Amirõl a ma szól

  • Antal Árpád: nem volt tét a magyarok számára

    A romániai magyarok nem akartak részt venni a román politikusok „dupla vagy semmi" játékában, mert számukra nem volt tétje a referendumon való részvételnek – kommentálta hétfőn a lanyha háromszéki szavazókedvet Sepsiszentgyörgy szociológus végzettségű polgármestere.
  • Valóban hálás lehet Băsescu a székelyeknek?

    Ha az erdélyi magyarok a román átlagnak megfelelő arányban mentek volna szavazni a vasárnapi referendumon, az legfennebb két százalékkal javított volna az országos részvételi arányon, s ez sem lett volna elegendő Traian Băsescu leváltásához – mondta a maszol.ro-nak Veres Valér szociológus.
  • Elszámoltatná a felelősöket Traian Băsescu

    Felszámolná a társadalmat megosztó törésvonalakat, ugyanakkor az általa államcsínynek nevezett intézményelfoglalás felelőseit is elszámoltatná Traian Băsescu - derült ki a felfüggesztett államfő hétfői sajtóértekezletén, miután bizonyossá vált, hogy a leváltására rendezett vasárnapi referendum nem érte el az érvényességi küszöböt.
  • Az USL utolsó szalmaszála: az alkotmánybíróság

    A kormánypárti politikusok azon agyalnak, miként lehetne meggyőzni az alkotmánybíróságot arról, hogy az 50 százalék alatti részvétel ellenére nyilvánítsák érvényesnek a vasárnapi referendumot. Ha sikerrel járnak, Traian Băsescu államfő mégsem térhet vissza a hivatalába.
  • Egyetemi tanárok kérik Ponta doktori címének visszavonását

    Nyílt levélben kéri 44 egyetemi tanár Ecaterina Andronescu oktatási minisztertől Victor Ponta kormányfő doktori címének visszavonását.
  • Kelemen: stratégiai tévedés minket bűnbaknak kikiáltani

    Nem a magyar távolmaradás miatt lett érvénytelen a Traian Băsescu felfüggesztett államfő leváltásáról rendezett vasárnapi népszavazás, és stratégiai tévedés a magyarságra hárítani a bűnbak szerepét - vélekedett kedden Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke az MTI-nek adott interjújában.
  • Băsescunak elege lett a „politikai öldöklésből”

    Elege lett Traian Băsescunak a július 29-i referendumot megelőző három hetes kampány és a Ponta-kabinet három hónapos kormányzás politikai csatározásaiból. A felfüggesztett államfő szerint a politikusoknak - beleértve önmagát - felül kell vizsgálniuk viselkedésüket az ország nemzetközi megítélése érdekében.
  • Gitenstein „elvszerű döntést" vár az Alkotmánybíróságtól

    „Elvszerű, külső befolyásolási kísérletektől mentes" döntést vár az Alkotmánybíróság részéről Mark Gitenstein, az WEgyesült Államok bukaresti nagykövete, aki felszólította a román politikusokat, hagyják nyugodtan dönteni a talárosokat. 
  • Nagy László a Veszprémé

    Eldőlt, hogy a magyar bajnok MKB Veszprém férfi kézilabdacsapatában folytatja pályafutását Nagy László, a válogatott világklasszis átlövője.
  • Titokzatos német jegybankár miatt zuhan a tőzsde

    Egy név nélkül nyilatkozó Bundesbank-forrás elég volt ahhoz, hogy mélyen alámerüljenek a globális tőzsdék kedd délután. A CNBC-nek nyilatkozó titokzatos német jegybankár szerint az Európai Központi Banknak kizárólag az árstabilitással kellene foglalkoznia − ez egyébként benne van az intézmény alapító okiratában −, a költségvetési problémákat ezért az európai mentőalapból kellene megoldani, írja a Napi Gazdaság.
  • Meghaladja az egymilliót a kínai multimilliomosok száma

    Több mint egymillió multimilliomosa van Kínának, a hongkongiak nélkül – írja a Hurun Riport című magazin, amely a 10 millió jüan vagyon felettieket sorolta a szupergazdagok sorába.
  • Obama tovább büntetné az Iránt támogatókat

    További büntetőintézkedéseket rendelt el az iráni olaj- és petrolkémiai szektor és az azt segítő bankok ellen Barack Obama amerikai elnök annak érdekében, hogy az iszlám köztársaságot visszatérítse nemzetközi kötelezettségeinek teljesítéséhez.
  • Antonescu: a választók valójában leváltották Băsescut

    Crin Antonescu ideiglenes államfő azt reméli: az alkotmánybíróság érvényesíti a vasárnapi népszavazás eredményét és megállapítja, hogy a választók leváltották Traian Băsescu felfüggesztett államfőt - derült ki a politikus kedd esti nyilatkozatából.
  • Monica Macovei: hatalmas csalás készülődik

    A legutóbbi huszonkét év legnagyobb méretű választási csalása készülődik – jelentette ki vasárnap délután Monica Macovei. A Demokrata Liberális Párt (PDL) európai parlamenti képviselője arra kérte a lakosságot, maradjon otthon, ne szavazzon az államfő leváltását célzó referendumon.
  • Referendum: 17 órakor csak 26,89%-os részvétel

    A szavazók 26,89 százaléka adta le szavazatát 17 óráig a Traian Băsescu felfüggesztett államfő leváltására kiírt népszavazáson. A jelenlét majdnem 13 százalékkal marad el a július 10-i helyhatóságin 17 órakor mért aránynál. Továbbra is a déli megyékben a legmagasabb, Erdélyben pedig a legalacsonyabb a részvétel.
  • A magyar szavazók kitartanak a Fidesz mellett

    Csak hibahatáron belül változott a pártok népszerűsége az előző havi adatokhoz képest, derült ki a Századvég legfrissebb, júliusi felméréséből. A nyári szünet előtti utolsó aktív parlamenti hónap tán a Fideszt a teljes népesség 26, a biztos pártválasztók 41 százaléka támogatja.
  • A referendum után az IMF előtt vizsgázik a kormány

    Soron következő hatodik felülvizsgálati látogatását kezdi el kedden a Nemzetközi Valutaalap (IMF), amely a Romániának nyújtott elővigyázatosságihitel-megállapodás fejében a Bukarest által vállalt kötelezettségek teljesítését veszi számba. A delegációt slőször vezeti Erik Jan de Vrijer.