Amirõl a ma szól

  • A BBTE új magiszteri képzéseket indít

    A Romániai Felsőoktatás Minőségét Ellenőrző Bizottság (ARACIS) akkreditálta a a Babeș-Bolyai Tudományegyetem által javasolt új magiszteri képzéseket, melyeket a miniszteri Rendeletben tettek közzé. Szeptembertől már felvételizni lehet mind a tizenöt szakra, melyekből hat magyar, három angol és hat román tannyelvű.

  • Zajlik a 18. Minimum Party alkotótábor (GALÉRIA)

    Immár vége fele tart a 18. Minimum Party alkotótábor és szakmai fórum a Kászonaltíz melletti Tiszás patak torkolatánál. A Játék: szabály és szabadság címmel július 31. és augusztus 11. között megszervezett összművészeti rendezvény számos alkotóműhely keretében dolgozik a résztvevőkkel.

  • Négynapos vakáció kezdődik csütörtökön Romániában

    Két szabadnap jár ezen a héten a közalkalmazottaknak – erről a kormány szerdai ülésén döntött. Mivel Nagyboldogasszony napja, augusztus 15. hivatalos munkaszüneti napnak számít és egy csütörtöki napra esik, a kormány úgy döntött, legyen szabadnap a péntek is, mit utólag pótolnak be az állami szférában dolgozók. 

  • Drukkerszelídítő, fair-play támogató futballkiállítás nyílik

    „A játék történelme nem azonos a történelem játékával” – ezzel a mottóval nyílik magyar-román futballtörténeti kiállítás Székelyudvarhelyen. A „Történelem a pályán” című tárlatot márciusi, budapesti bemutatása után most, augusztus 16-án a székely anyavárosba is elhozzák a szervezők, hogy a közönséggel együtt idézzék fel a Magyarország – Románia válogatott labdarúgó mérkőzéseket, a nagy bajnokok emlékét.

  • Hétfőn kezdődik az új lehetőség az érettségizőknek

    Közel 87 ezer diák iratkozott be az érettségi őszi vizsgájára. A beiratkozók 67 százaléka az idén végezte a XII. osztályt, tájékzotatott szerdán az oktatási tárca, miután összesítették a megyei főtanfelügyelőségekről bejövő adatokat. 28664 diák az előző években végezte az iskolát, és eddig nem sikerült leérettségizniük.

  • Öt hónap után újból megnyitják a keszongi ipari parkot

    Újra megnyitják az áprilisban bezárt keszongi ipari parkot Észak- és Dél-Korea határánál – erről állapodtak meg szerdán.

  • BL: az UEFA kizárta az ukrán Metaliszt Harkivot

    Az UEFA kizárta az idei Bajnokok Ligájából az ukrán Metaliszt Harkivot, amelynek sportigazgatója öt évvel ezelőtt fogadási csalási ügybe keveredett. Az ukrán klub a Szalai Ádámot foglalkoztató Schalke ellenfele lenne a selejtező utolsó körében.

  • Várni kell még az új tankönyvekre

    Nem lesz új módszertan szerint kidolgozott tankönyv a kisiskolások iskolapadján szeptemberben, mivel még mindig nem készült el az idei módszertan, ami a tankönyvek elbírálását illeti. Az is valószínű, hogy számos magyar tankönyv a román nyelvűek fordítása lesz.

  • Perkői búcsú fúvószenekarral és Dancs Annamarival

    Egy színpadon, együtt koncertezik a perkői Szent István-napi búcsún Dancs Annamari és a rétyi fúvószenekar.

  • Már több mint 60 ezer magyar dolgozik Ausztriában

    A júliusi adatok szerint közel háromezer magyar állampolgárral több dolgozott hivatalosan Ausztriában, így már 62 335-en vannak kint - írja a Privátbankár.

  • Bagamérinek állítanak szobrot Csukás István szülőfalujában

    Szobrot kap Csukás István író Keménykalap és krumpliorr című ifjúsági regényének egyik közismert szereplője, Bagaméri, a fagylaltos Kisújszálláson. Az alkotást a város központjában, a volt Vigadó épülete előtti téren, az árus egykori munkahelyén állítják fel.

  • Kommerszant: a székelyföldi autonómia nem jelent megoldást

    Bukarest és Budapest ismét a magyar kisebbség jogairól vitázik - írta szerdán a Kommerszant című orosz napilap.

  • Focivébé: már a brazil sportminiszter is aggódik a félkész stadionok miatt

    A jövő évi világbajnokságnak otthont adó futballstadionok határidőre való elkészülése miatt aggódik Aldo Rebelde brazil sportminiszter.

     

  • Találgatják, hogy hol lehetnek a Rotterdamból lopott festmények

    Újabb találgatások láttak napvilágot arról, hogy hol lehet az a hét nagy értékű festmény, amelyet a rotterdami műcsarnokból (Kunsthal) lopott el tavaly ősszel három román állampolgár, írta kedden az MTI. Az ügyvédek szerint állítólag öt festményről az egyik fő vádlottnak tudomása van, hogy kinél vannak, másik két festmény pedig a belgiumi illegális műkincspiacra került.

  • Vakoknak készítettek útikalauzt Kolozsvárról

    Vakok számára készült turisztikai tájékoztató Kolozsváron, írta a citynews.ro. Az útikalauzt egyelőre 200 példányban adták ki, a  megvalósításához a Polgármesteri Hivatal járult hozzá mintegy 2000 euró értékben.

  • Visszaállítaná a halálbüntetést a legkisebbik kormánypárt

    Újra bevezetné a halálbüntetést Dan Voiculescu, a Konzervatív Párt (PC) alapítója, aki szerint vannak olyan bűncselekmények, amelyekért minden más ítélet kevés. Példaként azt a nemrég történt esetet említette, amikor egy apa megerőszakolta két éves kislányát.

  • A várakozásnak megfelelően nőtt a román gazdaság

    A bruttó hazai össztermék (GDP) 1,7 százalékkal nőtt az első félévben a múlt év azonos időszakához viszonyítva - közölte az országos statisztikai intézet (INS) szerdán.

  • Az egyházba, a seregbe és a polgármesterbe vetik hitüket

    Tovább csökken a román állampolgárok bizalma a politikai pártokban, a munkáltatókban és a Nemzetközi Valutaalapban, a legfontosabb teendőnek pedig az egészségügyi rendszert behálózó korrupció megszüntetését tartják – derül ki az INSCOP felmérésből.

  • Németh Zsolt: nem vagyunk revizionisták

    Magyarország nem revizionista álláspontot képvisel, hanem alkotmányos felelősséggel tartozik a határon túli magyarokért, ezt pedig a magyar külpolitika felvállalja - mondta Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szerdán a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

  • Beszélgetőkönyv Teleki Károlyka gróf emlék-, illetve díszfogatáról

    Nagy érdeklődés övezte a Fehér Holló újságírósorozat legújabb kiadványának bemutatóját kedden délután a kolozsvári EME-székházban. Lőwy Dánielnek az egykori gróf úrfival, a tizennégy éves koráig a sáromberki kastélyban nevelkedett Teleki Károlykával készített beszélgetőkönyvét több mint félórás dedikáló sor tette nemcsak hitelessé, de nagycsaládiassá is.