Amirõl a ma szól

  • Paralimpia 2012: fellobbant a láng Londonban

    Látványos és emlékezetes nyitóünnepség keretében fellobbant szerdán a XIV. paralimpia lángja Londonban. A több mint háromórás, éjszakába nyúló ceremónián Novák Károly Eduárd csíkszeredai kerékpáros vitte a román zászlót.
  • Harmadszor jut a BL csoportkörébe a kolozsvári CFR 1907

    A kolozsvári CFR 1907 neve is ott lesz csütörtökön délután a monacói Grimaldi központban sorra kerülő Bajnokok Ligája sorsoláson, ugyanis a román bajnok szerda este 1-0-ra legyőzte az FC Baselt. A telt házas fellegvári stadion 18 ezres közönsége állva ünnepelte kedvencei sikerét és hallgatta a BL-himnuszt.
  • Székelyföld vezeti az öngyilkossági statisztikákat

    A legfrissebb adatok szerint is élen jár Hargita és Kovászna megye a romániai öngyilkossági statisztikákban. Horváth István szociológus azt mondja: butaság a „magyar néplélek búskomorságában" keresni a jelenség okait. A magyarázat az lehet, hogy a magyar családok zárkózottabbak a román családoknál.
  • Miniszterenként változik a tanügy „mentési" terve

    Elmarad a tanárok számára tervezett pedagógiai mesterképzés. Elképzelések szerint ugyanis, azok a fiatalok, akik a tanári pálya mellett döntöttek, ősztől két éves mesterképzésen vettek volna részt. A jelentkezők a felkészítés alatt a kezdőtanárok fizetésének megfelelő, havi 700 lejes ösztöndíjban részesültek volna.
  • Svájci alapokból hőszigetelnék a kolozsvári oktatási intézményeket

    Kolozsvári iskolák, óvodák és bölcsődék hőszigetelésének támogatásáról folytat pénteken tárgyalást Bukarestben Horváth Anna a Svájci Befektetési Alap képviselőivel.
  • Câmpeanu: egyre több a szegény alkalmazott

    Nagyon aggasztó az a jelenség, hogy egyre több azon alkalmazottak száma, akik szegénységben élnek. Romániában a munkavállalók 17,3 százaléka küszködik ezzel a problémával – jelentette be csütörtökön Mariana Câmpeanu munkaügyi miniszter.
  • Videojátékos rockballadával kezdődik az évad Marosvásárhelyen

    Az új évad első bemutatójára készül a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata. A társulat online bérletváltás lehetőségével, a Kőműves Kelemen rockballadával, vendégművészekkel és népesebb társulattal várja a közönséget.
  • Mikó-ügy: Reding válaszolt Winklerék levelére

    „A tagállamoknak szavatolniuk kell, hogy a kisebbségek megfelelő, hatékony védelemben részesülnek" – írta a Mikó-ügy kapcsán Viviane Reding igazságügyi biztos Winkler Gyulának és Sógor Csabának.
  • Városi rivális nélkül marad a CFR, az U Buzăuba költözik

    Csőstől szakad a baj a kolozsvári U szurkolóira: alig egy nappal azután, hogy a városi rivális CFR 1907 harmadik alkalommal kvalifikálta magát a Bajnokok Ligájába, az egyetemi klub vezetősége bejelentette, a szezon végéig Buzăuba költözteti a csapatot.
  • Új tantárgy ősztől a székelyföldi iskolákban

    A hamarosan kezdődő tanévben, a székelyföldi diákok választható tantárgyként tanulhatják a székelység történelmét. Kovászna megyében a tanévkezdésre 800 darab új tankönyvet osztanak azoknak a VI – VII. osztályos diákoknak, akik alternatív tantárgyként tanulják a székelyek történelmét – tájékoztatott Victor Sibianu szaktanfelügyelő.
  • Az euróválság a legnagyobb növekedési kockázat

    Az euróövezeti adósságválság az idei év első felében a felzárkózó európai gazdaságok növekedésére gyakorolta a legközvetlenebb negatív hatást, ám most már egyre több jel utal arra, hogy a tovaterjedő hatások miatt a legnagyobb felzárkózó gazdaságok növekedési lendülete is kifulladóban van - állapította meg a csütörtökön Londonban ismertetett féléves világgazdasági értékelésében a Moody's Investors Service, amely szerint továbbra is az euróválság jelenti a legnagyobb kockázatot a globális növekedésre.
  • Traian Băsescu visszatérései

    Több mint félszáz nap után Traian Băsescu visszatérhetett az államfői palotába, elvileg a mandátumából még hátralevő két évre – amúgy lehet, hogy csak novemberig, amikorra a Szociál-Liberális Szövetség tagpártja, a Konzervatív Párt elődjének, a Román Humanista Pártnak az alapító elnöke, Dan Voiculescu médiacézár máris betervezte újabb felfüggesztését.
  • Októberben ismét felfüggesztik az államfőt?

    Nem csak lehetséges, hanem legitim lépés államfő újabb felfüggesztése – nyilatkozta Dan Voiculescu, a Konzervatív Párt (PC) alapító elnöke az Agerpresnek. A PC a kormányzó Szociál-Liberális Szövetséget (USL) alkotó három párt egyike.
  • Magyar dal napja: Sepsiszentgyörgy az egyetlen erdélyi helyszín

    Magyarországon szeptember 9-én ünneplik a magyar dal napját. Ebből az alkalomból nyolc magyarországi vidéki és 13 budapesti színpadon, valamint két, az anyaország határain kívül eső helyszínen tartják meg az ünnepet – természetesen zenével.
  • Apa és fia az alkotás egységében, Erdély vonzásában

    Simon Endre és Simon Zsolt közös kiállítása nyílt meg szerdán este Marosvásárhelyen a Bernády Házban. A tárlatnyitón bemutatták Szűcs György művészettörténész Simon Endréről írt monográfiáját is.
  • Tatros Forrásánál Csángófesztivál a hétvégén

    Idén 36 éves a Tatros Forrásánál Csángófesztivál. A gyimesközéploki rendezvényt a helyi intézmények és szervezetek Hargita Megye Tanácsával és a Hargita Megyei Kulturális Központtal együttműködve szervezik.