Amirõl a ma szól

  • Táviratban üdvözölte Obama augusztus 20-a alkalmából a magyarokat

    Barack Obama amerikai elnök üdvözlő táviratot küldött Áder János köztársasági elnöknek az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából.

     

  • Vonósnégyes hangverseny Kolozsváron a nemzeti ünnepen

    A hannoveri Ensemble Tedesco vonósnégyes hangversenyére kerül sor 2013. augusztus 20-án, kedden, 18 órától az EMKE Györkös Mányi Albert Emlékházban (Kolozsvár, Republicii/Majális u. 5/1), a 4. Kolozsvári Magyar Napok keretében.

  • Győzelemmel kezdte felvidéki portyáját a HSC Csíkszereda

    A HSC Csíkszereda jégkorongcsapata behúzta első felkészülési mérkőzését a felvidéki Poprádon a szlovák első ligás Liptószentmiklós ellen.

  • Színházi Forgatag a marosvásárhelyi Nemzetiben

    Öt előadást láthatnak a Vásárhelyi Forgatag résztvevői a rendezvénysorozat ideje alatt a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban Színházi Forgatag címen, augusztus 30-tól szeptember 1-jéig.

  • Băsescu: „vérrel fizettünk drága Erdélyünkért”

    A román nép nem pénzzel és nem szívességekkel fizetett Erdélyért, hanem vérrel, jelentette ki Traian Băsescu államelnök csütörtökön Marosorbón, és ismét utalást tett Tőkés László EP-képviselő közelmúltban tett kijelentéseire, melyek, bevallása szerint megbotránkoztatták és megrendítették.

  • Leállt a Schweighofer-beruházás Rétyen

    Leállt a munkálatokkal a Schweighofer Rétyre tervezett fürésztelepének helyszínén a régészeti tehermentesítést végző cég. A háromszéki vállalkozó elszállította a helyszínről erőgépeit, a munkálatok egyelőre szünetelnek, állapította meg a Kovászna megyei tanács urbanisztikai osztályának szakembere.

  • Ötszáz bányászt bocsátanak el

    Anyagi megszorítások miatt 489 bányászt bocsátanak el hamarosan a 2018-ig bezárandó 3 bányát működtető Hunyad megyei vállalattól, írta a Nyugati Jelen csütörtökön. A leépítések a petrillai, parosény és urikányi bányákat érintik. Már csak a kormányhatározat szükséges, amely pontosan előírja a leépítés időpontját, ismertette a helyzetet Domokos László, a Huila szakszervezet vezetője.

  • Corlățean: „látszatpolitikai lépés a budapesti nagykövet bekéretése”

    Konjunkturális látszatpolitikai lépésnek tartja a külügyminisztérium azt, hogy Németh Zsolt, a magyar külügyminisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön bekérette Románia budapesti nagykövetét.

  • Utcára menekültek az új-zélandiak a földrengés elől

    Csak kisebb károkat okozott az a nagy erejű földrengés, amely pénteken helyi idő szerint kora délután rázta meg Új-Zéland középső részét és a fővárost, Wellingtont. A rendőrség közlése szerint senki sem sérült meg.

  • Erős viharokra lehet számítani négy délkeleti megyében

    Négy megyére adtak ki viharra vonatkozó, sárga jelzésű figyelmeztetést péntekre az Országos Meteorológiai Intézek szakemberei, figyelmeztet a Mediafax. Az érintett megyék Argeş, Dâmboviţa, Prahova és Buzău. 

  • Reggel 6-ig biflázott Băsescu – újra hajóskapitány lesz?

    Péntek reggel vizsgázik Traian Băsescu, hogy aktualizálja hajóparancsnoki igazolványát.

  • Műhelytitkokról libbentik fel a függönyt Kézdivásárhelyen

     A kézdivásárhelyi Városi Színház készülő előadása, Egy zűrzavaros éjszaka című produkció műhelytitkaiba nyerhetnek betekintést a céhes város lakói, akik augusztus 17-én, szombaton 19 órakor ellátogatnak a Caragiale mű nyilvános próbájára a Vigadó nagytermébe.

  • Barack Obama lemondta az amerikai-egyiptomi közös hadgyakorlatot

    Barack Obama amerikai elnök az egyiptomi vérontásra reagálva csütörtökön bejelentette, hogy idén elmarad a kétévente megrendezett amerikai-egyiptomi közös hadgyakorlat.

  • Elhunyt Sławomir Mrożek lengyel drámaíró

    83 éves korában, csütörtökön elhunyt Sławomir Mrożek lengyel drámaíró. A lengyel kortárs dráma legismertebb képviselője, szatirikus elbeszélések és drámai művek szerzője 1963-ban Olaszországba, majd Franciaországba emigrált, de élt Mexikóban is. 1996-ban visszatért Lengyelországba, Krakkóban telepedett le, de 2008-ban ismét Franciaországba költözött, Nizzában halt meg.

  • Hatvan évig holtan vezette a phenjani egyházmegyét Hong püspök

    Elismerte a Vatikán, hogy betöltetlen a phenjani egyházmegye püspöki széke, vagyis hogy Francis Borgia Hong Jong Ho, az észak-koreai főváros volt püspöke halott, és ezzel megnyílt az út Hong boldoggá avatása előtt - adta hírül az UCAnews ázsiai katolikus hírportál csütörtökön.

  • Gyümölcsjoghurt: minden, csak nem egészséges?

    A gyümölcsjoghurtok inkább számítanak cukros édességnek, mint egészséges finomságnak a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) felmérése szerint, az általuk vizsgált 16 gyümölcsjoghurtból mindössze kettő tartalmaz teljes értékű gyümölcsöt a hozzáadott cukornál nagyobb arányban.

  • Kiállítások és komolyzene a Partiumi Magyar Napokon

    Szatmárnémetiben rövidesen kezdődnek a Partiumi Magyar Napok, amelyek idén számos programpontot kínálnak a közönség minden, kulturális érdeklődésű tagjának.  Rögtön a programsorozat elején kiállításra hívja a nagyérdeműt a PMN szervezőcsapata, ugyanis 2013. augusztus 19-én, hétfőn délután 5-től a világhírű magyar futballista, Albert Flórián emléke előtt tiszteleghetünk az ő személyes- és sportrelikviáiból kialakított tárlaton.

  • Két hétre Szatmárnémetibe költözik a Ferencváros

    A labdarúgást kedvelők számára is igazi ínyencségeket tartogattnak az idei Partiumi Magyar Napok, hiszen nyugodtan kijelenthető, hogy két hétre zöld-fehérbe öltözik Szatmárnémeti. Elsőként egy eddig csak az anyaországban láthatott vándorkiállítás tekinthető meg a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban, majd augusztus 23-án ferencvárosi és szatmári focilegendák mérkőznek meg az Olimpia stadion gyepén.