Amirõl a ma szól

  • Kilőtték a három embert megtámadó medvét

    Kilőttek egy medvét vasárnapra virradó éjszaka Dâmboviţa megyében, miután szombaton három embert ért medvetámadás a térségben és az egyik áldozat meghalt.
  • Megkezdődött az iskolai év: nulláról indulnak

    Előkészítő osztályok, magániskolába járó diákok állami támogatása, kétszintes érettségi – ezek a hétfőn kezdődő iskolai tanév legfontosabbnak ígérkező újításai. A nulladik osztályok bevezetését a kormányfő és az oktatási miniszter is elkapkodottnak tartja, s mindketten azt ígérik: jövőre már másképp lesz.
  • Sapientia EMTE: első tanévnyitó akkreditált egyetemként

    A magyar kormány számára rendkívüli jelentőségű, hogy szülőföldjén saját nyelvén tanulhasson a magyarság - hangsúlyozta Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára hétfőn Csíkszeredában, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) központi tanévnyitó ünnepségén.
  • Ponta: térfigyelő kamerával erősítenék az iskolai biztonságot

    2013-ra biztosítani fogják a szükséges forrásokat ahhoz, hogy az oktatási intézmények számára térfigyelő kamerákat vásároljanak, ez úton növelni szeretnék az iskolák biztonságát – jelentette be hétfőn Victor Ponta miniszterelnök.
  • Parlamenti bojkottot javasol Gyurcsány az ellenzéknek

    További tiltakozási formákat javasolt szombaton a választási feliratkozás terve elleni egyhetes éhségsztrájkját befejező Gyurcsány Ferenc.
  • Kihallgatták Gergely Balázst a Iorga-tábla ügyében

    Kihallgatta Gergely Balázst a Kolozs Megyei Rendőrség hétfő reggel a Mátyás-szobor elé helyezett Iorga-tábla ügyében. Gergely szerint bizakodással lehet várni a nyomozás lezárását, ugyanis minden jel arra mutat, hogy a rendőrség a műemlékrongálás tényét megállapítja.
  • Nyílt nap Boncidán: kortárs művészettel a felejtés ellen

    A kortárs művészetek alkotóinak nyújtott rendkívüli teret vasárnap a bonchidai Bánffy-kastély épületegyüttese. A Transylvania Trust alapítvány által szervezett nyílt napon az Atelier MASS művészi installáció-sorozata és a Miklós-épületre vetített gigantikus animáció felejthetetlen élményt nyújtott a sötétség beálltát türelmesen megváró közönségnek.
  • A Bányavirág a legjobb új magyar dráma

    Székely Csabának ítélték a színikritikusok a legjobb új magyar drámáért járó díjat a Bányavirág című darabért. A díjat Esterházy Péter adta át Székely Csabának a Színházi Kritikusok Céhe gálaestjén, vasárnap, a budapesti Nemzeti Színházban.
  • A Dinamo legyőzésével főpróbázott a BL-re készülő CFR

    Látványos adok-kapok alakult ki a Bukaresti Dinamo és a Kolozsvári CFR 1907 közötti péntek esti mérkőzés első félidejében. A második játékrészben a vasutasok egy gyors ellentámadást követően Rui Pedro fejesgóljával elrabolták a három pontot.
  • EHF-kupa: a Besiktas vár a továbbjutó udvarhelyiekre

    Elsöprő, 31-15 arányú győzelmet aratott a Székelyudvarhelyi KC férfi kézilabdacsapata az EHF-kupa első fordulójában visszavágóján a vendég European University Cyprus együttese fölött és ezzel magabiztos kettős győzelemmel (61-43) jutott tovább a következő körbe, ahol a török bajnok Besiktas Isztambul lesz Vlad cala tanítványainak az ellenfele.
  • Szerepálmok: a Bányavirágtól a Mizantrópig

    "Nem látok nagy különbséget az én nemzedékem és az utánam következő generációk között. Viszont azt hiányosságnak tartom, hogy kevesebb színjátszó csoport létezik"  – mondta a maszol.ro-nak adott interjúban Bányai Kelemen Barna marosvásárhelyi színművész, aki a napokban vehette át az idei Kaszás Attila-díjat.
  • Tálibok rohamozták meg Harry herceg bázisát

    Amerikai egyenruhát viseltek azok az afganisztáni tálib lázadók, akik pénteken az ország déli részén lévő Hilmend tartományban támadást indítottak a NATO vezette nemzetközi biztonsági erők (ISAF) Camp Bastion nevű támaszpontja ellen. A támadásban két amerikai katona vesztette életét, és hat Harrier típusú vadászgép is megsemmisült.
  • "Igaz Románia Szövetség"-be tömörült a jobboldal

    Választási szövetségre lépett három jobboldali párt : az Igaz Románia Szövetség (Alianţa România Dreaptă - ARD) megalakulását rögzítő jegyzőkönyvet Vasile Blaga, a Demokrata Liberális Párt (PDL), Mihai Răzvan Ungureanu, a Polgári Erő (FC) és Aurelian Păvelescu, a Kereszténydemokrata Nemzeti Parasztpárt (PNTCD) elnöke írta alá vasárnap Bukarestben.
  • Eckstein-Kovács: a jó nép ügyvédjének agártermészete van

    „A jó nép ügyvédje addig szalad az állampolgár érdekében, amíg ügye meg nem oldódik. Nem erőszakkal jár el, arra törekszik, hogy békés úton közvetítsen az állampolgár és a különböző intézmények között" – mondta a maszol.ro-nak adott interjúban Eckstein-Kovács Péter, akit az RMDSZ az ombudsmani hivatal élére jelölt.
  • Gyertyákkal búcsúztatták a TVR Culturalt

    Szombat este több tucat személyvirágokat és égő gyertyákat helyezett el a Román Közszolgálati Televízió (TVR) székhelyénél 22 és 24 óra között a televízió kulturális csatornája, a TVR Cultural "halottvirrasztásán".
  • MÚRE: átadták a szakmai díjakat a szárhegyi kastélyban

    A Magyar Újságírók Romániai Egyesülete szeptember 14-15-én tartotta ez évi közgyűlését és az ehhez kapcsolt, a riportról mint sajtóműfajról szóló szakmai tanácskozását a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központban. Szombat este a Lázár-kastély lovagtermében átadták az idei szakmai nívódíjakat.