Amirõl a ma szól

  • Csíkszeredában lesz az LMP országos választmányi ülése

    Az LMP országos választmánya következő ülését Csíkszeredában tartja meg, és a résztvevők találkozni akarnak az ottani magyar szervezetek mindegyikével - jelentette be Mile Lajos magyarországi országgyűlési képviselő, a Lehet Más a Politika párt nemzetpolitikai munkacsoportjának hétfői szolnoki tanácskozását követő sajtótájékoztatón.

  • Öt nagyszínpadi előadás az új évadban a Csíki Játékszínnél

    Az előző évekkel ellentétben a 2013/14-es évadban öt nagyszínpadi előadással várja közönségét a Csíki Játékszín társulata.

  • Előállították a ialomiţai vádlottakat érettségi-ügyben

    A Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) hétfőn indított bűnvádi eljárást 96 Ialomiţa megyei személy ellen, akiket az idei érettségin elkövetett csalásokkal gyanúsítanak – írta a Hotnews. A 96 vizsgált személy között tanárok, diákok és szülők is vannak.

  • Ismét Romániához csatlakozásra buzdítja Moldovát Băsescu

    Hétfőn a Hargita megyei Marosfőn arról tájékoztatta Traian Băsescu államelnök a Nyári Szabadegyetem résztvevőit, hogy a moldovaiaknak csak kérniük kellene, és elkezdődhetnek a Romániához csatlakozás folyamata.

  • Csak román felirat maradt a magyar iskola falán

    Felkerült az új névtábla a kolozsvári Kozmutza Flóra Hallássérültek Speciális Iskolája falára, magyar felirat nélkül. Ez az egyetlen magyar tannyelvű intézmény az országban, ahol sajátos igényű magyar anyanyelvű gyerekeket fogadnak. Az ügy zsákutcába került, megoldásához politikai egyeztetésre van szükség.

  • Kolozsvári Magyar Napok: példa nélküli, de példaértékű

    A Kolozsvári Magyar Napok szervezői úgy érzik magukat, mint a kisdiákok vizsga előtt: minél többet készülnek rá, annál jobban izgulnak. Nem is csoda, hisz az utóbbi két évben az egész Kárpát-medence magyarságának figyelmét vonta magára a rendezvény – mondta Gergely Balázs főszervező hétfőn, a rendezvényt megelőző utolsó sajtótájékoztatón.

  • Marosszentgyörgyön tartják a marosvásárhelyi magyar napokat

    Nem hagyta jóvá Dorin Florea a Marosvásárhelyi Forgatag köztéri helyszíneit, ezért a szervezők úgy döntöttek, a Maros-parton kerül sor a szabadtéri vásárra és a különböző koncertekre, rendezvényekre. A kiszemelt terület Marosszentgyörgyhöz tartozik.

  • Blaga ellenzi Vona Gábor beengedését Romániába

    Vona Gábor Romániába való beutazásának megakadályozása mellett foglalt állást hétfőn Vasile Blaga, a Demokrata Liberális Párt (PDL) elnöke, a legnagyobb ellenzéki erő vezetője.

  • Geoană: Băsescu választási érdekből ment neki a magyaroknak

    Választási érdekekkel magyarázta Traian Băsescu államfő Magyarország "rendreutasításáról" szóló kijelentését az elnök egykori riválisa, Mircea Geoană volt külügyminiszter, a kormányon lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) szenátora - közölte hétfőn a Mediafax hírügynökség.

  • A britek „komoly lépéseket” fontolgatnak Gibraltár védelmében

    Nagy-Britannia "komolyan mérlegeli", hogy jogi lépéseket tegyen Spanyolországgal szemben a Gibraltár körül kialakult vitában – mondta hétfőn David Cameron brit miniszterelnök szóvivője.

     

  • Vona: tolerancia szükséges a magyar-román szövetségesi viszonyhoz

    A Jobbik elnöke szerint a román sajtó teljesen elferdítette a székelyföldi Borzonton, szombaton elmondott beszédének tartalmát. Vona Gábor szerint toleranciára és a szükséges jogok kölcsönös biztosítására van szükség a magyar-román szövetségesi viszonyhoz.

  • „Minden kétoldalú nézeteltérés a mi bőrünkön csattan”

    Minden Románia és Magyarország közti nézeteltérés az erdélyi magyarok arcán csattan, a mi bőrünkre megy ki a vita - fogalmazott a maszol.ro kérésére Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármesterét, az RMDSZ helyi elnökét és Nemes Elődöt, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnökét azt követően kerestük meg, hogy Traian Băsescu román államfő durván nekiment Magyarországnak és megelőlegezte a Tusványosi nyáriegyetem „bezárását”.

  • Eckstein: rosszat sugall, hogy Băsescu „korbáccsal fenyegetőzik”

    Nem tartja jó előjelnek Eckstein-Kovács Péter volt államfői tanácsos a román–magyar viszony szempontjából, hogy volt munkaadója, Traian Băsescu államfő „korbáccsal fenyegeti” Magyarországot csak azért, mert egy magyar politikus „hülyeségeket beszél”.

  • Keretet hirdetett Pițurcă a szlovákok elleni edzőmérkőzésre

    Victor Piturca szövetségi kapitány megnevezte azt a 22 labdarúgót, akit meghívott a labdarúgó-válogatottba a Szlovákia elleni szerdai felkészülési mérkőzésre.

  • Băsescu: jövőben nem lesz már Tusványos

    „A magyarországi politikusok nagyon pofátlanokká váltak, valószínűleg jövőben már nem járulunk hozzá a Bálványosi Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) megtartásához” – jelentette be hétfő délelőtt Marosfőn Traian Băsescu államfő. Hozzátette: Románia kész vezető szerepet vállalni Magyarország rendreutasításában, amely az utóbbi időben feszültségi góccá vált a régióban.

  • „Kimondták az igazságot” az Osonó nemzetközi drámatáborában

    Hazai és magyarországi fiataloknak szervezte nemzetközi drámatáborát a sepsiszentgyörgyi Osonó Színházműhely. Amint arról beszámoltunk, alighogy hazaérkeztek kéthónapos távol keleti turnéjukról az Osonós színészek azonnal megszervezték a már hagyományos színházi és önismereti táborukat, amelyen 26 erdélyi és magyarországi fiatal vett részt augusztus 7. és 12-e között

  • Személyiségfejlesztő tábort szerveznek fiatal munkakeresőknek

    Huszonhét fiatal vehet részt idén a Give more power to your engine (Töltsd fel magad, lépj a gázra) elnevezésű Maros megyei programon. A résztvevők hat országból érkeznek, hasonló háttérrel: mindannyian munkanélküli, vagy hátrányos helyzetű fiatalok. A munkakeresésre való felkészülésükben Outward Bound trénerek és humánerőforrás menedzserek segítik őket.

  • Csökkent júliusban a román éves infláció

    Romániában  júliusban 4,41 százalékra lassult az éves infláció, a legalacsonyabb ütemre az elmúlt egy évben - közölte a román statisztikai intézet hétfőn.

  • Furfangos autótolvajok randalíroztak Kézdivásárhelyen

    Furfangos módon loptak autót egy kézdivásárhelyi kereskedőtől. Rendőrségi értesülésünk szerint az autólopásról a használtautó kereskedő cég egyik eladója riasztotta a hatóságokat, hogy az udvarukról eltűnt az egyik jármű. A helyszínre érkező nyomozók kiderítették, hogy a lopást megelőzően egy férfi kereste fel a céget, vásárlóként mutatkozott be, kiszemelt egy autót és megkérte az eladót, hogy próbakörre mehessen a járművel.