Amirõl a ma szól

  • Kötelező marad a lakásbiztosítás, de könnyebben lehet megkötni

    A Pénzügyi Felügyeleti Hatóság jóváhagyta a kötelező lakásbiztosításokat szabályozó törvény módosult változatának alkalmazási normáit, és ezek egy héten belül megjelennek a Hivatalos Közlönyben is.

  • UNICEF: Romániában a legmostohább sorsúak a gyerekek

    A romániai gyerekek 8 százaléka mélyszegénységben él az UNICEF hétfőn nyilvánosságra hozott tanulmánya szerint. A kutatás a gyerekek és a kamaszkorúak életszínvonalát vizsgálta, Romániában a legjellemzőbb problémák, amikkel szembesülniük kell a társadalmi kirekesztettség, az oktatástól való elmaradás, a hiányos egészségügyi ellátás valamint a munkavállalási lehetőség hiánya.

  • Elhalasztották a festményrablók perét

    Halasztással kezdődött kedden Bukarestben a hollandiai festménylopás romániai pere, amelyben több személyt azzal vádolnak, hogy az évszázad legnagyobb festményrablását hajtották végre tavaly a rotterdami műcsarnokban (Kunsthal), ahonnan hét nagy értékű alkotást vittek el. A következő tárgyalást szeptember 10-re tűzték ki.

  • „Lefeküdt” a korrupciónak Justitia istenasszony?

    Becsületes romániai jogászok állítják, hogy az országban Justitia istenasszony, bocsánattal legyen szólva, prostituálta magát. Nem csak notórius bűnözőket enged szabadon, de szolgálói közül is többen igencsak olcsón adják el magukat. A DNA számos ügyészt és bírót állított már bíróság elé – ahol remélhetően a mundér becsületére többet adó társaik ítélkeznek majd felettük.

  • Múzeummá alakítják Markovits Rodion kisgércei lakóházát

    Az észak-erdélyi judaizmus múzeumává szeretnék alakítani Markovits Rodion zsidó származású erdélyi magyar író, újságíró kisgércei (Gherta Mica) lakóházát - közölte egy keddi szatmárnémeti sajtótájékoztatón Felician Pop, a hagyományos kultúra megőrzését és terjesztését szolgáló Szatmár megyei központ igazgatója.

  • Román lapvélemények Băsescu magyarellenes kijelentéseiről

    A keddi román lapok tág teret szentelnek Traian Băsescu államfő azon hétfői kijelentésének, miszerint Románia vezető szerepet fog vállalni Budapest "rendreutasításában", mert Magyarország az "instabilitás tűzfészkévé" vált a kisebbségi kérdésben.

  • Készül az új földtörvény, januártól érvénybe is léphet

    A hónap végéig a kormány asztalára kerül a mezőgazdasági területek eladását szabályozó törvénytervezet.

  • Öt kontinenst fog össze a nagykorúvá vált Inter-Art

    Nepáltól Kínán át Haitiig, Ausztráliától Egyiptomon és Afrikán át az Egyesült Királyságig, összesen ötvennyolc ország több mint háromszáz művésze fordult meg a tizennyolc év alatt a nagyenyedi Inter-Art képzőművészeti alkotótáborban. Mindezt Balog István, az alapítvány elnöke összegezte, a tábor tizennyolcadik kiadásának megnyitóján.

  • Ilyés Gyula: a kormány intézkedései gátolják a kisközösségek fejlődését

    „Az utóbbi időszak törvénykezései és a kormány intézkedései nagymértékben és folyamatosan csökkentik a községek adminisztratív kapacitását, a helyi közösségek erőforrásait” ‒ nyilatkozta kedden Ilyés Gyula, az RMDSZ önkormányzatokért felelős főtitkárhelyettese, majd kiemelte: „nagyon sok jogszabály megköti a helyi és megyei tanácsok intézkedési lehetőségeit, és ezzel azokat hozzák lehetetlen helyzetbe, akik közvetlenül és a legtöbbet tudnak tenni a helyi közösségekért.”

  • Közlekedési korlátozás lesz csütörtökön a főutakon

    Mivel csütörtökön, augusztus 15-én hivatalos munkaszüneti nap lesz, az országban tilos a 7,5 tonnánál nagyobb teherautók közlekedése a főutakon.

  • Hatvan százaléka telt be a címzetes tanári állásoknak

    A meghirdetett címzetes tanári állások 60 százalékát töltötték be a helyek elosztása után, tájékoztatta a sajtót az oktatási tárca. Az minisztérium közleménye szerint a végleges tanári állásokat azok foglalhatták el, akik a múlt havi versenyvizsgán 7-esnél jobb eredményt értek el.

  • Budapest Füzessel üzent: közösek az érdekeink kisebbségek ügyekben

    Magyarország és Románia érdekei közösek a nemzeti közösségek védelmét illetően, ezért Magyarország az építő párbeszédre és az együttműködésre törekszik ebben a kérdésben is - közölte a magyar külügyminisztérium hétfőn az MTI-vel. A magyar fél reakcióját Traian Băsescu kironahására Füzes Oszkár bukaresti magyar nagykövet ismertette a román féllel.

  • Teltházzal rajtolt a marosvásárhelyi gitárfesztivál

    Nyolcadik alkalommal vette kezdetét Marosvásárhelyen a Harmonia Cordis Nemzetközi Klasszikusgitár-fesztivál a Kultúrpalotában, ahol már első este teltház előtt léptek színpadra az előadók.

  • Huszonhárom verseny után kapott ki Pars Krisztián

    A Moszkvában zajló atlétikai világbajnokságon Pars Krisztián kalapácsvetésben 80.30 méterrel a második helyen végzett. Az aranyérmet a lengyel Pawel Fajdek szerezte meg, aki 81.97 métert dobott.

  • Erdőtűz pusztított a Retyezátban

    Közel 5 hektáron söpört végig a hétvégi erdőtűz a Retyezát hegységben, írta hétfőn a Nyugati Jelen. A lángok a Paroasa csúcs közelében lobbantak fel péntek délután, és mire a nyakmezői erdészek riasztására a tűzoltók a helyszínre értek, már jókora terület lángolt.

  • Előadás egy nyelvzseni-orientalistáról Sepsiszentgyörgyön

    Augusztus 16-án, pénteken délután fél hattól Obrusánszky Borbála történész-keletkutató tart előadást a Székely Nemzeti Múzeumban Szentkatolnai Bálint Gábor keletkutatási eredményei, az új kutatások tükrében címmel.

  • Nő a bedőlt hitelek száma a csalárd adósok miatt

    Másfél év alatt körülbelül 8 százalékkal nőtt a nem törlesztett hitelek aránya, ami óriási veszteséget jelent a hazai bankszektornak. A jelenséget a jogi környezet is elősegíti, ugyanis ez a csalárd adósoknak kedvez - mondta el a maszol.ro-nak Diósi László, az OTP Bank Románia vezérigazgatója.

  • Kelemen: elfogadhatatlan Băsescu „hadüzenete”

    Traian Băsescu reakciója a magyar politikusok nyilatkozataira túlméretezett, hiszen az gyakorlatilag egyfajta hadüzenetként értelmezhető, ez pedig elfogadhatatlan. Semmiképpen nem tartom sem szerencsésnek, sem kívánatosnak, hogy egy államfő ilyen szintű politikai nyilatkozatokra reagáljon - jelentette ki Kelemen Hunor.

  • Kelemen Hunor bírálta Băsescut nyilatkozatai miatt

    Bírálta Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke Traian Băsescu román államfőt a Magyarországra vonatkozó nyilatkozata miatt, amely Kelemen szerint "túlméretezett és olajat önt a tűzre".

  • A Fidesz „visszavárja a tusványosi asztalhoz” a román félt

    A Fidesz szerint a tusnádfürdői nyári szabadegyetem 1990 óta mindig a magyar-román párbeszéd helyszíne volt, ahol a külhoni magyarság sorsáról mindig is higgadt, mértéktartó módon tudtak beszélni.