban.
  • Néma élőlánc a Székely Mikó Kollégiumért

    Több százan állták körül némán csütörtökön délután a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium épületét, így tiltakoztak a nagy múltú iskola visszaállamosítási kísérlete ellen. Az élőláncot egy nappal a Mikó-ügy fellebbviteli perének tárgyalása előtt szervezték. Markó Attiláék halasztást kérnek a bíráktól.
  • EMTE: erdélyi fejedelmek sorába emelték Orbánt

    Négy milliárd forint értékű – fejlesztésre szánt – támogatásról szóló elvi megállapodást írt alá Marosvásárhelyen az EMTE és a Partiumi Egyetem (PKE) vezetőségével Orbán Viktor. Az "egyetemalapító" magyar kormányfő Bocskai István-díjat vett át a Sapientia megalapításának 12. évfordulója alkalmából.
  • Megnyitotta kapuit a székelyudvarhelyi Őszi Vásár

    A csütörtök délelőtt megtartott ünnepélyes megnyitót követően hivatalosan is megnyitotta kapuit Székelyudvarhelyen a XX. Őszi Vásár. Az eseményen jelen volt Radetzky Jenő miniszteri biztos, Zsigmond Barna-Pál, Magyarország csíkszeredai főkonzulja, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Bunta Levente, Székelyudvarhely polgármestere, valamint az Őszi Vásár alapítója, László János székelyudvarhelyi vállalkozó.
  • Sajtóprés: RMDSZ-esélyek a parlamenti mandátumokra

    Veszélyben van-e a magyar parlamenti képviselet? – erről beszélgetett szerda este az Erdélyi Magyar Televízió Szabó Emese vezette Sajtóprés című adásában Cseke Péter, a maszol.ro internetes oldal főszerkesztője, Gáspárik Attila és Makkai János közíró.
  • A válságról faggatták Bajnai Gordont Nagyváradon

    A válságból való kilábalás gyorsabb útjára, az egységes európai válságkezelés hiányára vonatkozó kérdésekre válaszolt az érdeklődőknek szerdán este Nagyváradon Bajnai Gordon. A volt magyar kormányfő a Kós Károly Akadémia Alapítvány és az Erdélyi Riport felkérésének tett eleget.
  • „Negyedeli” Kolozsvár gondjait Horváth Anna

    Tizenhárom héten keresztül tartó lakossági konzultációba kezd csütörtöktől Horváth Anna kolozsvári alpolgármester. Az elöljáró a „negyedeljük gondjainkat" nevű körútját folytatja, amelynek során a város valamennyi körzetét felkeresi. Terveiről Horváth Anna villásreggelin számolt be a sajtónak.
  • Önkéntes orvosok indulnak Székelyföldre

    Csaknem egy héten át, október 7-től 12-ig ingyenes vizsgálatokat tartanak a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) orvosai.
  • Vasile Blaga: nem szövetkezünk Dan Diaconescuval

    Nem kíván szövetkezni a Dan Diaconescu Néppárttal (PP-DD) a Demokrata Liberális Párt (PDL) – jelentette ki szerda este egy televíziós műsorban Vasile Blaga. A PDL elnöke azonban kötelezőnek tartja a tárgyalásokat a PP-DD-vel, ha az OTV tulajdonosának alakulata bejut a parlamentbe.
  • A parlament útvesztőjébe került a gyes-törvény

    A gyermeknevelési segélyre vonatkozó törvénymódosítás még nem jutott el Traian Băsescu államfőhöz, ezért nem hirdette ki. A módosítás szerint a szülők a jövedelmük 85 százalékára jogosultak, attól függetlenül, hogy egy vagy két éves gyereknevelési szabadság mellett döntenek .
  • Törökország szír célpontokra lőtt

    Szíriai célpontokat támadott a török hadsereg a szíriai-török határ mentén néhány órával azután, hogy aknagránátok csapódtak be egy török faluban, és meghalt egy nő és négy gyerek. Az incidens miatt Törökország kérésére szerdán késő este Brüsszelben rendkívüli ülést tartott nagyköveti szinten az Észak-atlanti Tanács, a NATO-tagállamok kormányközi döntéshozó testülete.
  • Női labdarúgás-BL: nyolcaddöntőben a Kolozsvári Olimpia

    Bejutott a női Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjébe a Kolozsvári Olimpia, miután szívbajosoknak nem ajánlott mérkőzésen 2-2-es döntetlent ért el az osztrák bajnok Neulengbach otthonában. A román lányok következő ellenfele az olasz bajnok ASD Torres CF lesz.
  • BL: érvényesült a papírforma, győztek a nagycsapatok

    Gólzáporos mérkőzésekkel zárult szerda este a Bajnokok Ligája csoportküzdelmeinek második játéknapja. A nagycsapatok behúzták a kötelező győzelmeket, amikor pedig egymással kerültek szembe, akkor osztozkodtak a pontokon.
  • Romney jobb volt Obamánál az első tévévitán

    A tévénézők 67 százaléka szerint a republikánus Mitt Romney nyerte meg az amerikai elnökjelöltek első televíziós vitáját - közölte mintegy egy órával az esemény befejezése után a CNN. A hírtelevízió és az ORC International közvélemény-kutató intézet villámfelmérése szerint csak a tévénézők 25 százaléka találta jobbnak Barack Obama elnököt. David Gergen, a CNN centrista kommentátora szerint Romney szerda este összeszedettebb volt, mint bármelyik korábbi szereplése során.