Amirõl a ma szól

  • Meghosszabbították fél évvel a DNA főügyészének mandátumát

    Románia legfőbb ügyésze, Laura Codruta Kövesi pénteken hat hónappal meghosszabbította Daniel Morarnak, a korrupcióellenes ügyészség (DNA) főügyészének mandátumát - közölte pénteken a legfelsőbb ügyészség.
  • Augusztus 31-én dönt az Alkotmánybíróság a referendumról

    Az Alkotmánybíróság az eredetileg meghirdetett időpontnál két héttel korábban, augusztus 31-én dönt a Traian Băsescu menesztésére leváltására kiírt népszavazás érvényességéről. A taláros testület ugyaneddig az időpontig várja a kormánytól a választási névjegyzéket, amelyek alapján a népszavazást megtartották.
  • Művészek, értelmiségiek szállták meg az ICR székházát

    Horia-Roman Patapievici volt ICR-elnököt támogató művészek, értelmiségiek egy csoportja szállta meg pénteken 11-től az bukaresti Román Kulturális Intézet (ICR) székházát (Aleea Alexandru 38). Az akció résztvevői az intézmény státusának megváltoztatása és a Szenátus hatáskörébe rendelése ellen tiltakoznak.
  • EL: leszerepeltek a bukarestiek, győzött a Videoton

    Leszerepeltek a bukaresti csapatok az Európa Liga harmadik selejtezőkörének első mérkőzésén: a Steaua 0-1-re kapott ki pályaválasztóként a szlovákiai Spartak Nagyszombattól, a Heerenveen pedig  4-0-ra mosta le Hollandiában a Rapidot. Mindeközben a Videoton 1-0-ra tudott nyerni Székesfehérváron a Genk ellen.
  • Megnyílik a Vatikán alatti ókori római temető

      Néhány hét múlva megnyitják a nagyközönség előtt a Vatikánváros területe alatt húzódó római nekropoliszt. Az ókori temetőből eddig négyszáz sírt és nyolcvan kriptát ástak ki. A földalatti sírok között és ezek felett áthaladó útvonalon lehet majd megcsodálni a sírok díszítését, a szarkofágokat, szobrokat.
  • Akkreditálták a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumot

    A Székely Nemzeti Múzeum magyar múzeumként Romániában elsőként kapta meg a bukaresti Kulturális Minisztérium által akkreditált múzeumi státust. Az ország 800 múzeuma közül mindeddig csupán félszáz szerezte el ezt az igazolást.
  • Blaga: az USL hamisításra készül

    A Szociál-Liberális Szövetség (USL) a számok meghamisításával akarja megakadályozni Traian Băsescu államfőnek az elnöki hivatalba való visszatérését - jelentette ki csütörtökön Vasile Blaga, a  Demokrata Liberális Párt (PDL) elnöke.
  • A Kino-hadművelet Kolozsváron

    A június eleji Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) után most visszatérnek a szabadtéri filmvetítések Kolozsvár Főterére.
  • Magyar festmény a bécsi Albertina lépcsőjén

    Moholy-Nagy László Ungarische Felder (Magyar mezők) című műve díszíti a bécsi Albertina lépcsőjét néhány napja – adta hírül a turizmusonline.hu.
  • Egyesülhet augusztus végéig a Szépművészeti és a Nemzeti Galéria

    Elhárult az utolsó akadály a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria augusztus végéig történő egyesítésének útjából azzal, hogy a kormány 110 millió forint átcsoportosítását rendelte el a Nemzeti Galéria likviditási helyzetének rendezésére - jelentette be Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója.
  • Szépségverseny és Republic koncert a Youth Festen

    A Szilágy Megyei Ifjúsági Egyeztető Tanács (SZIT) idén augusztus 10-12 között hatodik alkalommal szervezi meg a Youth Festet. A számos együttes között fellép a REPUBLIC és a magyarországi lemezlovas, Bárány Attila is.
  • Nyári színház: Búzakalász a Mikó-várban

    Móricz Zsigmond Búzakalász című színművét augusztus 3-án, pénteken 20.30-tól a csíkszeredai Mikó-várban játssza a Csíki Játékszín társulata. A szabadtéri előadás része a csíkszeredai városnapok programjának.
  • Szeptember 12-ig kért időt a taláros testület

    Legkésőbb szeptember 12-ig biztosan Románia ideiglenes elnöke marad Crin Antonescu, ugyanis elődje, a hivatalából felfüggesztett Traian Băsescu leváltására kiírt referendum érvényességét vizsgáló Alkotmánybíróság eddig adott időt a hatóságoknak arra, hogy frissítsék az állandó választási névjegyzéket. 
  • Magyarország is megemlékezik a roma holokausztról

    A roma holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából a második világháború roma áldozatairól emlékeznek meg számos helyszínen Magyarországon is.
  • Nicolăescu kétfordulós referendumot javasol

    Ismét az urnák elé hívná az állampolgárokat Eugen Nicolăescu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselőházi frakciójának alelnöke, amennyiben az alkotmánybírák kvórumhiány miatt érvénytelenítenék a Traian Băsescu felüfüggesztett államfő leváltására kiírt július 29-i népszavazást.
  • Pesszimista tőzsdések, optimista indikátor

    A Wall Street-i stratégák most pesszimistábbak a részvénypiaci kilátásokkal kapcsolatban, mint az elmúlt 27 évben bármikor, a Bank of America Merrill Lynch ún. "sell side" indikátora így igen optimista jelzést ad a befektetőknek - írja a Business Insider.
  • BL: sovány előnyt szerzett a kolozsvári CFR

    Nagyszerű alkalmat szalasztottak el a kolozsvári CFR 1907 labdarúgói, hogy a Bajnokok Ligája harmadik selejtezőkörében már az első mérkőzésen behozhatatlan előnyt szerezzenek a Slovan Liberec ellen. A közel egytucat óriási gólhelyzet sajnos kimaradt, a vasutasok 1-0-ás sikere Ricardo Cadu büntetőjéből született.
  • Pezsgőzés és tűzijáték a Kolozsvári Magyar Napokon

    A Kolozsvári Magyar Napok szervezői 99 százalékban aláírták az önkormányzattal kötött szerződéseket. Így megkezdődhet augusztus 13-án a rendezvénysorozat, amely nyolc napra felrázza a kincses várost nyári szendergéséből.
  • A talárosok „kiegészítő információkat" kértek

    Kiegészítő információkat kért az alkotmánybíróság a hatóságoktól ahhoz, hogy érdemben dönthessen a Traian Băsescu felfüggesztett államfő leváltására kiírt népszavazás érvényességéről. A taláros testület megszakította tanácskozását, az alkotmánybírák csütörtökön reggel 9 órakor ülnek ismét össze.