Amirõl a ma szól

  • A király halódik: óriási siker az Interferenciákon

    Évek óta nem volt olyan teltház a Kolozsvári Állami Magyar Színház nagytermében, mint Eugène Ionesco A király halódik című előadásán, amelyet Silviu Purcărete vitt színre. A franciaországi Les Arts et Mouvants produkciójára már két nappal az előadás előtt 750 jegyet adtak el, a közel 900 férőhelyes nézőtéren pedig még a lépcsőkön is ültek vasárnap este olyanok, akik semmiért ki nem hagyták volna az Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál egyik „húzóerejének" számító előadást.
  • Székelyföld jövőjére szavazott Tánczos Barna

    "Ma székely népünk életének egyik sorsdöntő pillanatát éljük át. A szavazófülkében a székelység, a romániai magyarság biztos jövőjére voksoltam. Arra, hogy legyen erős képviseletünk a román parlamentben, arra, hogy otthonunk, jövőnk legyen Székelyföldön” – nyilatkozta a szavazást követően Tánczos Barna szenátorjelölt, aki feleségével és fiaival ment el választani szülőfalujában, Csíkszentkirályon, a Vitos Mózes Általános Iskolában felállított szavazókörzetben.
  • Amerikában is leállították a Boieing 787-eseket

    Japán után már az Egyesült Államokban sem repülhetnek a Boeing legújabb repülői, a 787-es Dreamlinerek. Ezzel a cég két legnagyobb piacán függesztették fel a gépek üzemeltetését a folyamatos meghibásodások miatt.
  • Ketten megsérültek egy texasi főiskolai lövöldözésben

    Újabb főiskolán lövöldöztek az Egyesült Államokban. Most az észak-houstoni Lone Star College egyik campusán dördültek lövések. Legalább két áldozatot kezeltek lőtt sebbel, őket a sebészetre szállítottak – írta meg az ABC Local. Több iskolás sikítva rohant ki az iskolából.
  • Vadnyugati Mandragóra a Figura Stúdió Színházban

    Február 17-én, vasárnap este 7 órától újra megtekinthető a Figura Stúdió Színház nemrég bemutatott, nagy sikernek örvendő Mandragóra című komédiája. Háy János Niccolo Machiavelli színműve alapján írt darabját Kövesdy István vitte színre a gyergyószentmiklósi színházban.
  • Házkutatást tartottak Christine Lagarde IMF-vezér otthonában

    Házkutatást tartottak szerdán Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap jelenlegi főigazgatója, volt francia gazdasági- és pénzügyminiszter párizsi otthonában. A francia köztársasági bíróság (CJR) tisztázni akarja szerepét Bernard Tapie-nak, 2008-ban nyújtott nagy összegű kártalanítás ügyében.
  • Célegyenesben a Magyar Liberális Párt megalakulása

    Néhány héten belül megalakulhat a Magyar Liberális Párt, Fodor Gábor, az SZDSZ egykori elnökének új politikai alakulata. Az MLP az egykori SZDSZ-szavazók és "az érdemi képviselet nélkül maradt liberálisok" megnyerését tűzte ki céljául, írja a Népszabadság.
  • Ponta: jó, ha az RMDSZ bent van a parlamentben

    A miniszterelnök kívánatosnak tartja az RMDSZ parlamenti jelenlétét, mert így a romániai magyar kisebbség nem kerül a szélsőségesek befolyása alá. Erről Victor Ponta hétfőn este Slatinán beszélt.
  • Továbbra sincs euróövezeti megállapodás Görögországról

    Még legalább egy hetet csúszik a megállapodás a Nemzetközi Valutaalap (IMF), az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank (EKB) és az euróövezeti államok között arról, hogy miként lehet fenntartható pályára állítani a görög államháztartást, így Athén továbbra sem kaphatja meg a mentőhitel - a november végi államcsőd elkerüléséhez szükséges - újabb részletét.
  • Kemény Dénes a magyar vízilabda-szövetség új elnöke

    Kemény Dénes, a magyar férfiválogatott e hónap végéig hivatalban lévő szövetségi kapitánya lett a Magyar Vízilabda Szövetség (MVLSZ) új elnöke.
  • A Brémai Filmdíjat idén Tarr Bélának adják

    Tarr Béla kapja idén a Brémai Filmdíjat, amelyet csütörtökön immár 15. alkalommal adnak át az észak-németországi városban. A díjat a Gut für Bremen elnevezésű alapítvány hozta létre. Az elismerést csütörtökön a brémai városházán veheti át Tarr Béla.
  • Carmencita Brojboiu kiállítása Budapesten

    A Kolozsvári Állami Magyar Színház díszlet- és jelmeztervezője, Carmencita Brojboiu színházi munkáiból nyílik kiállítás Budapesten az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet körtermében. Az OSZMI egyik kiemelt fontosságú programja a határon túli magyar színházak és alkotóik bemutatása, ennek részeként kerül sor szerdán, március 20-án a kolozsvári színház díszlet- és jelmeztervezőjének kiállítására, amelyet Visky András drámaíró, a színház művészeti aligazgatója nyit meg.
  • Nyugtatgatja a vásárlókat az agrárminiszter

    A román kereskedelemben jelenleg forgalmazott összes élelmiszer fogyasztható, nem káros az egészségre – nyugtatta meg szerdán a lakosságot a mezőgazdaági miniszter.
  • Tíz százalékos szolidaritási adót vezetne be a kormányfő

    A kormány továbbra is megtartaná az egységes 16 százalékos adókulcsot, ám 10 százalékos úgynevezett szolidaritási adót vetne ki az 1000 eurónál nagyobb jövedelmű közalkalmazottakra. Erről Victor Ponta hétfő este nyilatkozott a Romania TV-ben.
  • Startolnak az Aradi Magyar Napok

    Az Aradi Magyar Napok rendezvénysorozata keddtől egészen október 6-ig, az aradi vértanúk emléknapjáig várja a közönséget kulturális programokkal, tudományos előadásokkal és megemlékezésekkel.