Amirõl a ma szól

  • Polgári kezdeményezés: az SZNT az EU bíróságához fordul

    A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) az Európai Unió luxemburgi székhelyű bíróságánál támadja meg a nemzeti régiókról szóló kezdeményezésének brüsszeli elutasítását - jelentette ki az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) egyesület által szervezett borzonti EMI-tábor vasárnapi autonómia napján az SZNT elnöke.

  • Hosszú Katinka Berlinben is úszott két világcsúcsot

    Hosszú Katinka vasárnap már a második világcsúcsát úszta, a magyar versenyző a rövidpályás Világkupa-sorozat berlini második fordulójának döntőjében 400 méter vegyesen döntött rekordot.

  • Román külügy: Budapest határolódjon el Vonától!

    A román külügyminisztérium vasárnap felszólította a magyar kormányt, hogy határolódjon el a Jobbik elnökének kijelentéseitől. Vona Gábor szombaton az EMI-táborban arról beszélt: ha a magyar érdek csupán a Romániával való konfliktus árán képviselhető, akkor a konfliktust is vállalni kell.

  • A Jobbik szerint provokáció a román külügyi nyilatkozat

    A Jobbik tudatos provokációnak tartja a román külügyi nyilatkozatot. Az ellenzéki párt szerint őket akarják felhasználni az erdélyi magyarság megfélemlítéséhez.

  • Dragnea nem hagyja magát: háromnapos referendumot akar

    Minden áron szeretné végrehajtani még ebben az évben a közigazgatási reformot Liviu Dragnea kormányfőhelyettes, ezért ragaszkodik ahhoz, hogy az eredeti tervnek megfelelően tartsanak ősszel népszavazást az alaptörvény módosításáról. Ez az alkotmányos feltétele ugyanis a közigazgatási régiók kialakításának.

  • Piros-fehér-zöld „sziklagraffitik” a Remetei szorosban – a rendőrség vizsgálódik

    Egy környezetvédő civil szervezet panasza nyomán vizsgálatot indított a hét végén a Fehér megyei rendőrség ismeretlen tettes vagy tettesek ellen, aki felfestették a magyar nemzeti zászló színeit a Torockó-hegységben található Remetei szoros több sziklájára – közölte az alba24.ro hírportál.

  • Fájni fog nekünk az újabb IMF-szerződés

    Folytatja a megszorító gazdaságpolitikát a kormány – derül ki a Nemzetközi Valutaalaphoz intézett szándéklevélből, amely kiszivárgott a sajtóba. Az egyik ígéret szerint legkésőbb szeptember közepéig sürgősségi rendelettel „kiterjeszti az adózók körét”.

  • Megalakult az RMDSZ Csíki Területi Nők Szervezete

    Megalakult a hét végén az RMDSZ Csíki Területi szervezetének keretében is a Nők Szervezete. A szövetségi elnök határozata értelmében a területi női szervezetek megalakulásának folyamatát kezdeményező bizottság segíti, amelynek tagjait az RMDSZ már meglevő struktúráiból delegált hölgyek alkotják.

  • Pokolgép robbant Irakban, ötvenen meghaltak

    Legalább 50 ember meghalt, 140-en megsebesültek szombat este az iraki fővárosban, Bagdadban, miután autóba rejtett pokolgépek robbantak síita többségű városrészekben - jelentette az iraki biztonsági szervek illetékeseire hivatkozva az al-Dzsazíra katari arab hírtelevízió. Különböző zsúfolt helyszíneken - piacokon, éttermek és kávézók közelében - összesen kilenc robbanás történt.

  • Magyar-román kereskedelmi központ épült Csengersimánál

    Magyar-román zöldség-gyümölcs kereskedelmi központ épült Csengersimánál; a határ menti mezőgazdasági termelőknek értékesítési lehetőséget teremtő létesítményt augusztus végén nyitják meg - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település közös önkormányzati hivatalának kirendeltség-vezetője az MTI-vel.

  • Csapatban is orosz győzelem, Románia ezüstérmes

    Ezüstérmet szerzett Románia kardválogatottja a Budapesten zajló vívó-vb-n, miután a döntőben 45-39-re vereséget szenvedett Oroszországtól. 

  • Kivonult Erdélyből a kánikula

    Enyhült a hőség Erdélyben. Szombat délután Erdély központi részét is elérte a lehűlés, levegőmozgás.  Számos településen záporok, zivatarok, jégeső pusztított.

  • Egy pitești- i és egy francia nyerték a tárnicai úszóversenyt

    Egy pitești-i és egy francia férfi nyerte a szombati úszóveresny a Kolzos megyeo Tárnicán, íjra a citynews.ro. 

  • Öt ember halálát okozta egy vulkánkitörés Indonéziában

    Öten meghaltak egy vulkánkitörésben Indonézia keleti részén, a kráterből feltörő hamu kétezer méteres magasságba emelkedett - közölte szombaton a helyi katasztrófavédelem.

  • Fokozott rendőri ellenőrzéssel zajlik az EMI-tábor

    A romániai hatóságok fokozott ellenőrzése közepette zajlik vasárnapig a székelyföldi Borzonton az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) egyesület által szervezett 9. EMI-tábor.

  • Übü király az Avignoni Színházi Fesztiválon

    A Kolozsvári Állami Magyar Színház az Übü király című, Alain Timar rendezte előadással vett részt az idei, 67. alkalommal megrendezett Avignoni Színházi Fesztiválon. A Théâtre des Halles színház július 6 és 28. között 23 alkalommal tűzte műsorára a produkciót. A kolozsvári tásulat immár harmadik alkalommal vesz részt a jeles színházi eseményen, először 2009-ben Visky András: Visszaszületés című darabja, majd 2011-ben a San Diego-i Sushi Center for the Urban Arts-al közösen létrehozott Ruins True volt megtekinthető; mindkét előadást Tompa Gábor rendezte. 

  • Összeomlott a közlekedés Japánban az ünnepek miatt

    Összeomlott a közlekedés sok helyütt Japánban a szombati ünnepen, az úgynevezett ősök tiszteletének napján - jelentette a helyi média.

  • Drámai román kardgyőzelem a magyarok ellen

    Drámai csatában, 45-44-re nyert Románia kardválogatottja a Budapesten zajló vívó-vb-n a házigazda Magyarország ellen. A záró asszóban az olimpiai bajnok már 44-40-re is vezetett Alin Badea ellen, viszont a román fiú fordítani tudott és győzelmével elődöntőbe vitte Romániát. Az elődöntőben a románok az olaszokat búcsúztató fehéroroszokkal, a másik ágon az oroszok Dél-Koreával mérkőznek.

  • Csak három évig lesz érvényes a 12 évesnél fiatalabbak útlevele

    Augusztus 12-től módosul az elektronikus útlevél megszerzéséhez szükséges illeték összege a 12 évnél fiatalabb igénylők számára, a 175/2013-as törvény értelmében – írja a Szatmári Frissújság.

  • Százötvenen ússzák át szombaton a Tárnicát

    Mintegy 150 ember ússza át szombaton a Kolozsvár melletti Tárnica gyűjtőtavat. A versenyt immár hetedik éve rendszeresen megtartják minden nyáron. A benevezők két táv között választhatnak: 1500 vagy 6500 méteres szakaszon  futhatnak neki a megmérettetésnek.