Amirõl a ma szól

  • Eltávolíttatná az autonómiás plakátokat Mircea Duşa

    Mircea Duşa belügyminiszter úgy véli, hogy a választási irodáknak el kellene távolíttatniuk azokat a propagandaanyagokat, amelyek Székelyföld területi autonómiájára utalnak.
  • Jelentést készít a Gozsdu-vagyonról a román külügy

    A román ortodox egyház alapítványa által követelt budapesti Gozsdu-vagyon jelenlegi helyzetéről készít jelentést a román külügyminisztérium. A dokumentumot a bukaresti kormány szerdai ülésén mutatják be - közölte pénteken a Mediafax hírügynökség Victor Ponta miniszterelnök egy televízió-műsorban elhangzott bejelentését idézve.
  • Románoktatás székelyeknek a román pedagógus szemével

    A Csíkszeredában letelepedett brit angoltanárhoz hasonlóan bírálja a román nyelv oktatásának jelenlegi módszerét egy botoșani-i tanárnő, aki tíz évig tanított román nyelv és irodalmat Székelyföldön a magyar iskolásoknak. A román nemzetiségű pedagógus az Adevărul napilap által gerjesztett internetes vitához szólt hozzá.
  • F1: a Ferrari bemutatta az idei F138-ast

    A Ferrari péntek délelőtt mutatta be 2013-as versenyautóját, az F138-ast, amellyel az idei F1-es idényben is Fernando Alonso és Felipe Massa indul a nagydíjakon. A Scuderia a McLarenhez hasonlóan a lépcsős orrkiképzés eltakarása mellett döntött – derült ki a bemutató előtt az internetes oldalára kitett fényképekből.
  • Kína már nem akarja átnevelni az „ellenforradalmi elemeket"

    A délnyugat-kínai Jünnan tartomány hivatalosan bejelentette, felszámolja területén a "munkával történő átnevelés" büntetőintézeteit - számolt be csütörtökön a kínai média. Az azonnal hatályba lépő jünnani intézkedés szerint az összes folyamatban lévő ügyet felfüggesztik, beleértve a nemzetbiztonságot veszélyeztető "elemekét", valamint a tiltakozások szervezése és a vezetőkről alkotott kép "beszennyezése" miatt eljárás alá vontakét. A már intézetekben lévőknek azonban le kell tölteniük a rájuk kiszabott büntetést.
  • Al-Kaida vezért öltek meg Maliban a csádi katonák

    Az al-Kaida észak-afrikai szárnyának egyik újabb vezetőjét ölték meg csádi katonák Maliban – közölte szombaton a csádi hadsereg. Az áldozat az a Mohtar Belmohtar, aki az algériai ain-amenászi gázmezőn január közepén végrehajtott, számos külföldi és algériai ember halálát követelő tömeges túszejtés egyik értelmi szerzője volt.
  • Borsos árat kérnek a japánok Messi aranyba öntött ballábáért

    Rodrigo Messi, a Barcelona argentin csatárának fivére mutatta be Lionel bal lábának aranymásolatát Tokióban. A 25 kilós aranylábat a japán Ginza Tanaka ékszerkiskereskedő-cég készítette, miután 2012-ben, zsinórban negyedszer is az argentin csatár kapta az év legjobb futballistájának odaítélt Aranylabdát.
  • Húsvét: túl fiatalok az erdélyi bárányok

    Várhatóan román vidékről érkező juhászok fogják megtölteni a húsvéti piacot az erdélyi városokban. Sem Maros, sem Kolozs megyében nem vágnak bárányt a gazdák szerda előtt arra hivatkozva, hogy túl fiatalok az állatok. A maszol.ro a húsvéti áraknak nézett utána.
  • Ismét sztrájkolnak a Lufthansánál

    Ismét figyelmeztető sztrájkot fognak tartani a munkáltatókkal április 17-ére tervezett harmadik bértárgyalási forduló előtt a Lufthansa légitársaságnál. A ver.di német szakszervezeti szövetség szóvivője elmondta, hogy az elmúlt tárgyalásokon nem sikerült megállapodni a vezetéssel, ezért tartanak újabb megmozdulást.
  • Betiltanák a pénznyerő automatákat Magyarországon

    A pénznyerő játékautomaták működtetésének teljes megszüntetését javasolja a kormány - jelentette be a Miniszterelnökséget vezető államtitkár hétfői budapesti sajtótájékoztatóján, a kabinet Orbán Viktor miniszterelnök kezdeményezte, rendkívüli ülése után.
  • Traian Băsescu replikázott Crin Antonescuéknak

    Ismét a nyilvánosság elé állt kedd este az államfő, azúttal azért, hogy válaszoljon a hétfői sajtónyilatkozata miatti kritikákra. Elsősorban Crin Antonescunak, a Szociál-Liberális Szövetség liberális társelnökének üzent, aki szerint Traian Băsescu „becsmérelte az országot” beszédében.
  • Vidéken vendégszerepel a Csíki Játékszín

    A Csíki Játékszín a 2012/2013-as évadban is bérletes előadásokkal jelentkezik vidéken. Gyergyócsomafalván és Gyergyóremetén november 24-én és 25-én játssza a Búzakalász című előadást 19 órától a helyi kultúrotthonokban.
  • Nem ünnepel december elsején Antal Árpád polgármester

    Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád nem vesz részt Románia Nemzeti Ünnepén. Az elöljáró sajtótájékoztatón leszögezte: addig nem vesz részt ezen az ünnepségen, míg a román állam nem teljesíti az 1918. december 1-én, a magyar közösségnek tett ígéreteket, vagy pedig nem határoznak arról, hogy más napra teszik Románia Nemzeti Ünnepét.
  • Hétezer elítélt kapott amnesztiát a cseh állam 20. évfordulóján

    Több mint hétezer elítélt, a csehországi bebörtönzöttek majdnem egyharmada kerül szabadlábra Václav Klaus cseh államfő közkegyelme révén. Klaus az önálló Csehország megalakulásának 20. évfordulója alkalmából újévkor hirdetett részleges közkegyelmet, amely szerdán lépett életbe. Az amnesztiarendeletet a hatályos szabályok szerint Petr Necas miniszterelnök is aláírta.
  • „Kísérleti jelleggel” csökken a kenyér hozzáadottérték-adója

    A jelenlegi 24-ről 9 százalékra csökkentené „kísérleti jelleggel" a második félévtől a kenyér hozzáadottérték-adóját (TVA-áfa). Ezt Daniel Constantin mezőgazdasági miniszter jelentette be kedden, hangsúlyozva, hogy ehhez nem lesz szükség a Nemzetközi Valutaalap Bukarestben tartózkodó küldöttségének beleegyezésére.