Amirõl a ma szól

  • Új köntösben az idei Kastély Napok Bonchidán

    Mesebeli környezeteben eltöltendő hétvégére várják a bonchidai Kastély Napokra az érdeklődőket. Az idei rendezvény új köntösben és új tartalommal jelentkezik, augusztus 31-én és szeptember 1-jén. 

  • Dsida Jenő pódium-est a 4. Kolozsvári Magyar Napokon

    Augusztus 20-án, kedden este 7 órakor a Kolozsvári Állami Magyar Színház stúdiótermében vendégszerepel a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának …nyílt sebe vagyok a szíven szúrt világnak… című Dsida Jenő pódium-estje. Az előadásra az augusztus 19–25. között negyedik alkalommal megszervezett Kolozsvári Magyar Napok alkalmával kerül sor.

  • Tőkés: uszítanak ellenem, visszatérőben a diktatúra Romániában

    „Íme, megfogant az uszítás, Romániában diktatórikus viszonyok állnak fenn. Jómagam nem kitüntetésért harcoltam Temesváron. Emberi méltóságomban sértenek meg ezzel a javaslattal" - mondta pénteken a magyar közmédiának nyilatkozva Tőkés László, akitől több román politikus elvenné azt a Románia Csillaga érdemrend Lovagi Fokozatát, amelyet a romániai rendszerváltozás elindításában játszott történelmi szerepéért kapott. Az európai parlamenti képviselő úgy értékelte: az országban nem biztosított a szabad véleménynyilvánítás joga.

  • Petíció: nyisson üzletet Kolozsváron az IKEA!

    Hat évvel a cég romániai színre lépését követően, még mindig nem döntötték el az IKEA vezetői, hogy hol építsék fel a második hazai áruházukat. A lehetséges helyszínek egyike Kolozsvár, melyért immár a potenciális vásárlók is lobbiznak: interneten gyűjtött aláírásokkal győzködik a svéd céget, hogy telepdjenek meg a kincses városban is.

  • Leszakadt a kolozsvári Árpád úti híd keleti járdája (GALÉRIA)

    Életveszélyessé vált Kolozsváron az Árpád út (Traian) elején található híd, miután péntekre virradóra a híd keleti oldalán a járda teljesen beszakadt. A szóban forgó híd évek óta siralmas állapotban van, idén áprilisban pedig egy idős asszony alatt szakadt be a nyugati járda.

  • Volt tanácstag bukott le hamis jogászdiplomával?

    Hamis jogi diplomája miatt bűnügyi eljárás indult egy volt sepsiszentgyörgyi önkormányzati képviselő, a Közművek volt jogtanácsosa ellen. A Kovászna megyei ügyészség vizsgálatot indított Aczél Kata ellen, akit azzal gyanúsítanak, hogy alkalmazásakor a Közművek RT-hez jogi végzettséget igazoló hamis diploma másolatot nyújtott be, majd ez alapján sokáig jogtanácsosként dolgozott.

  • Könnyűszerrel levizsgázott Traian Băsescu hajóskapitány

    Könnyűszerrel kivezette a rotterdami kikötőből és lehorgonyozta a nyílt tengeren a rá bízott hajót Traian Băsescu államfő azon a számítógépes szimulációs vizsgán, amelyet pénteken reggel tett le hajóskapitányi igazolványa felújítása érdekében a tengeri szállításban dolgozó személyzet szakmai felkészítésével foglalkozó CERONAV oktatóközpontnál.

  • Tíz-tizenkét régiót kéne kialakítani Ponta szerint

    10-12 közigazgatási régiót kellene létrehozni Victor Ponta szerint. A kormányfő ma úgy nyilatkozott, a jelenlegi 8 fejlesztési régió túl nagy, ezért nem ezek alapján kellene átszervezni az ország közigazgatását.

  • Nőtt a román vendégmunkások száma Nagy-Britanniában

    Nem a Nagy-Britanniába beutazó, hanem az ott munkába állt románok száma nőtt a második negyedévben - mutatott rá pénteki közleményében a román külügyminisztérium.

  • Egyazon moszkvai címre költözött volna több ezer kitelepült

    Négy és fél ezer külföldit akartak egyetlen moszkvai külvárosi lakcímre bejelenteni - közölték pénteken a moszkvai belügyi igazgatóságon.

  • Káprázatos haiti-i színvilág az Inter-Arton

    Csodálatos mese- és színvilágot tárt a nézők elő a nagyenyedi Inter-Art alkotótáborba immár családtagként hazajáró Patrick Cauvin.  

  • Tömegesen tartóztatják le a Muzulmán Testvériség tagjait

    A Muzulmán Testvériség több vezetőjét is letartóztatták számos razzia során péntek reggel az egyiptomi hatóságok, miután az iszlamista szervezet tüntetésekre buzdította híveinek millióit, meghirdetve a "harag napját".

  • A külhoni románok is elvennék Tőkéstől Románia Csillagát

    Tőkés László európai parlamenti képviselő román állami kitüntetésének visszavonását követelték a külhoni románság képviselőinek részvételével megrendezett 11. Marosfői Nyári Egyetemen - közölte pénteken az Agerpres hírügynökség.

     

  • Horváth Gyöngyér kiállítása Gyulafehérváron

    A világ bármely galériájának büszkeségére válnának Horváth Gyöngyvér munkái – hangzott el a kolozsvári grafikusművész egyéni, gyulafehérvári tárlatának megnyitóján. Gabriel Rustoiu, a gyulafehérvári múzeum igazgatója köszöntötte a XVIII. Inter-Art alkotótábort és annak kiállítóit.

  • Nem szabad a folyók mentén felállítani az esztenákat

    Borsos pénzbüntetést kaptak, és költözniük kell azoknak az esztenáknak, amelyek Sepsiszentgyörgyön, az Olt folyó árterületén vannak felállítva.

  • Létrejött az RMDSZ Brassó megyei nőszervezete

    Az RMDSZ Brassó megyei szervezetének keretén belül augusztus 14-én alakult meg az RMDSZ Brassó megyei Nők Szervezete.

  • Oroszországi járvány miatt blokkolja a búzát Ukrajna

    Kijev megtiltotta a gabona és a takarmánynövények Ukrajnába történő behozatalát több orosz területről - hozta nyilvánosságra pénteken az ukrán infrastrukturális minisztérium.

     

  • Vakációzó politikusok: Mamaiától Miamiig

    Augusztusban szabadságra ment a román kormány, voltaképpen a romániai politikai élet is vakációzni indult, mindannyian úgy döntöttek, hogy ebben a hónapban pihenik ki az év és az országlás fáradalmait. A hölgyek-urak jól érezték magukat, remekül szórakoztak, azzal a boldogító tudattal, hogy az országban a legnagyobb rendjén mennek a dolgok.

  • Partiumi Magyar Napok: jazz, színház, futball és nemzeti ünnep

    Gazdag programkínálattal rajtol hétfőn Szatmárnémetiben a Partiumi Magyar Napok. Az Államalapítás ünnepe előtt az összefogás szellemében tiszteleg az RMDSZ és a helyi civil szervezetek, a rendezvénysorozat műsora pedig minden zenei és kulturális igényt igyekszik kielégíteni.